Κυριακή 28 Απριλίου 2024  00:12:19

Σε χαμηλό 3 μηνών το πετρέλαιο – Γιατί οι τιμές «πέφτουν» παρά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου οι τιμές του πετρελαίου - Στα 77 δολάρια/βαρέλι το αμερικανικό αργό - Πως η Federal Reserve «εξουδετερώνει» τις ανησυχίες για Μέση Ανατολή και OPEC+ - Αυξάνεται η παραγωγή, μειώνεται η κατανάλωση.

Κάτω του ψυχολογικού ορίου των 80 δολαρίων ανά βαρέλι διολισθαίνει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον των τελευταίων τριών μηνών (από 24 Ιουλίου του 2023).

Η καθοδική πίεση στον «μαύρο χρυσό» σχετίζεται άρρηκτα με τις αμφιβολίες κατά πόσο η Federal Reserve, δηλαδή η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, πράγματι βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της πορείας σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Κλιμακούμενες πιέσεις πηγάζουν κι από το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης, καθώς οι αναλυτές φοβούνται ότι οδεύουμε σε περίοδο υψηλότερης παραγωγής, αλλά και χαμηλότερης κατανάλωσης.
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ σημειώνουν κάμψη στα 77 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη περιορίζονται στα 81 δολάρια ανά βαρέλι.
Μερίδα στελεχών της Fed έσπευσε τη Δευτέρα να δηλώσει ότι είναι πολύ πρώιμο να κηρύξουμε τη νίκη κατά του πληθωρισμού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων επιτοκιακών αυξήσεων, σε περίπτωση ανάφλεξης της πορείας των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες.

Αυτή η δήλωση, όπως ήταν εύλογο, ανέτρεψε το μέχρι πρότινος πανηγυρικό κλίμα, το οποίο είχε διαμορφωθεί από το πρόσφατο σήμα της κεντρικής τράπεζας περί πιθανής ολοκλήρωσης της πορείας σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Μοιραία το δολάριο, υπό την προοπτική της νέας παρέμβασης στα αμερικανικά επιτόκια, καταγράφει σημαντική άνοδο, κάτι το οποίο καθιστά λιγότερο ελκυστική την αγορά των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου.
Την ίδια στιγμή, η πιθανότητας μιας νέας αύξησης στα επιτόκια κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τα επίπεδα της παγκόσμιας ζήτησης, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, δηλαδή των υψηλών επιτοκίων, στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Όλα αυτά, στο μεταξύ, επέρχονται ακριβώς δύο ημέρες μετά τη σημαντική άνοδο στις τιμές του αργού, ως απόρροια της δέσμευσης των χωρών του OPEC+ να διατηρήσουν τη μειωμένη παραγωγή. Σαουδική Αραβία και Ρωσία, οι οποίες ηγούνται του πετρελαϊκού καρτέλ, ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν τη μειωμένη παραγωγή έως τουλάχιστον τα τέλη του 2023.

Όμως, ούτε αυτή η εξέλιξη, ούτε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι μπορούν να αποτρέψουν την καθοδική τάση στην τιμή του «μαύρου χρυσού», ο οποίος είναι εγκλωβισμένος στις ανησυχίες για τα επίπεδα της παγκόσμιας κατανάλωσης.
«Η αγορά αγνοεί κάθε κίνδυνο αναταραχής που προέρχεται από το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο» σχολιάζει στο Bloomberg o Ντάνιελ Χάινες, αναλυτής στην ANZ Group.

Η αδύναμη οικονομία στην Ευρωζώνη έρχεται να επιτείνει τις ανησυχίες, καθώς η ασθενική μεταποίηση περιορίζει τη ζήτηση για ντίζελ κι άλλα πετρελαιοειδή, όπως αναφέρεται σε πρόσφατο report της MacKenzie.
Στην Κίνα, ταυτόχρονα, τα κρατικά διυλιστήρια είναι πιθανό να αναγκαστούν να περιορίσουν τα επίπεδα παραγωγής, λόγω των μειωμένων περιθωρίων διύλισης, σχολιάζει επίσης η OilChem, η οποία είναι ενεργειακή συμβουλευτική εταιρεία.

Από εκεί και πέρα, ανησυχία πυροδοτούν και τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα, τα οποία την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 12 εκατ. βαρέλια, σηματοδοτώντας την αύξηση της προσφοράς σε μια περίοδο χαμηλής ζήτησης, λόγω της αδύναμης οικονομίας.
Μην ξεχνάμε ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ) περιμένει ότι η συνολική κατανάλωση αργού στις ΗΠΑ θα περιοριστεί κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως το 2023, αποσύροντας την αρχική πρόβλεψη για αύξηση κατά 100.000 βαρέλια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline