Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018  12:22:37

Αρχίζουν από σήμερα οι κρυφοί-ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Οι λίστες με τις πρώτες επιχειρήσεις και ακίνητα. Κύριο

Μαζεύτηκαν γνωστά «κοράκια» για σπίτια και επιχειρήσεις. Αγνωστη εάν και πώς θα συνεχισθεί η δυναμική αντίδραση των ομάδων ΛΑΕ και άλλες αριστερές.

Στο σφυρί δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων 3,5 δισ. ευρώ - Αμερικανικά, τσέχικα, ιταλικά και σκανδιναβικά funds ψωνίζουν κοψοχρονιά τα πάντα στην Αθήνα - Και η Euromedica του Λιακουνάκου σε δημοπρασία.

Ξεκίνησε από τις τράπεζες η επιχείρηση πώλησης κόκκινων δανείων ύψους 12,5 δισ. ευρώ. Τα δάνεια αλλάζουν χέρια μαζικά και η διαχείρισή τους περνά σε funds και εταιρείες απέναντι στις οποίες θα είναι πλέον υπόλογοι οι δανειολήπτες. Οι εξειδικευμένες εταιρείες διαθέτουν τεχνογνωσία αλλά και τα μέσα για να επιτύχουν ανάκτηση κεφαλαίων από τα προβληματικά δάνεια. Οι τράπεζες μέχρι τώρα κίνησαν τις διαδικασίες κυρίως για πώληση οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες που ήταν για αρκετά χρόνια σε καθυστέρηση. Τώρα, όμως, μεταφέρουν την έμφαση στα επιχειρηματικά δάνεια.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη που επιχειρεί να πουλήσει κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που συνδέονται με υποθηκευμένα ακίνητα. Το συγκεκριμένο πακέτο δανείων με την επωνυμία «Amoeba» (αμοιβάδα) έχει ενέχυρα πολλά βιομηχανικά, επαγγελματικά και εμπορικά ακίνητα, όπως και ορισμένα ξενοδοχεία. Υπάρχουν πάνω από 20 ενδιαφερόμενοι και αρχικά θα δοθούν μη δεσμευτικές προσφορές, με τις τελικές να αναμένονται προς τα τέλη Ιανουαρίου.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2018. Η συγκεκριμένη πώληση εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει και τις τιμές αγοράς των ελληνικών προβληματικών δανείων, καθώς είναι το πρώτο πακέτο που έχει ενέχυρα ακινήτων. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες παραχωρούν και τη διαχείριση δανείων στις εξειδικευμένες εταιρείες διατηρώντας την κυριότητά τους. Συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί προσφορές και αναμένεται να ανατεθεί εντός του Δεκεμβρίου η διαχείριση ενός ακόμη πακέτου με επιχειρηματικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ που φέρει την επωνυμία «Solar». Πρόκειται για δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που κυμαίνονται μεταξύ 5 και 20 εκατ. ευρώ και έχουν δοθεί από κοινού από τις Alpha Bank, Εθνική, Εurobank και Πειραιώς. Στην τελική ευθεία για την ανάληψη της διαχείρισης του «Solar» είναι η ιταλική doBank, η Altamira που συνδέεται με το αμερικανικό Apollo Investment Fund και η τσεχική ΑPS.

Επιπλέον, στις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες κατατίθενται δεσμευτικές προσφορές για πακέτο 270 εκατ. ευρώ που αφορά απαιτήσεις από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Πωλητής είναι η PQH, η οποία είναι ο εκκαθαριστής των ελληνικών bad banks. Το συγκεκριμένο πακέτο αφορά συμβάσεις πέντε διαφορετικών εταιρειών leasing που ανήκαν σε ισάριθμες τράπεζες οι οποίες είναι σε εκκαθάριση. Μεταξύ αυτών είναι και οι συμβάσεις της ATE Leasing. H PQH ως εκκαθαριστής των bad banks έχει υποχρέωση να ολοκληρώσει την εκκαθάριση εντός πέντε ετών. Στο πλαίσιο αυτό βγάζει σε διαγωνισμούς ακίνητα που παρέμειναν στην κυριότητα των bad banks. Ηδη σε διαγωνισμό που έκανε τον περασμένο Σεπτέμβριο πούλησε, μεταξύ άλλων, και τα κτίρια γραφείων της Αltec, ενώ ο επόμενος διαγωνισμός για 6 ακίνητα θα προκηρυχθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Ο προγραμματισμός είναι σε τακτά διαστήματα να πουλάει «κύματα» περιουσιακών στοιχείων των bad banks.

Οι εξειδικευμένες εταιρείες που αγοράζουν δάνεια ή αναλαμβάνουν τη διαχείρισή τους δημιουργούν καταρχάς την απαραίτητη υποδομή για τον χειρισμό τους: ανοίγουν γραφεία, προσλαμβάνουν προσωπικό, ξεκινούν συνεργασίες με δικηγόρους κ.λπ. Αξιολογούν την κάθε περίπτωση του προβληματικού χαρτοφυλακίου χωριστά και κρίνουν αν πρόκειται για βιώσιμες ή μη εταιρείες. Ενεργούν δε και συνδυαστικά, ενώνοντας π.χ. τρεις προβληματικές εταιρείες στην περίπτωση που μπορεί να δημιουργηθεί μία υγιής. Στις περιπτώσεις που οι κόκκινες εταιρείες κρίνονται βιώσιμες χρηματοδοτούνται απευθείας από τις εξειδικευμένες εταιρείες (κάτι που οι τράπεζες δεν μπορούν να πράξουν) ή και αναδιαρθρώνουν τον δανεισμό τους αν μπορούν να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία τους ή οι μέτοχοί του είναι πρόθυμοι να εισφέρουν οικονομικά.

Στις περιπτώσεις που οι εταιρείες δεν κρίνονται βιώσιμες ρευστοποιούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική αγορά δεν είναι εξοικειωμένη με τέτοιες διαδικασίες, οι οποίες είναι και επώδυνες και δυσάρεστες. Ωστόσο, είναι αναγκαίες για την εξυγίανση της αγοράς και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Στην περίπτωση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, οι εξειδικευμένες εταιρείες αμείβονται από τις τράπεζες εισπράττοντας ποσοστό επί των κεφαλαίων που κατάφεραν να ανακτήσουν. Ταυτόχρονα κλιμακώνονται και οι πωλήσεις των καταναλωτικών δανείων. Η Εurobank πούλησε ήδη ένα πακέτο 1,52 δισ. ευρώ στην Ιntrum Hellas, θυγατρική του σουηδικού Ιntrum Group. Επίσης, η Αlpha Bank πριν από τα Χριστούγεννα περιμένει μη δεσμευτικές προσφορές για την πώληση κόκκινων δανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για πακέτο με την επωνυμία «Venus», το οποίο περιλαμβάνει 240.000 καταναλωτικά δάνεια και δάνεια μικρών επιχειρήσεων που είναι σε καθυστέρηση επτά χρόνια. Σύμβουλος είναι η KPMG Λονδίνου και στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ως τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα η Τράπεζα Πειραιώς προγραμματίζει τις επόμενες εβδομάδες την πώληση του «Arctos», πακέτου μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών δανείων και οφειλών από πιστωτικές κάρτες ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή και η Εθνική προετοιμάζεται να πουλήσει δύο πακέτα προβληματικών δανείων μέχρι τον Απρίλιο. Υπό την ασφυκτική πίεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του εποπτικού οργάνου της, του SSM, οι τράπεζες εντατικοποιούν τις πωλήσεις δανείων. Ο SSM έχει δεσμεύσει τις τράπεζες να πουλήσουν κόκκινα δάνεια ύψους 12,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019. Συνολικά, τα 104 δισ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να υποχωρήσουν στα 66 δισ. ευρώ. Οι πιέσεις είναι ασφυκτικές και είναι ενδεικτικό ότι εν όψει των επικείμενων stress tests στις ελληνικές τράπεζες ο SSM ενημέρωσε τα στελέχη τους πως όποιες πωλήσεις κόκκινων δανείων πραγματοποιηθούν ως τον Μάιο όπου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των stress tests θα προσμετρηθούν στο τελικό αποτέλεσμα.

Πωλείται η Εuromedica

Στην τελική ευθεία είναι στο Λονδίνο ο διαγωνισμός για την πώληση των δανείων της Εuromedica. Oι τράπεζες έχουν δημιουργήσει τέσσερις ανεξάρτητους «κουβάδες» με τα δάνεια προς την εταιρεία που έχει η καθεμία. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δίνουν προσφορές για τον κάθε «κουβά». Η λύση αυτή επιλέχθηκε επειδή οι τράπεζες έχουν πάρει διαφορετικό ύψος προβλέψεων για τα δάνειά τους, ανάλογα με τις εξασφαλίσεις που έχουν.
Τη Εuromedica διεκδικούν το CVC Capital Partners και ένα ακόμη μεγάλο fund. Στο μεταξύ, στις 13 Δεκεμβρίου κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για τις ιχθυοτροφικές μονάδες Νηρέας και Σελόντα.

Οι ξένοι παίκτες των κόκκινων δανείων

■ Αltamira Asset Management: Ευρωπαϊκός όμιλος στον οποίο το 2014 το αμερικανικό Αpollo Investment Fund επένδυσε 600 εκατ. αποκτώντας την πλειοψηφία των μετοχών. Διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 65 δισ. ευρώ, έχει αναλάβει προβληματικά δάνεια και ακίνητα της Βanco Santander, ενώ η Sareb (bad bank της Κεντρικής Τράπεζας Ισπανίας) της ανέθεσε τη διαχείριση 50.000 προβληματικών λογαριασμών και ακινήτων. Ανάλογη συμφωνία έχει με την πορτογαλική Oitante, ενώ διαχειρίζεται ΝPLs των ΒΒVA, Bain Capital κ.ά. Εχει δημιουργήσει joint venture στην Κύπρο το οποίο διαχειρίζεται δάνεια ύψους 7,2 δισ. και ακίνητα αξίας 400 εκατ. της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

■ doBank: Ιταλική τράπεζα με έδρα τη Βερόνα, γνωστή ως το 2015 ως UniCredit Credit Μanagement Bank. Eίναι εισηγμένη στο Ιταλικό Χρηματιστήριο και ειδικευμένη στη διαχείριση και παροχή υπηρεσιών για προβληματικά δάνεια. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό οργανισμό του είδους καθώς έχει υπό διαχείριση 80 δισ. ευρώ. Εχει παρουσία σε όλη την Ιταλία και απασχολεί 3.000 επαγγελματίες και εξωτερικούς συνεργάτες. Η doBank φέρεται να σχεδιάζει τη λειτουργία τραπεζικού καταστήματος στην Αθήνα.

■ Μοunt Street: Ιδρύθηκε από την S&P το 2013 και ειδικεύεται στις υπηρεσίες δανείων, στην παρακολούθηση πιστώσεων, σε νομικούς και οικονομικούς ελέγχους κ.λπ. Ασχολείται με κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία και έχει υπό διαχείριση πάνω από 48 δισ. ευρώ. Διαθέτει γραφεία σε Νέα Υόρκη, Ατλάντα, Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Μαδρίτη, Δουβλίνο, Αμστερνταμ, Ντίσελντορφ και στην Αθήνα. Εχει καταθέσει αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι σε προχωρημένο στάδιο για εταιρεία διαχείρισης δανείων.

■ Cerved Credit Management: Ιταλικός όμιλος που δραστηριοποιείται στη διαβάθμιση (rating) δανείων, σε συστήματα ελέγχου του ρίσκου κ.ά. Διαχειρίζεται 10,3 δισ. ευρώ σε προβληματικά δάνεια.

■ ΑPS Holding: Είναι ο βαλκανικός παίκτης των κόκκινων δανείων. Ιδρύθηκε το 2004 από το Slavia Capital για την αγορά της Τσεχίας και σήμερα ανήκει στον Μartin Machon. Επεκτάθηκε σταδιακά σε Σερβία και Σλοβακία, το 2007 στη Ρουμανία, ενώ διαθέτει και πλατφόρμα υπηρεσιών στην Πολωνία. Το 2009 πήρε προβληματικά χαρτοφυλάκια από το Μαυροβούνιο και τη Βουλγαρία. Το 2014 ίδρυσε την ΑPS Recovery Greece και το 2016 ανέλαβε 1,3 δισ. ΝPLs από τη Ρουμανία. Τον Ιούλιο του 2017 πήρε κόκκινα δάνεια και διαχείριση ακινήτων από την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου. Η θυγατρική της ΑPS στην Κύπρο έχει υπό διαχείριση 2,3 δισ. ευρώ. Διαθέτει 650 επαγγελματίες σε 12 χώρες, 300 call centers και διαχειρίζεται πάνω από 500.000 δάνεια.

■ Ιntrum Group: Σουηδική εταιρεία εισηγμένη από το 2002 στη χρηματιστηριακή αγορά της Στοκχόλμης. Εχει παρουσία σε 23 χώρες στην Ευρώπη και μέσω συνεργατών σε 180 χώρες. Αγόρασε πρόσφατα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Στον ιστότοπο της εταιρείας σε ευκρινές σημείο, ώστε να κλικάρουν οι αναγνώστες, υπάρχει η ερώτηση: «Ελαβες επιστολή μας;».

■ Reviva Capital: Με έδρα το Λουξεμβούργο και τα κεντρικά της γραφεία στη Δανία, διαθέτει πανευρωπαϊκό δίκτυο. Εχει διαχειριστεί αναδιαρθρώσεις για δάνεια 3,5 δισ. και ακίνητα αξίας 500 εκατ. κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες, στη Γερμανία και την Αγγλία. Το μέσο μέγεθος των δανείων που διαχειρίζεται είναι 5 εκατ., ενώ έχει διαχειριστεί δάνεια από 500.000 έως 250 εκατ. ευρώ. Σήμερα έχει υπό διαχείριση 1,6 δισ. ευρώ.
Πλειστηριασμοί με ένα «κλικ» από Τετάρτη με συμμετοχή και προστασία των συμβολαιογράφων -Στο σφυρί τα πρώτα δέκα ακίνητα

Οι πρώτοι πλειστηριασμοί με ένα «κλικ» αρχίζουν από αύριο, μετά την αναστολή της αποχής συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών.
Η πλατφόρμα με τους δέκα πρώτους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται να λειτουργήσει από αύριο το πρωί, ενώ το σύστημα στην πλήρη εφαρμογή του θα μπει από το 2018.

Ηδη οι υποψήφιοι πλειοδότες για τα πρώτα ακίνητα που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα έχουν εγγραφεί, καθώς σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος η προθεσμία για την εγγραφή γίνεται δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Σε πρώτη φάση οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται κάθε Τετάρτη και στη συνέχεια τρεις φορές την εβδομάδα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους πρώτους περίπου δέκα πλειστηριασμούς θα ανοίξει σε όσους έχουν εγγραφεί στο σύστημα και έχουν καταθέσει την απαιτούμενη εγγύηση, που ισούται με το 30% της πρώτης προσφοράς, δηλαδή της τιμής που θέτει ως κατώφλι ο επισπεύδων για το ακίνητο που πλειστηριάζεται.

Η απόφαση των συμβολαιογράφων

Χθες η Γενική των Συμβολαιογράφων έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των πλειστηριασμών. Ειδικότερα, η συνέλευση με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε τα εξής:

• Αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια όλων των πλειστηριασμών.
• Συστηματική παρακολούθηση της τήρησης των συμφωνηθέντων με τους συναρμόδιους υπουργούς για τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών και την προστασία των συμβολαιογράφων.
• Άμεση σύσταση και λειτουργία επιτροπών για τη βελτίωση της διαδικασίας και των συνθηκών διενέργειας των πλειστηριασμών.
• Αποτίμηση όλων των ανωτέρω σε συνέλευση των μελών είτε σε έκτακτη, είτε στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευσή μας.
Η διαδικασία

Η διαδικασία πλειστηριαμού θα διαρκέσει για τέσσερις ώρες, διάστημα κατά το οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα προτείνουν την τιμή που είναι διατεθειμένοι να δώσουν βάσει μιας ανοικτής πλειοδοτικής διαδικασίας.
Ετσι, κάθε πλειοδότης θα μπορεί να βλέπει στο σύστημα την υψηλότερη τιμή που επιτυγχάνεται κάθε φορά και τη θέση την οποία λαμβάνει η δική του προσφορά και ανάλογα να αποφασίζει για τη βελτίωση ή όχι της δικής του προσφοράς. Οι συμμετέχοντες δεν θα μπορούν να βλέπουν το όνομα του πλειοδότη, ο οποίος θα ανακοινώνεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.'

Επίσης τη διαδικασία θα μπορεί να παρακολουθεί ως παρατηρητής και ο οφειλέτης.

Τα πρώτα 10 ακίνητα
Με τιμή πρώτης προσφοράς την εμπορική αξία του ακινήτου κατά την ημερομηνία της κατάσχεσης ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για τα πρώτα ακίνητα που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα. Πρόκειται για δέκα πλειστηριασμούς που αφορούν δύο οφειλέτες και την ίδια επισπεύδουσα τράπεζα. Ειδικότερα:

• Μεζονέτα 320 τμ. η οποία ανήκει σε συγκρότημα κατοικιών, το οποίο έχει ανεγερθεί επί οικοπέδου άρτιου και οικοδομήσιμου, επιφανείας μτ 1.231,16, στην περιοχή Κοκκιναρά στην Κηφισά. Η μεζονέτα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και α όροφο, που συνδέονται μεταξύ τους με εσωτερική κλίμακα και ανελκυστήρα και περιγράφονται ως εξής. Τιμή πρώτης προσφοράς: 698.915,00. Η εγγυοδοσία που έχουν καταθέσει οι πλειοδότες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον πλειστηριασμό, ορίζεται το 30 τοις εκατό της τιμής της πρώτης προσφοράς, ήτοι 209.675,00 €
• Δύο θέσεις υπόγειου πάρκινγκ στον ίδιο χώρο με τιμή πρώτης προσφοράς 10.000 ευρώ η καθεμία. Ως εγγυοδοσία την οποία πρέπει να καταθέσει ο πλειοδότης που επιθυμεί να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό, ορίζεται το 30 τοις εκατό της τιμής της πρώτης προσφοράς, ήτοι 3.000 €.
• Πέντε θέσεις στάθμευσης σε υπόγειο πάρκινγκ στα Βριλήσσια με τιμή πρώτης προσφοράς τις 9.500 ευρώ το καθένα και συνολική τιμή προσφοράς τα 47.500 ευρώ. Τα ακίνητα αυτά πλειστηριάζονται ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα και ώρα, με διαφορετική τιμή 1ης προσφοράς και ιδιαίτερη για κάθε ακίνητο κατακύρωση. Οι υποψήφιοι πλειοδότες υποβάλλουν χωριστή προσφορά για κάθε ένα από τα πλειστηριαζόμενα ακίνητα, αφού δηλώσουν συμμετοχή στον πλειστηριασμό του ακινήτου που επιθυμούν να πλειοδοτήσουν.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα