Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  23:37:26

ΟΟΣΑ: Σημάδια ανάκαμψης, αλλά και «καμπανάκια» για την οικονομία

Παρά τις θετικές εξελίξεις, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, η ανεργία, η φτώχεια και η ανισότητα παραμένουν υψηλές, οι μισθοί είναι χαμηλοί, οι επενδύσεις παραμένουν συμπιεσμένες και η παραγωγικότητα συνεχίζει να μειώνεται.


Ταυτόχρονα, προσθέτει, η δημόσια διοίκηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα αποδοτικότητας, και ενώ η συλλογή φόρων έχει βελτιωθεί, η αποφυγή είναι εκτεταμένη, κάτι που οδηγεί σε υψηλότερους συντελεστές και στενότερη φορολογική βάση.

«Κλειδί» οι μεταρρυθμίσεις

«Η αντιμετώπιση αυτών και άλλων προκλήσεων θα εξαρτηθεί κυρίως από τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και την ενίσχυση της ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων», σημειώνεται.
Οι μεταρρυθμίσεις, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, έχουν αποκτήσει δυναμική και η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ενισχύει την αξιοπιστία, μειώνοντας την αβεβαιότητα. «Οι εξαγωγές έχουν καθοδηγήσει την αύξηση του ΑΕΠ και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα. Η απασχόληση αυξάνεται ισχυρά, ενώ οι εξωτερικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες αντιμετωπίζονται.

Την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους αλλά και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Αλέξη Τσίπρα ύστερα από την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Οι αγορές συνειδητοποιούν τις εργώδεις προσπάθειες της Ελλάδας, είπε ο κ. Γκουρία που έκανε εκτενή αναφορά στην αποκλιμάκωση των spread».
Πλέον δε μιλάμε για το «Grexit» αλλά για το «Exit» την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, είπε ο Γκουρία και πρόσθεσε: «Το θέμα του χρέους πρέπει να εξεταστεί από τους πιστωτές που πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η Ελλάδα έκανε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τώρα πρέπει να υπάρξει και μια ελάφρυνση του υπάρχοντος χρέους. Πρέπει να δοθεί μία ελάφρυνση. Θα πρέπει να υπάρξει μία συνεισφορά στις προσπάθειες της Ελλάδας με την αναδιάρθρωση του χρέους».

Για τις επενδύσεις ο κ. Γκουρία επισήμανε τη μεγάλη μείωση που υπέστησαν τα χρόνια της κρίσης ενώ για την ανεργία παρατήρησε την αποκλιμάκωσή της σημειώνοντας όμως ότι οι περισσότερες θέσεις είναι μερικής απασχόλησης.

Επεσήμανε δε εκ νέου την ανάγκη μεταρρυθμίσεων ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη: «Ηταν ένα από τα πιο φιλόδοξα πακέτα μεταρρυθμίσεων. Και αυτό το πακέτο άρχισε να καρποφορεί. Οι προσπάθειες της Ελλάδας δικαιώνονται. Και η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη».
Από την πλευρά το ο κ. Τσίπρας μίλησε για εκπληκτική δημοσιονομική προσαρμογή, την οποία όπως είπε πιστοποιεί η έκθεση του ΟΟΣΑ.

«Έχουμε καταφέρει να κατακτήσουμε εξαιρετικά υψηλές θέσεις ως προς τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας συστήματος, την αύξηση της αποδοτικότητας του δημοσίου τομέα. Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας και δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μπορεί να ισχυρισθεί ό τι οι μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με την υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων είναι το διαβατήριο για την έξοδο από τα προγράμματα και αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη από επιπλέον μέτρα επιβάρυνσης αλλά από ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας, από ένα σχεδιασμένο πλάνο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για μεγαλύτερη ανάπτυξη».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: «Με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ συνεργαστήκαμε ε με βασικό στόχο την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Η συνεισφορά του ΟΟΣΑ θα είναι ακόμη πιο ουσιαστική. Έχουμε το δικό μας ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Η μάχη πλέον είναι να αφήσουμε πίσω μας ένα χρεοκοπημένο παραγωγικό μοντέλο και να βασιστούμε στις δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου αλλά και στις βέλτιστες πρακτικές που θα μας οδηγήσουν να ξεπεράσουμε τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline