Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  04:19:44

Oι Εκλογές στην Αλβανία με βία και αποκλεισμούς του φιλότουρκου Εντι Ράμα συρρίκνωσαν την ελληνική ομογένεια στη Βουλή. Ανάγκη για αφύπνιση Κυβέρνησης και κομμάτων. Κύριο

Μόνο δύο πρόσωπα ελληνικής καταγωγής απέμειναν στη νέα στη Βουλή και αυτοί ως στεγαζόμενοι σε άλλα κόμματα και όχι της μειονότητας.

Είναι τα ισχνότερα αποτελέσματα για τον Ελληνισμό στη χώρα στην περίοδο της Μεταπολίτευσης από το '91, Ζήτημα , πρόβλημα εθνικών διαστάσεων, το οποίο-δυστυχώς- ελάχιστα φαίνεται να απασχόλησε και απασχολεί την Πολιτεία, την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, ενώ ορισμένοι στην Ελλάδα, επιπόλαιοι συνεχίζουν να διατηρούν αυταπάτες σχετικά με τον φιλότουρκο, φαύλο και διεφθαρμένο ηγέτη της Αλβανίας Εντι Ράμμα, αδίστακτο σε μεθόδους και πολιτικό μακιαβελισμό. Με πολλά τα αισθήματα απογοήτευσης και οργής για την εγκατάλειψη των Ελλήνων ομογενών της Βορείου Ηπείρου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, η καταμέτρηση των ψήφων για τους σταυρούς προτίμησης των υποψηφίων βουλευτών στα ψηφοδέλτια των κομμάτων που είχαν κερδίσει έδρες για τη νέα αλβανική Βουλή, ανέδειξε δύο Έλληνες μειονοτικούς βουλευτές.
Πρόκειται για τον γιατρό Νίκο Κούρη, ως υποψηφιότητα που το Κόμμα των Ελλήνων (ΜΕΓΑ), είχε εντάξει στην πέμπτη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιφέρεια Αυλώνας. Ο κ. Κουρής πέτυχε 4409 ψήφους και κατατάσσεται πέμπτος μεταξύ των 8 νικητών του Σ.Κόμματος στην περιφέρεια αυτή.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο επόμενος εκλεγμένος βουλευτής είναι ο Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πέντε θητείες μέχρι τώρα βουλευτής στην αλβανική Βουλή. Ο κ. Ντούλες είχε ενταχθεί επίσης σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος στην αντιπολίτευση στην περιφέρεια Τιράνων.

Ο κ. Ντούλες, από τις 182 χιλιάδες ψήφους που πήρε το Δ. Κόμμα στην περιφέρεια αυτή, πέτυχε τον χαμηλότερο δυνατό αριθμό ψήφων. Η εκλογή του οφείλεται στην μπάρα της εκλόγιμης θέσης του ψηφοδελτίου του Δ. Κόμματος, εφόσον το κόμμα αυτό πέτυχε 15 έδρες από 36 συνολικά στην περιφέρεια Τιράνων και ο Ντούλες κατείχε την 11η. Το εκλογικό αποτέλεσμα του κ. Ντούλε, ο οποίος θεωρείται ο επίσημος εκπρόσωπος του Ελληνισμού στην Αλβανία, δυσχεραίνει πολύ το πολιτικό του κύρος, όταν άλλοι υποψήφιοι κάτω από τη μπάρα των 15 εδρών του Δ. Κόμματος, πήραν μερικές φορές περισσότερους σταυρούς.

Ο αποκλεισμός από την εκλογή της τρίτης πιθανούς υποψηφιότητας, του κ. Τάβου, 6 θητείες στην αλβανική Βουλή, οφείλεται κυρίως στην κόντρα μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων στην περιφέρεια Αργυροκάστρου για να στηρίξουν εκλογικά τους αλβανικής καταγωγής υποψηφίους στα ψηφοδέλτια των επίσης αλβανικών κομμάτων.

Αυτά θεωρούνται και τα χαμηλότερα εκλογικά αποτελέσματα για τον Ελληνισμό στην Αλβανία στην περίοδο της Μεταπολίτευσης στη χώρα από το 1991!
Στην πρώτη πλουραλιστική βουλή του 1991 η Εθνικής Ελληνική Μειονότητα πέτυχε 5 βουλευτές με τον συνδυασμό της πολιτικής οργάνωσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και αριθμούσε άλλους 13 ελληνικής καταγωγής βουλευτές σε συνδυασμούς αλβανικών κομμάτων.

Στη συνέχεια και για μερικές κατά σειρά θητείες, μέχρι τις εκλογές του 2013 την εθνική Ελληνική Μειονότητα εκπροσωπούσαν άμεσα στην αλβανική Βουλή από 1-2 βουλευτές που εκλέγονταν με το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως το πολιτικό σκέλος της ΟΜΝΟΙΑΣ. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των ελληνικής καταγωγής βουλευτές στα άλλα αλβανικά κόμματα κυμαίνονταν από 5-7 βουλευτές.

Στις εκλογές του 2017, όπως και στις νυν εκλογές, η Εθνική Ελληνική Μειονότητα δεν κατέβηκε αυτόνομα, αλλά εξέλεξε βουλευτές ελληνικής καταγωγής μόνοι με τους συνδυασμούς αλβανικών κομμάτων. Την τελευταία θητεία , 2017-2021 στα έδρανα της αλβανικής βουλής οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές ήταν 7 στον αριθμό.

-Οι εκλογές στη μισή Αλβανία και ο καημός της Eλληνικής Mειονότητας

Οι εκλογές στην Αλβανία πραγματοποιήθηκαν σε ένα κλίμα πόλωσης αλλά και αποχής του μισού πληθυσμού που έχει μεταναστεύσει. Ενέργειες όπως οι πυροβολισμοί στην Καβάγια και οι συγκρούσεις οπαδών στο Ελμπασάν, περιστατικά εξαγοράς ψήφων με ένα από αυτά να καταλήγει σε εκτέλεση στελέχους του ΣΚ τραυμάτισαν την αλβανική κοινωνία. Επιπρόσθετα, αποκαλύψεις για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων 910.000 πολιτών από την εθνική πλατφόρμα e-albania προς χρήση από το κυβερνητικό κόμμα, άλλες για fast-track νομιμοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων παράνομων ιδιοκτησιών επιβεβαίωσαν όσους οργανισμούς (ΟΑΣΕ, πρεσβείες ΕΕ και ΗΠΑ κλπ.) είναι διαπιστευμένοι στο να παρακολουθούν την εξέλιξη χώρας.

Το κερασάκι ήταν οι κατηγορίες προς την αντιπολίτευση, για φιλορωσικό σαμποτάζ της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Defender Europe 21», με αφορμή την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο Τιράνων. Από την Ελλάδα και την επονομαζόμενη «Βόρεια Μακεδονία» ήταν απαγορευμένη ουσιαστικά η είσοδος στη χώρα καθότι προβλεπόταν καραντίνα 14 ημερών με πρόσχημα τη μη διάδοση του ιού στις διακοπές του Πάσχα. Εντύπωση πάντως προκάλεσε η παρουσία στις κάλπες του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Α. Κούρτι, του οποίου το κόμμα «Αυτοδιάθεση» συμμετείχε με τρεις υποψηφίους.

Η Τουρκία και η ΕΕ στις εκλογές

Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Ράμα υπερθεμάτιζε της προστασίας από την Τουρκία. Στο Αργυρόκαστρο συνοδεύτηκε από τον Τούρκο υπουργό πολιτισμού και άλλους παράγοντες μεταξύ αυτών και της ΤΙΚΑ που ειδικεύεται στην αναστήλωση και ανάδειξη των οθωμανικών μνημείων. Το νοσοκομείο στο Φίερ, «τον ήλιο που ανατέλλει ξανά στην Αλβανία» όπως είπε, που χτίστηκε με χρήματα από την Τουρκία και κοσμείται με την τουρκική σημαία, ήταν στην κορυφή της προεκλογικής του εκστρατείας όπως και η χορήγηση των κινεζικών εμβολίων. Με έμφαση κατηγόρησε την «αναλγησία» της ΕΕ που δεν εξασφάλισε μαζικό εμβολιασμό. Από την άλλη ο Λουλζίμ Μπάσα του Δημοκρατικού Κόμματος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αντί να επενδύσει στις πληττόμενες μικροεπιχειρήσεις προτίμησε να επενδύσει στις συμβάσεις με ιδιώτες.

Υποσχέθηκε την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος προς όφελος των ενταξιακών διαδικασιών, αύξηση μισθών, αύξηση δημοσίων επενδύσεων, προσπάθεια για απελευθέρωση της βίζας κλπ. Το κόμμα του προέδρου Μέτα, συνομολόγησε για μετεκλογική συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα. Η πραγματικότητα όμως λέει ότι μεταξύ των μεγάλων κομμάτων δεν υπάρχει καμιά διαφορά και η εναπομείνασα Αλβανία επέλεξε την προσαρμογή στα δεδομένα τα οποία έχουν προκύψει κατόπιν σοβαρών τομών της οχταετίας Ράμα αλλά και αλλαγών στο διεθνές τοπίο.

Γιατί νίκησε ο Ράμα;

Πρώτον, ο Ράμα ενίσχυσε τον τουρκικό παράγοντα ύστερα από την έναρξη μιας συστηματικής νεοθωμανικής επεκτατικής πολιτικής ενίσχυσης στην βαλκανική «πίσω αυλή» της παλιάς αυτοκρατορίας και ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα του 2016. Η Τουρκία χρηματοδοτεί και επηρεάζει καθοριστικά την εξωτερική πολιτική της Αλβανίας-από εκεί και οι συναντήσεις του Ράμα με τον Ερντογάν πριν λάβει αποφάσεις για τα εθνικά θέματα. Ελέγχει τα θρησκευτικά ιδρύματα, παρεμβαίνει στην εκπαίδευση, στην υγεία και στον στρατό, με παροχές πολεμικού υλικού, υποδομών και στον τομέα της εκπαίδευσης ενώ έχει ναυτική βάση στην Αυλώνα.

Διαρκής είναι η χρηματοδότηση και οι επενδύσεις της Τουρκίας στο εμπόριο, στο τραπεζικό σύστημα, σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, στη χαλυβουργία, στις τηλεπικοινωνίες. Ο Ερντογάν με 3 δισ. ευρώ επενδύσεις στην Αλβανία, δήλωσε: «Δεν ξέρω πόσες επενδύσεις έχουν φτάσει από την ΕΕ, αλλά οι δικές μας δεν θα σταματήσουν». Η Αλβανία έγινε «η μικρή Τουρκία των Βαλκανίων».........................................................................

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline