Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:04:51

Μέρκελ αλλά και Γιούνκερ ασκούν άθλιες πιέσεις για το Αιγαίο και τη θαλάσσια συνεργασία με Τουρκία. Επιμένουν παρά την πρώτη άρνηση Τσίπρα -Κυβέρνησης. Οι νέες, διπλές και επίμονες αξιώσεις Βερολίνου και Βρυξελλών. Κύριο

Συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο προτείνει και επιμένει ο Γιούνκερ: "Είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων", υποστηρίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν σε ρόλο γκαουλάιτερ.

Βερολίνο: Χρειαζόμαστε μια συντεταγμένη κατάσταση στο Αιγαίο

-Με χθεσινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, επιμένει πως απαιτείται «συντεταγμένη κατάσταση» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θέλουμε να σταματήσουμε οριστικά τους διακινητές, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κάνουν ό,τι θέλουν και δεν θέλουμε πλέον να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές τόσων ανθρώπων», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ. Επισήμανε πως «γι' αυτό από τη μία πλευρά στηριζόμαστε στη διάθεση συνεργασίας της τουρκικής πλευράς, αλλά θέλουμε να στηρίξουμε και την Ελλάδα στις υποχρεώσεις της».

«Η Ελλάδα έχει, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την υποχρέωση για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Θέλουμε να στηρίξουμε διμερώς τόσο την Τουρκία όσο και την Ελλάδα, π.χ. στον τομέα της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού δώσαμε στην Ελλάδα πριν από λίγο καιρό μηχανήματα για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, και βεβαίως θα ενισχύσουμε την στήριξη της Frontex», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση, αν η γερμανική κυβέρνηση έχει την εικόνα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε, «όχι. Περιγράφω την πραγματικότητα και η πραγματικότητα λέει ότι από τα τουρκικά παράλια διακινητές μεταφέρουν ανεμπόδιστα ανθρώπους στα ελληνικά νησιά, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Και αυτό σε πολύ μεγάλο αριθμό. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζεται, χωρίς αλλαγή, εδώ και εβδομάδες και μήνες. Και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας -όλοι μαζί στην Ευρώπη, αλλά και οι δύο χώρες τις οποίες αφορά αυτό στα θαλάσσια σύνορά τους. Και εκεί πιστεύω ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία –αυτό ήταν και το περιεχόμενο του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα– ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε έναν αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Και σε αυτό η Γερμανία πάντα θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Ελλάδα να λαμβάνει την απαραίτητη υποστήριξη».

--Οι δηλώσεις του κυρίου Ζάιμπερτ έρχονται μία μόλις μέρα μετά την αναλυτική ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία η Ελλάδα αποκλείει οποιαδήποτε περίπτωση κοινής περιπολίας μεταξύ ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων και τονίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση «ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου».

-Συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο προτείνει και επιμένει ο Γιούνκερ
"Είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων", υποστηρίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν

Υπέρ μίας ναυτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, με σκοπό την επιτήρηση της "πύλης εισόδου" προσφύγων στην Ευρώπη, τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ άφησε να εννοηθεί ότι, εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις. Πλην όμως, συνέχισε, φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις από ελληνικής πλευράς, για τις οποίες -όπως σημείωσε- θα υπάρξουν διαβουλεύσεις.

"Είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων", τόνισε επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Το θέμα της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο Αιγαίο έθεσε πρώτος την Τρίτη ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, που έκανε λόγο για ανάγκη ύπαρξης "συντεταγμένης" κατάστασης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, μία τοποθέτηση που προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Η απάντηση ήρθε αρχικά μέσω διαρροής αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε απερίφραστα ότι "θέμα κοινών περιπολιών στο Αιγαίο δεν υπάρχει", υπογραμμίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει μεγάλη "ουρά" και ξεφεύγει από τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, καθώς είναι δεδηλωμένη η θέση της Τουρκίας περί συγκυριαρχίας στο Αιγαίο και η επιμονή της Άγκυρας στη μη αναγνώριση θαλασσίων συνόρων.

Στη συνέχεια, με μία ανακοίνωση σε αρκετά υψηλούς τόνους το υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε εξαρχής κάθε τέτοια συζήτηση, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως "η Ελλάδα, με τεράστιο κόστος, προστατεύει τα σύνορά της που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης" και πως "η Ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία", αλλά "μόνο οργανωμένα σε τομείς όπως π.χ. η ανταλλαγή πληροφοριών ή η επανεισδοχή".

"Ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στην λύση", καταλήγει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline