Σάββατο 27 Απριλίου 2024  00:51:12

Δεν είναι ένας και δύο. Αρκετοί οι επιτήδειοι των ΜΚΟ, που ροκανίζουν, κλέβουν τα κονδύλια από τις Βρυξέλλες για μετανάστες και άλλους. Κύριο

Εκθεση-αναφορά µε τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι διαχειριστές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για να υπεξαιρούν χρήματα από τα ταμεία των οργανώσεών τους συνέταξε και δημοσιοποίησε η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος και είναι έκθεση καταπέλτης.

Από 100 και πλέον ΜΚΟ που ελέγχθηκαν, ενδείξεις υπεξαίρεσης και απιστίας προέκυψαν για 40.

1.Μόλις πριν λίγες ημέρες ξέσπασε η αποκάλυψη για τις ποινικές ατασθαλίες μιας ομάδας ΜΚΟ. Με πόρισμα της, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος βάζει στο στόχαστρο της τον επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι και άλλων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Παναγιώτη Δημητρά.

• Μέσα από την έρευνα της ανεξάρτητης αρχής φέρεται να προέκυψε η διάπραξη ποινικών αδικημάτων στα οποία φέρεται να εμπλέκεται ο Παναγιώτης Δημητράς και ήδη το σχετικό πόρισμα διαβιβάστηκε ήδη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο για την άσκηση ποινικών διώξεων.
• Κατά πληροφορίες, στο πόρισμα περιλαμβάνονται τα συμπεράσματα της έρευνας της Αρχής, σύμφωνα με τα οποία φέρεται ο κ. Δημητράς, μέσω ΜΚΟ οργανώσεων στις οποίες ήταν επικεφαλής, έπαιρνε χρηματοδοτήσεις για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο, διάφορα χρηματικά ποσά διατίθονταν για άλλους σκοπούς από εκείνους για τους οποίους χορηγήθηκαν. Οι χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ Δημητρά προέρχονταν από ευρωπαϊκούς και άλλους φορείς.
• Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής ο Παναγιώτης Δημητράς φέρεται να εμπλέκεται στη διάπραξη αδικημάτων κακουργηματικής φύσεως και συγκεκριμένα απιστίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ εκδόθηκε και διαταγή δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων του, αλλά και των ΜΚΟ που ελέγχει.

2.Εκθεση-αναφορά µε τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι διαχειριστές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για να υπεξαιρούν χρήματα από τα ταμεία των οργανώσεών τους συνέταξε και δημοσιοποίησε η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», το έγγραφο φέρει τίτλο «Καταχρηστική εκμετάλλευση Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών» και αριθμεί 16 σελίδες. Καθόλου τυχαία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Αρχής σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων Έλληνα ακτιβιστή, ο οποίος ελέγχεται ως ύποπτος για κακουργηματική απιστία σε βάρος της ΜΚΟ της οποίας ηγείτο. «Για την αποκόμιση οφέλους οι δράστες χρησιμοποίησαν τις αδυναμίες του συστήματος και την απουσία ενιαίου κανονιστικού πλαισίου και επαρκούς εποπτείας ως προς τις ΜΚΟ, εκμεταλλευόμενοι ταυτόχρονα το χρηματοπιστωτικό σύστημα τόσο εγχώρια όσο και εξωχώρια», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η Αρχή για το Ξέπλυμα, της οποίας προΐσταται ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έχει πραγματοποιήσει την τελευταία διετία ελέγχους σε περισσότερες από 100 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Ορισμένες απ' αυτές παρέχουν αρωγή σε μετανάστες και άλλες όχι. Οι έλεγχοι έγιναν είτε αυτεπαγγέλτως είτε ύστερα από πληροφορίες που διαβίβασαν στην Αρχή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναφορικά με ύποπτα εμβάσματα. Σπανιότερα οι έρευνες έγιναν κατόπιν αιτημάτων από το εξωτερικό. Από το σύνολο των 100 και πλέον ΜΚΟ που ελέγχθηκαν, ισχυρές ενδείξεις υπεξαίρεσης και απιστίας προέκυψαν για 40. Η Αρχή για το Ξέπλυμα δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία διαχειριστών και απέστειλε πορίσματα στις εισαγγελικές αρχές για την άσκηση ποινικών διώξεων.

Πόρισμα καταπέλτης για τον «εθνικό μηνυτή» Παναγιώτη Δημητρά

Από την ανάλυση των υποθέσεων προέκυψαν συγκεκριμένα συμπεράσματα – ευρήματα για τις μεθόδους που οι διαχειριστές των ΜΚΟ φέρονται να χρησιμοποιούν προκειμένου να βάζουν χέρι στο ταμείο των οργανώσεων. Οι κυριότερες απ' αυτές παρατίθενται στο 16σέλιδο έγγραφο.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν διαχειριστές τους για να υπεξαιρούν χρήματα παρουσιάζονται σε έκθεση της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος.

«Οι δράστες, ως διαχειριστές ή πραγματικοί δικαιούχοι της υπό εκμετάλλευση ΜΚΟ χρησιμοποιούν τα έσοδα της εν λόγω οργάνωσης για την αγορά ακινήτων. Μέσω των λογαριασμών της ΜΚΟ πληρώνουν φόρους μεταβίβασης ακινήτων, τα οποία όμως περνούν στην ιδιοκτησία των δραστών και όχι της ΜΚΟ», είναι μια από τις μεθόδους που έχει καταγράψει η Αρχή. Επισημαίνονται ακόμη περιπτώσεις στις οποίες οι διαχειριστές προσέλαβαν άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης τους, με τα τελευταία να επιστρέφουν με τη μορφή εμβασμάτων στους προσωπικούς λογαριασμούς των επικεφαλής των ΜΚΟ χρήματα που τους καταβλήθηκαν ως μισθοί.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι διαχειριστές ή δικαιούχοι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων χρησιμοποιώντας λιγότερο εξεζητημένες μεθόδους, με τα έσοδα των οργανώσεων καλύπτουν τα έξοδα διαβίωσής τους, όπως επίσης και τα έξοδα συντήρησης π.χ. των σπιτιών τους.

Εκτός των συνολικά οκτώ μεθόδων υπεξαίρεσης χρημάτων η Αρχή παραθέτει και μια σειρά από «ενδείκτες κινδύνου» ή αλλιώς red flags που οφείλουν να ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά των ελεγκτικών και διωκτικών αρχών. Σ' αυτούς συγκαταλέγονται η πίστωση μισθοδοσίας από έτερη ΜΚΟ, η αποστολή εμβασμάτων από λογαριασμούς ΜΚΟ σε λογαριασμούς εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό κ.ά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline