Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  12:45:36

Υπουργός Σταθάκης: «Μάλλον μπλοφάρουν οι Καναδοί. Πυροτέχνημα το τελεσίγραφο της Eldorado». Κύριο

Εμφανίζεται ανυποχώρητος και μαζί..αισιόδοξος ότι θα υποχωρήσει μόνο η εταιρεία. Οι κολοσσοί που μετέχουν στην επιχείρηση για τον χρυσό στη Χαλκιδική.

-Το 56% της καναδικής εταιρείας εξόρυξης χρυσού ανήκει σε κολοσσούς όπως η Blackrock, Morgan Stanley, Citigroup, Goldman Sachs, Deutsche Bank, τα επενδυτικά κεφάλαια των οποίων υποτίθεται ότι ήθελε να προσελκύσει ο Αλέξης Τσίπρας

O υπουργός ενέργειας εξήγησε ότι η αδειοδότηση του έργου στην Ολυμπιάδα έχει ολοκληρωθεί και ότι απομένει θα έχει διευθετηθεί τις επόμενες 10 ημέρες
Την πεποίθηση ότι η Eldorado Gold δεν θα υλοποιήσει τις προειδοποιήσεις της και τελικά θα αποδεχτεί τη θεσμική διαδικασία της διαιτησίας εξέφρασε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «άνευ περιεχομένου» και πυροτέχνημα τις προειδοποιήσεις της καναδικής εταιρείας και την κατηγόρησε ότι προσπαθεί να κάνει πολιτική ενώ γνώριζε ότι θα λάβει προσωρινή άδεια για τη μονάδα της Ολυμπιάδας έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Αντίθετα, είπε, οι Σκουριές και η μεταλλουργεία έχουν εκκρεμότητες που πρέπει να οδηγηθούν στη διαιτησία.

Ο κ. Σταθάκης επαναβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί με την Eldorado έξω από τη διαδικασία της διαιτησίας, για την οποία διαβεβαίωσε ότι θα αρχίσει αυτή την εβδομάδα.

«Είμαστε μία ευρωπαϊκή, συντεταγμένη χώρα, με συνέχεια» και η κυβέρνηση οφείλει να ακολουθεί τους νόμους, άσχετα με την άποψη που έχει ο εκάστοτε υπουργός ή ο εκάστοτε επενδυτής, τόνισε.

Ο κ. Σταθάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η υπόθεση της Eldorado δεν θα πλήξει το «φιλο-επενδυτικό κλίμα» για την Ελλάδα, παραθέτοντας την πρόοδο που υπάρχει στην επένδυση της Total για τους υδρογονάνθρακες.

Νωρίτερα πάντως, σε μία προσπάθεια να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί από χθεσινά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος ενημέρωσαν ξένους ανταποκριτές για τις θέσεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Σταθάκης άφησε εκ νέου αιχμές για την όλη στάση της Eldorado, λέγοντας ότι δεν δυνατόν μία εταιρεία να ζητά συναντήσεις με τον πρωθυπουργό ή να πιέζει μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Απέφυγε ωστόσο να επιρρίψει ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία για τις ενέργειες της Eldorado, όπως έπραξε χθες το Μέγαρο Μαξίμου. Απέφυγε επίσης να σχολιάσει τη δήλωση του κυβερνητικού συμβούλου Νίκου Καρανίκα, ο οποίος έγραψε στο Facebook ότι η εταιρεία μπορεί να πάει «στα τσακίδια».
χώρας».

Μαζί με την Eldorado, έδιωξαν και τα μεγαλύτερα ξένα funds!

ΝΔ για Σκουριές: Σκουριασμένα μυαλά διώχνουν τις επενδύσεις

Το 56% της καναδικής εταιρείας εξόρυξης χρυσού ανήκει σε κολοσσούς όπως η Blackrock, Morgan Stanley, Citigroup, Goldman Sachs, Deutsche Bank, τα επενδυτικά κεφάλαια των οποίων υποτίθεται ότι ήθελε να προσελκύσει ο Αλέξης Τσίπρας
«Αν γνωρίζαμε αυτές τις δυσκολίες, δεν θα επενδύαμε ποτέ στην Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος της Eldorado Goldανακοινώνοντας την αποχώρηση της εταιρείας από την Ελλάδα.

«Στα τσακίδια» ήταν η απάντηση του συμβούλου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αλέξη Τσίπρα. Όταν όμως ο Νίκος Καρανίκας, προφανώς έχοντας την έγκριση ή έστω την ανοχή του πρωθυπουργού, καταριόταν την Eldorado Gold «να μη στεριώσει πουθενά», προφανώς αγνοούσε ότι έστελνε στα τσακίδια όχι απλώς την καναδική εταιρεία που διατηρούσε τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Ελλάδα, αλλά τα σημαντικότερα funds από το εξωτερικό που είναι μέτοχοι στην εταιρεία εξόρυξης χρυσού.

Και όταν λέμε μέτοχοι, τα κολοσσιαία funds όπως η Blackrock, η Morgan Stanley, η Citigroup, η Goldman Sachs, η Deutsche Bank, η JP Morgan, η Credit Agricole, η Bank of America, η HSBC, η Swiss National Bank και η BNP Paribas, μεταξύ άλλων, δεν είναι απλοί... μικρομέτοχοι της Eldorado Gold, αλλά κατέχουν το 56,13% της καναδικής εταιρείας. Αυτοί είναι που φεύγουν από την Ελλάδα, μαζί με την Eldorado Gold, και όχι κάποιοι ιδιόρρυθμοι Καναδοί...

Με απλά λόγια, τα μεγαλύτερα ξένα funds του πλανήτη έστειλε στα τσακίδια ο γραφικός Νίκος Καρανίκας, έχοντας λάβει το πράσινο φως από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Κατά τα λοιπά ο κ. Τσίπρας πασχίζει να προσελκύσει επενδύσεις και με ευκολία διαβεβαιώνει ότι έχει βάσιμες ενδείξεις ότι οι ξένοι θα φέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα.Αγνοούν προφανώς στο Μέγαρο Μαξίμου ότι διώχνοντας τους «αποικιοκράτες» της El Dorado, όπως τους χαρακτήρισε με ελαφρότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δεν αποκλείουν έναν επενδυτή, αλλά εκδιώκουν τους μεγαλύτερους θεσμικούς του πλανήτη, τους οποίους κατά τα λοιπά παρακαλούν να έρθουν και να «αγοράσουν Ελλάδα».

Ενδεχομένως δεν αντιλαμβάνονται στο πρωθυπουργικό γραφείο ότι η διοίκηση της El Dorado, που ιδιοκτησιακά ανήκει κατά 56,13% στα μεγάλα αυτά funds, προτού λάβει την απόφαση να φύγει από την Ελλάδα, είχε ενημερώσει τους θεσμικούς επενδυτές για αυτή την κίνηση. Τα συγκεκριμένα funds γνωρίζουν από πρώτο χέρι την κατάντια της ελληνικής οικονομίας και τα προβλήματα στη συνεργασία με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Επενδυτικά ταμεία όπως η Blackrock, η Morgan Stanley, η Citigroup, η Goldman Sachs, η Deutsche Bank, η JP Morgan, η Credit Agricole, η Bank of America, η HSBC, η Swiss National Bank και η BNP Paribas, είναι οι οργανισμοί, τους οποίους ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κυνηγάει στα road shows του εξωτερικού, προσπαθώντας να τους πείσει να βάλουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα μας.

Με την υπόθεση της Eldorado Gold, funds που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια ευρώ είναι πλέον ενημερωμένα για τις αγκυλώσεις και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Και όχι απλώς γνωρίζουν τα χάλια μας, αλλά θίγονται ευθέως από την κατάντια της κυβέρνησης αφού αποσύρουν τα κεφάλαιά της έχοντας χάσει σημαντικά ποσά. Σε απλά ελληνικά, αντί να πετύχουμε να μετατρέψουμε τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές σε πρεσβευτές μας και «πωλητές» του καλού ονόματος της Ελλάδας, τους στέλνουμε ένα απολύτως αρνητικό μήνυμα ότι η χώρα είναι «αφιλόξενη» για τις ξένες επενδύσεις, ειδικά τις άμεσες επενδύσεις που πρέπει να είναι σταθερές και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

«Η αξιοπιστία έρχεται πεζή και φεύγει καλπάζοντας» όπως είχε επισημάνει ευφυώς ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline