Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:33:24

Επέτειος της Άλωσης σήμερα. Δεν τόλμησε ο θρασύς Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει (έστω χρησιμοποιήσει) ως τζαμί την Αγία Σοφία, μετά τη διεθνή κατακραυγή και τη σθεναρή μαρτυρία του Πατριαρχείου. Κύριο

Ομάδες φανατικών μουσουλμάνων εθνικιστών ετοιμάζουν επιδείξεις πρόκλησης σήμερα και στις 31 Μαίου.

 

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ – EΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Η Radikal στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Εκδήλωση με σαντζεντέδες (μικροί τάπητες πάνω στους οποίους γίνεται ναμάζι, δηλαδή προσευχή) μπροστά στην Αγία Σοφία». Στο δημοσίευμα γράφει ότι ο Σύνδεσμος Νεολαίας Ανατολίας ανακοίνωσε ότι στις 31 Μαΐου και ώρα 04.00 θα γίνει εκδήλωση μπροστά στην Αγία Σοφία με το σύνθημα «Να συναντηθούμε στο τέμενος της Αγίας Σοφίας – Πάρε το σεντζεντέ σου κι έλα».

Η έκκληση έγινε για την εκδήλωση αυτή με την ευκαιρία των 561 ετών την Άλωσης. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουρχάν, είπε «Εμείς, όπως χθες, έτσι και σήμερα συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την Αγία Σοφία». Ο Τουρχάν είπε ότι κατά την εκδήλωση που θα γίνει στις 31 Μαΐου θα παραστούν ο πρώτος που εξελέξη για την ανάγνωση του Κορανίου Χαφίζ Αμντουρραχμάν Σαντιντέν και ο Ιμάμης Αμπντουλάχ Μπασβάρ. Ο Τουρχάν τόνισε πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, με όλη τη δύναμή τους για την επαναλειτουργία ως τέμενος της Αγίας Σοφίας, η οποία μετατράπηκε το 1934 παράνομα, σε μουσείο. Επίσης, είπε ότι η Αγία Σοφία είναι η κορώνα του Ισλάμ στην Ευρώπη και αποτελεί ένδειξη για το ότι η Κωνσταντινούπολη έγινε πόλη Ισλάμ.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η Turkiye στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Η Αγία Σοφία θα πρέπει να ανοίξει στο προσκύνημα». Στο δημοσίευμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Νεότητας Ανατολίας είπε πως η Αγία Σοφία θα πρέπει να επανέλθει στη λειτουργία ως τέμενος και αυτό είναι και υποχρέωση απέναντι στον Πορθητή, αλλά και υλοποίηση της βούλησης του Έθνους. Ο Τουρχάν τόνισε ότι η Κωνσταντινούπολη δεν είναι μία οποιαδήποτε μητρόπολη που ήρθε στο προσκήνιο κατά τους σύγχρονους καιρούς. Και ότι αποτελεί παράδειγμα της ισλαμικής αδερφοσύνης. Επίσης είπε ότι «το τέμενος της Αγίας Σοφίας είναι σύμβολο της Άλωσης της Πόλης» και ότι είναι ευαγές Ίδρυμα του Πορθητή, Σουλτάνου Μεχμέτ. Στη συνέχεια τόνισε ότι από το 1834, η Αγία Σοφία είναι θλιμμένη και τη θλίψη αυτή, την αισθάνεται στην καρδιά του το ύψιστο Έθνος

Η Vatan κάνει αναφορά στο ίδιο θέμα στις εσωτερικές σελίδες περιληπτικά με τον τίτλο «πάρε τον σετζαντέ σου κι ΄έλα»

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πρόσφατα στο Βερολίνο βρέθηκε το θέμα της Αγίας Σοφίας και οι δημόσιες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού να μετατραπεί σε τέμενος.Και απέδωσε η συναντηση αυτή.

Πληροφορίες που μετάδωσε η Deutsche Welle έκανα λόγο για οργισμένη αντίδραση της καγκελαρίου στη δεδηλωμένη πρόθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να χαρακτήρισε την πρόθεση ως απαράδεκτη.
Όπως σημειώνει η DW, η στάση της καγκελαρίου είναι πολύ πιο κατηγορηματική από αυτή του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η οποία διεξαγόταν περίπου την ίδια ώρα με τη συνάντηση Μέρκελ-Βαρθολομαίου, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Σαουσάν Σεμπλί δήλωνε ότι ναι μεν το σημερινό καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο «ικανοποιεί όλους», συγχρόνως όμως διαβεβαίωνε ότι «η τελική απόφαση ανήκει στην Τουρκία».

Αντίθετος με την πρόταση Ερντογάν δήλωσε και επόμενος συνομιλητής του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο τουρκικής καταγωγής και εκ των ηγετών του Κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Όζντεμιρ.

«Δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα μιας τέτοιας πρόθεσης. Η Τουρκία δεν υστερεί από τζαμιά -αντιθέτως. Πρόκειται μάλλον για μια χειρονομία ταπεινωτικού χαρακτήρα για τους χριστιανούς, για όλες τις μειονότητες της Τουρκίας.
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο από τον Κεμάλ Ατατούρκ ήταν κατά την άποψη μου ένα έξυπνο και σωστό μέτρο, το οποίο θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ. Και αν είναι να ανοίξει για θρησκευτικές λειτουργίες, τότε όχι μόνο για τους μωαμεθανούς αλλά θα πρέπει και ο Πατριάρχης να έχει τη δυνατότητα να κάνει λειτουργίες» είπε στη Deutsche Welle.

Σκληρά παιχνίδια σκοπιμότητας

«Εν μέσω 80.000 τεμένων εσείς επικεντρώνεστε σε μια χριστιανική εκκλησία; Ντροπή σας, ντροπής σας. Σταματήστε το αυτό...». Τάδε έφη Χουριέτ αρχές Μαίου.. Η τουρκική εφημερίδα δημοσιεύει ένα άκρως επιθετικό άρθρο κατά όσων –εντός ή εκτός κυβέρνησης- έχουν βλέψεις να μετατρέψουν ξανά την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Ο δημοσιογράφος Ερτουγρούλ Οζκιόκ με αφορμή την «συμβολική» και θεατρική προσευχή που –όπως αναφέρουν τα μέσα της χώρας- θα κάνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στην Αγία Σοφία, στις 29 Μαΐου, επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, αρθρογραφεί και στηλιτεύει. Εναντιώνεται στις... φήμες που θέλουν κάποιους να σκέφτονται τη μετατροπή του συμβόλου του Χριστιανισμού ξανά σε μουσουλμανικό τέμενος, όπως υπήρξε για αιώνες, από την 29η Μαΐου 1453 έως το 1931. Μετά ξεκίνησε η μετατροπή της σε μουσείο, τα επίσημα εγκαίνια του οποίου έγιναν το 1935.

Και συνεχίζει να... αναρωτιέται: «Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα που πρέπει να απασχολεί την Τουρκία στον 21ο αιώνα; Είναι δυνατόν η χώρα μας να χρησιμοποιεί τέτοια σημειολογία σήμερα; Είναι δυνατόν μια χώρα όπου λειτουργούν περί τα 80.000 θρησκευτικά τεμένη, να θέλει να επαναλειτουργήσει ως τζαμί ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας; Πώς θα νιώθαμε εμείς αν ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στην Ευρώπη ξαφνικά μετατρεπόταν σε χριστιανική εκκλησία; Έχουμε 80.000 τεμένη και επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στην Αγία Σοφία;».

-Πάντως, να θυμίσουμε ότι προ ημερών η τουρκική εφημερίδα Χαμπέρτουρκ δημοσίευσε την είδηση πως ο ανεξάρτητος βουλευτής της περιοχής του Μπουρντούρ (της Αλικαρνασσού), Χαμί Γιλντιρίμ, κατέθεσε στην τουρκική βουλή πρόταση νόμου για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εν όψει και της προαναγγελθείσας προσευχής που προτίθεται να κάνει -υποτίθεται «συμβολικά»- ο Ερντογάν, στις 29 Μαΐου.
Μάλιστα, ο Γιλντιρίμ αιτιολογώντας την απόφαση του, επικαλέστηκε ιστορικούς λόγους και φυσικά αναφέρθηκε στην ιστορική κίνηση του Μωάμεθ του Πορθητή, ο οποίος μόλις εισήλθε νικητής στην Κωνσταντινούπολη κατευθύνθηκε στην Αγία Σοφία και εκεί τέλεσε τη πρώτη μουσουλμανική προσευχή, ανακηρύσσοντας το ναό σε τζαμί. Το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ο περίγυρος της Αγίας Σοφίας με όλα τα κτίσματα που υπάρχουν να τεθούν υπό μια νέα μουσουλμανική αρχή που θα διοικεί και θα διαχειρίζεται τον ναό, βρίσκει σύμφωνες προς το παρόν τόσο την κυβέρνηση, όσο και την αντιπολίτευση.

-Ο κ.κ. Βαρθολομαίος απαιτεί τα «πλήρη δικαιώματα» του από την Τουρκία

Συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Associated Press

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Associated Press ζήτησε «ως τούρκος πολίτης να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του, ιδιαίτερα της θρησκευτικής ελευθερίας». Τουρκικές εφημερίδες δημοσίευσαν σημεία της συνέντευξης.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βελτίωσε την κατάσταση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των χριστιανών στην Τουρκία «αλλά αυτά δεν είναι αρκετά» δήλωσε ο Οικουμενικός πατριάρχης. «Αναγνωρίζουμε ότι έγιναν βήματα, εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη μας γι αυτά στον κ. Ερντογάν αλλά οφείλω να πω ότι αυτά δεν αρκούν».

Ο Πατριάρχης δεν έκρυψε την απογοήτευση του για το γεγονός ότι εξακολουθεί να παραμένει κλειστή η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. «Είχαμε ελπίδες οι οποίες όμως δεν υλοποιηθήκαν» δήλωσε. Και πρόσθεσε: «Είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα θέμα θρησκευτικής ελευθερίας».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline