Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  01:28:32

Ενιαία, ειρωνική γραμμή Μητσοτάκη –Δένδια κατά των απαιτήσεων της Τουρκίας για το θαλάσσιο πάρκο στις... Κυκλάδες. Θρασύ και ανυπόστατο το αίτημα για «συναπόφαση». Κύριο

Κλείδωσε» για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα.

«Κλείδωσε» για τον Μάιο η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε πως θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 13 Μαΐου.

«Παντελώς αδικαιολόγητη» η αντίδραση για τα θαλάσσια πάρκα

Ειδικότερα για την Τουρκία, μιλώντας για την αντίδρασή της στην προοπτική της Ελλάδας να δημιουργήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «μου προκαλεί κι εμένα εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας απαντώντας στην πρωτοβουλία της Ελλάδας για θαλάσσια πάρκα δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού».
Μιλώντας για την προσπάθεια της Ελλάδας να ανακηρύξει θαλάσσιο πάρκο, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ως Υπουργείο είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να δημιουργήσει μονομερές καθεστώς».

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την «προσπάθεια της Ελλάδας να ανακηρύξει θαλάσσιο πάρκο και τη συνάντηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» απάντησε: «Στις 8 Απριλίου 2024, ανακοινώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι θα ανακηρυχθούν δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο Πέλαγος και το Ιόνιο Πέλαγος. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει αναλάβει τις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και έχει δηλώσει ότι μονομερή τετελεσμένα γεγονότα στο θέμα των νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί με συνθήκες (EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτά και δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Ως Υπουργείο είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας για μονομερή δημιουργία καθεστώτος».

2.Δένδιας 16.4.2023..: Στον σχεδιασμό αντιαεροπορικός και αντι-drone θόλος όπως του Ισραήλ

Μέσα στον σχεδιασμό υπάρχει η δημιουργία ενός αντιαεροπορικού συστήματος αναχαίτισης - «Η χώρα πρέπει να κλείσει», σημείωσε

.......Όσον αφορά την προκλητική αντίδραση της Τουρκίας στην ελληνική απόφαση για δημιουργία περιβαλλοντικών θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο ο κ. Δένδιας σχολίασε «αν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται ότι η Τουρκία ότι πρέπει να ζητήσουμε την άδειά της για να προστατεύσουμε το περιβάλλον στις Κυκλάδες». «Αν ψαρεύω, δηλαδή, στους Αντίπαξους θα πρέπει να τηλεφωνήσω στον Τούρκο πρέσβη; Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά» πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας. «Δεν υπάρχει Έλληνας που να δέχεται η Τουρκία αυτά που είπε για το περιβαλλοντικό πάρκο στις Κυκλάδες. Η Τουρκία διαδοχικά κάνει μαξιμαλισμό για να σε υποχρεώσει σε "αυτοπεριορισμό"» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Ερωτηθείς για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ο Νίκος Δένδιας απάντησε ότι «υπάρχει μια πάγια εθνική θέση είναι δικαίωμα κυριαρχίας που θα ασκηθεί όταν το εθνικό συμφέρον το επιβάλει» ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτο το casus belli. Εκθέτει μόνο την Τουρκία αυτή η κατάσταση. Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκπέμψει σε σύμμαχο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ απειλή πολέμου για κυριαρχικό δικαίωμα που προκύπτει από το διεθνές δίκαιο».

«Η Τουρκία κάποια στιγμή, και πρέπει να της δώσουμε όλο τον χώρο να το κάνει χωρίς να φανεί ότι την ταπεινώνουμε, να βγάλει από το τραπέζι και την απειλή πολέμου και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Από την άλλη πρέπει να μιλάμε με την Τουρκία. Ακόμα και η επίλυση μικρών ζητημάτων βοηθάει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε το καθεστώς απειλής πολέμου και το τουρκολιβυκό μνημόνιο» κατέληξε για τα ελληνοτουρκικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline