Τετάρτη 1 Μαϊου 2024  19:09:47

Αλήθειες και ψέματα για τον «ακροδεξιό» δεσμώτη δήμαρχο Αυλώνα. Ο Άδωνις, ο Πολάκης, η αρθρογραφία Μητσού στα ΝΕΑ, ο ρόλος των Παπασπύρου-Συρίγου. Κύριο

Την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή θεωρούταν σχεδόν βέβαιο ότι ο δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας δε θα ήταν υποψήφιος. Μάλιστα, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τόνιζαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε τις εισηγήσεις των Γιώργου Γεραπετρίτη και Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.

Στους σταθερούς εισηγητές της συμπερίληψης του Φρέντι Μπελέρη στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας (διαχειρίστηκε το θέμα κατά την θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών), καθώς και ο βουλευτής-καθηγητής Άγγελος Συρίγος, παλαιός φίλος του ομογενή δημάρχου.

Ο πρώτος που είχε εισηγηθεί την υποψηφιότητα του Φρ. Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ήταν ο πρώην Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος τον είχε επισκεφθεί και στις αλβανικές φυλακές και προχθές συνόδευσε τον γιό του Μπελέρη στη συνάντηση ενημέρωσης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ένα βραδινό λάθος ήταν αρκετό για τον Αδωνι Γεωργιάδη για να τον επικρίνει ανοικτά αλλά και σε θέμα αρχής.
Αρειμάνιος και προχειρολόγος συχνά ο Παύλος Πολάκη θέλησε να γράψει εναντίον της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη, θυμίζοντας το εθνικιστικό του παρελθόν- και την υπόθεση με τα καλάσνικοφ- και σημειώνοντας ότι για να διασωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ευρωεκλογές, θα φθάσει μέχρι την άκρα δεξιά και τη χρυσή αυγή. Για κακή του τύχη όμως κάνει λάθος και μια από τις αναρτήσεις, αντί να αναφέρεται στον κ. Μπελέρη, είναι μια συνταγή για χταπόδι με κόκκινο κρασί.

Δεν υπάρχει αυτό: ο @pavpol2222 προφανώς μεταμεσονύκτια ώρα που συνήθως γράφει μετά από πολλές τσικουδιές, ανέβασε "βαρυσήμαντη" ανάρτηση για την υποψηφιότητα Μπελέρη, για να "αποδείξει" την Ακροδεξιά ρητορική του κλπ και μέσα στα δημοσιεύματα που ανεβάζει κατά του Εκλεγμένου... pic.twitter.com/sJqn4cJkmU
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi)

Φυσικά ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν έχασε την ευκαιρία να ειρωνευτεί τον πολιτικό του αντίπαλο, υποστηρίζοντας ότι κάνει τις αναρτήσεις του μεταμεσονύχτιες ώρες και συνήθως μετά από κατανάλωση ρακής.
Δεν υπάρχει αυτό: ο @pavpol2222 προφανώς μεταμεσονύκτια ώρα που συνήθως γράφει μετά από πολλές τσικουδιές, ανέβασε "βαρυσήμαντη" ανάρτηση για την υποψηφιότητα Μπελέρη, για να "αποδείξει" την Ακροδεξιά ρητορική του κλπ και μέσα στα δημοσιεύματα που ανεβάζει κατά του Εκλεγμένου... pic.twitter.com/sJqn4cJkmU
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi)

Τελικά φαίνεται πάντως ότι ο Παύλος Πολάκης είδε το λάθος και το διόρθωσε.
1. Ο Πολάκης έγραψε στις 07:17 σύμφωνα με το screenshot που έβαλες, όχι μεσάνυχτα.
2. Τέσσερα λεπτά αργότερα έσβησε την προφανώς λανθασμένη ανάρτηση και την επανέλαβε ως προς το ορθό.
3. Όταν δεν έχεις άλλα επιχειρήματα, καταφεύγεις σε αυτά.
4. Ξεφτιλίζεις το θεσμό του υπουργού. pic.twitter.com/OdfbNadc6U
— Bouledogue Français ???????????????????????????????????????????? (@MeKulukulu)

17.4.2023. Αρθρο Τoυ Μιχάλη Μητσού στα ΝΕΑ :Μαχητές

Χάζευα το πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ της 20/3/1995. Ενας μεγάλος τίτλος: «Πιάστηκαν 7 προβοκάτορες στα σύνορα». Ενας υπότιτλος: «Ερευνες τη νύχτα και σε σπίτια στην Αθήνα». Κι ένα ωραίο γράφημα για την «προβοκάτσια στα σύνορα», έχει παράδοση στα γραφήματα η εφημερίδα. Στη σελ. 2 το «Στίγμα της ημέρας», με τίτλο «Νάρκη στην προσέγγιση», όπου αναφέρεται ότι η ομάδα των ενόπλων «προσπάθησε να θέσει θρυαλλίδα στα θεμέλια της ειρήνης, αλλά και της πρόσφατης ελληνοαλβανικής προσέγγισης». Και στις σελ. 10-11 ένα πλήρες ρεπορτάζ για τους ενόπλους, που φέρονταν να έχουν διασυνδέσεις με το ΜΑΒΗ (Mέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου) και ήθελαν να χτυπήσουν στρατόπεδο στην περιοχή Λόγγος.

Α, ένας από τους συλληφθέντες λεγόταν Φρέντι Μπελέρης. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών, απηλλάγη με βούλευμα και αυτή την εβδομάδα ανακηρύχθηκε εν μέσω αποθέωσης υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ. Ο λόγος δεν είναι βέβαια εκείνη η υπόθεση, για την οποία προφανώς θα έχει μετανιώσει, αλλιώς δεν εξηγείται η επιλογή του από έναν φιλελεύθερο ηγέτη σαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η υποψηφιότητα του Μπελέρη εντάσσεται στην αντιπαράθεση της Ελλάδας με την Αλβανία για το κράτος δικαίου: εδώ λειτουργεί υποδειγματικά, εκεί όχι και αυτό ακριβώς το χάσμα θέλουμε να αναδείξουμε στην Ευρώπη.

Ενας άλλος λόγος λέγεται πως είναι η ανησυχία του Πρωθυπουργού ότι αν δεν αγκάλιαζε εκείνος τον Μπελέρη, θα του τον άρπαζε ο Βελόπουλος. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να συμβεί και με άλλους μαχητές της ελευθερίας. Να, χάζευα ένα άλλο ρεπορτάζ, του Ταχυδρόμου αυτή τη φορά, με ημερομηνία 13/11/2004 και τίτλο «Οι Ελληνες στη Σρεμπρένιτσα». Ο δημοσιογράφος μιλά εδώ με τον υποδιοικητή και τον αρχιλοχία του ελληνικού εθελοντικού σώματος που πολέμησε τη δεκαετία του 1990 στο πλευρό των Σερβοβοσνίων. Οχι για τα λεφτά, όπως διευκρινίζουν, 60 δηνάρια τον μήνα έπαιρναν, όσα και οι σέρβοι στρατιώτες, αλλά για τα ιδανικά τους. «Νιώθαμε ικανοποίηση όταν σκοτώναμε Μουσουλμάνους», λένε ο Δημήτρης και ο Τρύφωνας (υπάρχουν και τα επίθετά τους), διευκρινίζοντας ότι πριν από κάθε μάχη τούς ευλογούσε ο ιερέας της μονάδας τους.

Τα ίχνη αυτών των ανθρώπων χάθηκαν στη συνέχεια. Και, εντάξει, αν εξακολουθούν να ηδονίζονται με τους σκοτωμούς, τους ξεχνάμε, σε αυτή τη χώρα είμαστε όλοι εναντίον της βίας. Αν έχουν μετανιώσει όμως, ή αν απλώς τα φούσκωναν, δεν θα έπρεπε κάπως να αξιοποιηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έστω κι αν δεν έχουν εμπλακεί με την ελληνική μειονότητα; Η Νέα Δημοκρατία έχασε την ευκαιρία, αλλά η Ελληνική Λύση δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τις υποψηφιότητές της, ο Βελόπουλος θα μπορούσε λοιπόν να πάρει την εκδίκησή του.
Αντίθετα με την υπόθεση Μπελέρη, άλλωστε, αυτές οι υποψηφιότητες θα λειτουργούσαν υπέρ της καλής γειτονίας, ο πρόεδρος της Σερβίας είναι δηλωμένος θαυμαστής του Μιλόσεβιτς, θα τις έβλεπε θετικά.

Ρεπορτάζ...Το «ξεχασμένο» παρελθόν του Φρέντι Μπελέρη – Όταν συνελήφθη στα σύνορα με καλάσνικοφ

Ο Μπελέρης ήταν ένας από τους 7 άνδρες που συνελήφθησαν στα σύνορα με την Αλβανία το 1995 και στο αυτοκίνητό τους βρέθηκε ένα... οπλοστάσιο
Μία παλιά, ίσως και ξεχασμένη ιστορία έφεραν ξανά στην επικαιρότητα οι καταγγελίες του υποψηφίου ευρωβουλευτή Νίκου Φίλη για τον Φρέντι Μπελέρη, με αφορμή το γεγονός της ανακοίνωσης από τη Νέα Δημοκρατία της υποψηφιότητας του καταδικασμένου από την αλβανική δικαιοσύνη εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θεωρεί ότι η «γαλάζια» υποψηφιότητα Μπελέρη έχρι «πατριωτικό» και «δεξιόστροφο» πρόσημο, που θα έχει απήχηση στην παραδοσιακή βάση του κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά που πιστεύει ότι η παρουσία του δημάρχου Χιμάρας στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, λόγω του «σκοτεινού» παρελθόντος του, θα φέρει περισσότερες απώλειες παρά κέρδη.

Το «σκοτεινό» παρελθόν και τα καλάσνικοφ

Ποιο είναι αυτό το «σκοτεινό» παρελθόν, το οποίο λίγοι θυμούνται και ακόμα λιγότεροι συνδέουν με τον σημερινό υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ;
Ο Φρέντι Μπελέρης ήταν ένας από τους επτά άνδρες που συνελήφθησαν στις 19 Μαρτίου 1995 από Έλληνες συνοριοφύλακες κοντά στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Στο πορτμπαγκάζ των δύο αυτοκινήτων τους, μετέφεραν εννέα Καλάσνικοφ, δύο πιστόλια, ξιφολόγχες, ασύρματους, φόρμες παραλλαγής και κουκούλες.
Η υπόθεση αυτή έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στον Τύπο της εποχής, που είδε πίσω από αυτήν τη δράση ομάδας παρακρατικών Βορειοηπειρωτών.

Σε κάθε περίπτωση, η σύλληψη των επτά ανδρών, συμπεριλαμβανομένου του Φρέντι Μπελέρη, σήμανε συναγερμό στις ελληνικές αρχές, καθώς ένα χρόνο πριν άγνωστοι είχαν εισέλθει από την Ελλάδα στην Αλβανία και είχαν δολοφονήσει δύο Αλβανούς στρατιώτες.
Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, πως η εφημερίδα «Τα Νέα», στο φύλλο που κυκλοφόρησε την Δευτέρα 20 Μαρτίου 1995, είχε τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πιάστηκαν 7 προβοκάτορες στα σύνορα», με εκτενές ρεπορτάζ για τη σύλληψη των επτά στα σύνορα.

Η «σύνδεση» με την οργάνωση ΜΑΒΗ

Παράλληλα, ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας, στο βιβλίο του με τίτλο «Στον αστερισμό του εθνικισμού», έγραφε ότι μετά τη σύλληψη της ομάδας θεωρήθηκε ότι υπήρχε κίνδυνος να επαναληφθεί αυτό που είχε γίνει τον Απρίλιο του 1994, με την επίθεση της οργάνωσης ΜΑΒΗ σε φυλάκιο στην Επισκοπή και τη δολοφονία δύο Αλβανών στρατιωτικών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η επίθεση είχε γίνει αφορμή για ένα «πογκρόμ» των αλβανικών αρχών εναντίον της ελληνικής μειονότητας, με συλλήψεις και φυλακίσεις.

Σύμφωνα με τον Τζίμα, «δεν υπήρξαν αμφιβολίες ότι οι συλληφθέντες σχεδίαζαν να επιτεθούν εναντίον στρατιωτικού στόχου, που ήταν το στρατόπεδο Λόγγου, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι ήταν η ίδια ομάδα περίπου, ή τουλάχιστον κάποια από τα μέλη της, που είχαν χτυπήσει στην Άνω Επισκοπή».

Πώς η υπόθεση κατέληξε στο αρχείο;
Τελικά, όμως, οι κατηγορίες κατά των επτά ανδρών που συνελήφθησαν το 1995 μετατράπηκαν από κακουργήματα σε πλημμελήματα και αποφασίστηκε η αποφυλάκισή τους, ενώ «στην κατ' έφεση δίκη που έγινε στον Κορυδαλλό, στις 19.5.1999, το Εφετείο Αθηνών, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και κεκλεισμένων των θυρών για λόγους 'εθνικής ασφάλειας', με την υπ. αριθμ. 752/99 απόφασή του, μείωσε τις ποινές στους 18-20 μήνες και έτσι έκλεισε οριστικά η πολύκροτη υπόθεση».

Παράλληλα, όπως θυμίζει ο Νίκος Φίλης, «ο Μπελέρης διαφημίζεται στον ιστότοπο της Χρυσής Αυγής, έχει συμμετάσχει σε φασιστικές συνάξεις του ΛΑΟΣ και έχει φιλοξενηθεί σε τηλεοπτικές εκπομπές του καταδικασμένου αρχηγού της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκου, καθώς και του Καρατζαφέρη».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline