Σάββατο 27 Απριλίου 2024  05:14:40

Αδιάλλακτη η Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) επιμένει για ομαδικές απολύσεις και συλλογικές. Μειωτική συμπεριφορά και αδιέξοδο με Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου. Κύριο

Δυστυχώς με τις υπερβολικές και αυθαίρετες –μειωτικές απαιτήσεις του ΔΝΤ τάχθηκαν και όλοι εκπροσωποι της Τρόικας χθες στο «Χίλτον». Η κ.Αχτσιόγλου και γενικά η Κυβέρνηση διαλαλούσαν ότι θα υπάρχει δυσαρμονία στις θέσεις ΔΝΤ- Θεσμών. Και είχαν χτίσει ολόκληρες αυταπάτες πάνω σ΄αυτό, με σειρα δηλώσεων, ιδιαίτερα η υπουργός Εργασίας, νεαρή αλλά και τελείως άπειρη.

Μηδέν εις το πηλίκον για μια ακόμη ημέρα στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-πιστωτών καθώς επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο και στα εργασιακά.

Λιγότερο από μία ώρα κράτησε η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών νωρίς το απόγευμα της Κυριακής με το χάσμα να παραμένει στο μέτωπο των εργασιακών.

Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές μεταξύ τρόικας και υπουργείου Έργασίας στο μέτωπο των αλλαγών στα εργασιακά. Η συνάντηση με την υπουργό εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου ήταν σύντομη, κράτησε μόλις μια ώρα, που ήταν αρκετή όμως για να διαπιστωθεί ότι δεν άλλαξε η στάση των δανειστών σε κανένα θέμα. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο, το ΔΝΤ τηρεί σκληρή στάση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων ενώ αρνείται να αποδεχθεί τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και να ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν στους οποίος πόνταρε η ελληνική πλευρά, κρατούν ουδέτερη στάση αλλά δε διαχωρίζουν τη θέση τους από το ΔΝΤ, δηλαδή ταυτίσθηκαν τελικά μαζί του, αντιθετα από τις αυταπάτες του Μαξίμου και των Τσακαλ΄λωου και Ασκσίογλου, με σειρά επιφανειακλων δηλώσεων της τελευταίας..
Από την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα, οι δανειστές είχαν κάνει ξεκάθαρο δεν δέχονται την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, που θέτει το υπουργείο Εργασίας. Επίσης αξιώνουν αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου απολύσεων από 5% σε 10%, αλλά και την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων που διατηρεί ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας.

Σε ενιαίο μέτωπο, οι θεσμοί ζητούσαν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να ευθυγραμμίσει τα κατώτατα όρια απολύσεων με την υπάρχουσα κοινοτική οδηγία (98/59/ΕΚ). Παράλληλα, και παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ζητούν από την ελληνική πλευρά να αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα της εκ των προτέρων έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τον υπουργό Εργασίας, με ένα διοικητικό σύστημα κοινοποίησης του πλάνου ομαδικών απολύσεων, μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται η συμμόρφωση της επιχείρησης με τα όσα προβλέπει ο νόμος για πληροφόρηση και διαβούλευση με τους εργαζομένους

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΚΑΙ Η ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

«Το ΔΝΤ δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνει βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος μετά το πέρας της συνάντησης.

Η ελληνικά πλευρά επανήλθε κατά πληροφορίες το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπου και φέρεται να υπάρχει διάσταση με το ΔΝΤ, ενώ οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών δεν έλαβαν σαφή θέση.

Ως προς τις ομαδικές απολύσεις δεν φέρεται να έγινε λεπτομερής συζήτηση κατά τη σύντομη συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Η συνάντηση του Σαββάτου

Χωρίς ουσιαστική πρόοδο είχε ολοκληρωθεί και η συνάντηση του Σαββάτου μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με επίκεντρο τα δημοσιονομικά ζητήματα που απαιτούν περαιτέρω τεκμηρίωση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Για τα δημοσιονομικά, ενδέχεται να υπάρξει νέα συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας.

Για τα δημοσιονομικά, θα υπάρξει νέα συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα της Δευτέρας.
Η ουσία είναι ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και οι επικεφαλής των θεσμών δεν ετοιμάζονται για αναχώρηση κάι το οποίο θα είχε καταστερπτικές συνέπειες για τις διαπραγματεύσεις, την αξιολόγηση και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Τα δημοσιονομικά ζητήματα που απαιτούν περαιτέρω τεκμηρίωση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης τέθηκαν το Σάββατο στο τραπέζι της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.

Η βραχεία συνάντηση είναι ενδεικτικό του κλίματος αδιεξόδου που δημιουργήθηκε και στα εργασιακά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν καθώς το ΔΝΤ ιδίως «στύλωσε τα πόδια» και επιμένει για κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Οπως ανέφεραν πηγές το ΔΝΤ δεν αποδέχεται τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» που έχουν υιοθετηθεί σε αυτούς τους τομείς με αποτέλεσμα η συνάντηση να ολοκληρωθεί άκαρπη.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, υποστηρίζεται η πλήρης ευθυγράμμιση της Ελλάδας με την κοινοτική οδηγία που διέπει τις ομαδικές απολύσεις. Στην ουσία δηλαδή τάσσεται υπέρ της κατάργησης της κρατικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, αλλά και της αύξησης του ορίου των απολύσεων από το 5% στο 10% του προσωπικού των επιχειρήσεων με 100 ως 300 εργαζόμενους.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΓΙΑ ΔΝΤ

1.Ε.ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ (7.1.2017) : Δεν πρόκειται να δεχθούμε παράλογες απαιτήσεις από το ΔΝΤ

Μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις εργασιακές σχέσεις που βρίσκονται εκτός της ευρωπαϊκής κανονικότητας, όπως η νομοθέτηση μέτρων λιτότητας για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, αποστέλλει με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Real News», η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου
Η υπουργός αναφέρει πως θα επιμείνει στη μη αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ αφήνει ανοιχτή τη «θέση που μπορεί να έχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Κανένα ορθολογικό επιχείρημα δεν υπάρχει που να δικαιολογεί την αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων», υπογραμμίζει η υπουργός Εργασίας.
Αναφερόμενη στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων η κ. Αχτσιόγλου, τονίζει ότι η επαναφορά τους αποτελεί «κεντρικό πυλώνα στον σταθερό στόχο για την προστασία των εργαζομένων και είναι μία θέση που εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές πρακτικές και υποστηρίζεται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και από το γνωστό πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων».

2.ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ προς ΔΝΤ(18.2. 2017) : Γιατί δεν αποδεχόμαστε νέες μειώσεις συντάξεων

Ανοιχτή επιστολή στους Financial Times έγραψε η υπουργός ΕργασίαςΈφη Αχτσιόγλου, η οποία όμως έχει αναμφισβήτητα βασικό αποδέκτη την επικεφαλής της ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Το κείμενο με τίτλο «Οι Έλληνες συνταξιούχοι μετά βίας μπορούν να ζήσουν» ξεκινάει αναφέροντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί περικοπές στις συντάξεις.

Αναφερόμενη στην έκθεση του ΔΝΤ γράφει: «Ως υπουργός αρμόδια για τις συντάξεις θα πρέπει να απαντήσω, ελπίζοντας ότι η κ. Λαγκάρντ θα ακούσει».

Στη συνέχεια η υπουργός παραθέτει στοιχεία για να καταρρίψει το επιχείρημα ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι υψηλές υπογραμμίζοντας κυρίως ότι γίνονται παραπλανητικές συγκρίσεις γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη ότι «οι συντάξεις στην Ελλάδα λειτουργούν ως υποκατάστατο για άλλα σημεία του δικτύου κοινωνικής προστασίας, συμπληρώνοντας τα κενά τους».

Η Έφη Αχτσιόγλου τονίζει ότι οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό, τι αλλού στην Ευρώπη, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε άλλες παροχές.

Και καταλήγει απευθυνόμενη στην Λαγκάρντ: «Στο Νταβός η κ. Λαγκάρντ ζήτησε σε εγρήγορση για την αυξανόμενη ανισότητα και τη φτώχεια, καλώντας τους πολιτικούς "να σκεφτούν πώς να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια".

Το να επιμένεις σε περαιτέρω περικοπές συντάξεων, την ώρα που οι Έλληνες συνταξιούχοι έχουν μόλις και μετά βίας αρκετά για να ζήσουν, δεν είναι σίγουρα ο τρόπος για την αντιμετώπιση της δημόσιας δυσαρέσκειας».

3.ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ(20.2.2017): «Το ΔΝΤ ζητά ακραία και παράλογα μέτρα»

...Σε σχέση με το ανοιχτό μέτωπο των εργασιακών, στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η υπουργός Εργασίας τονίζει: «Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών ΣΣΕ αποτελεί ανάγκη που προκύπτει από την ίδια την πραγματικότητα. Το ΔΝΤ μπορεί να συνεχίζει να αρνείται αυτή την πραγματικότητα και να επιμένει να ζητάει ακραία και παράλογα μέτρα, που στόχο έχουν την περαιτέρω διάλυση και απορρύθμιση της εργασίας. Δεν μας κάνει εντύπωση, αφού το ΔΝΤ από κοινού με τις προηγούμενες κυβερνήσεις κατά την περίοδο 2010-2014 ισοπέδωσαν τα εργασιακά δικαιώματα και καλλιέργησαν το έδαφος για την άνθιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Στο ίδιο πλαίσιο σημειώνει ότι «δεν υπάρχει κανένα ορθολογικό επιχείρημα που να δικαιολογεί την αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων, που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και το ΔΝΤ», ενώ αναφέρει πως η εξειδίκευση των κριτηρίων για την έγκριση ή μη των ομαδικών απολύσεων, δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

«Το ΔΝΤ βασίζεται σε μια σειρά από εσφαλμένες εκτιμήσεις σχετικά με το κόστος του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, οι οποίες το οδηγούν σε ένα τελικά αβάσιμο συμπέρασμα ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι γενναιόδωρες. Το ΔΝΤ επιμένει σε μια πολιτική λιτότητας, αρνούμενο συχνά την τεκμηριωμένη συζήτηση. Η στάση αυτή δεν αφορά μόνο το ζήτημα των συντάξεων, αλλά συνολικά το ζήτημα της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Αναφορικά λοιπόν με την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, η κυβέρνηση αλλά και οι άλλες πλευρές εργάζονται για να γεφυρωθούν οι αποστάσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών σχετικά με τις προβλέψεις για το δημοσιονομικό κενό το 2019. Η γεφύρωση των αποστάσεων αυτών με ρεαλιστικό τρόπο θα συμβάλει στην επίτευξη μιας συμφωνίας άμεσα».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline