Τετάρτη 1 Μαϊου 2024  23:39:11

Όπως το γράφαμε παρά την κίτρινη φοβία -κινδυνολογία. Αναβλήθηκαν τα αντίποινα του Ισραήλ, μετά αυστηρή απαίτηση ΗΠΑ και Ευρώπης. Κύριο

Απρόθυμο και το Ιράκ να δώσει πολεμική συνέχεια, χωρίς νέα αντίποινα από την Ιερουσαλήμ.

Ο τόπος, ο χρόνος και ο τρόπος των αντιποίνων κατά του Ιράν δεν θα κριθούν μόνο από τις «φιλικές συμβουλές» και τις πιέσεις στο Ισραήλ αλλά και από εσωτερικές ισορροπίες, σκοπιμότητες και συμβιβασμούς.
Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να μαντέψουν το επόμενο βήμα του Ισραήλ διυλίζοντας τις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού Νετανιάχου και του επιτελείου του.

Σε μια χώρα όπου το σύνολο σχεδόν του ανώτερου πολιτικού προσωπικού έχει περάσει από τις ανώτερες βαθμίδες του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, θα ήταν τουλάχιστον αφελές να δοθούν πληροφορίες για επιχειρησιακά στρατιωτικά σχέδια χωρίς να υπάρχει κάποια σκοπιμότητα παραπλάνησης των αντιπάλων, ακόμα και «καλοπροαίρετων φίλων».

Καθησυχαστικές οι διαρροές;

Υπό αυτό το πρίσμα, οι «διαρροές από ανώτερη ισραηλινή πηγή» σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι η επίθεση στο Ιράν μετατίθεται «πιθανώς για μετά το εβραϊκό Πάσχα (εορτάζεται 22-30 Απριλίου), αν και όλα είναι ανοιχτά» μάλλον αποσκοπούν περισσότερο στο να καθησυχάσουν προσωρινά τους φόβους σε ΗΠΑ και Ευρώπη για μια άμεση γενίκευση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Διατηρούν όμως παράλληλα το κλίμα της αβεβαιότητας στην ιρανική ηγεσία, την αγωνία σε όλους τους ενδιαφερόμενους για τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ενώ εξυπηρετούν τους στρατηγικούς στόχους του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γάζα και εν γένει στο Παλαιστινιακό.

Υποτίθεται ότι η εκτέλεση των ισραηλινών αντιποίνων αναβλήθηκε δυο φορές αυτή την εβδομάδα, ότι μετά από αμερικανική παρέμβαση ο Νετανιάχου συμφώνησε για «μικρότερης κλίμακας» επιχειρήσεις, ίσως εκτός των εδαφών του Ιράν, και ότι σε αντάλλαγμα πήρε το «πράσινο φως» από τον Λευκό Οίκο για την επίθεση στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου κρύβονται τα υπολείμματα της Χαμάς ανάμεσα σε ενάμιση εκατομμύριο παλαιστίνιους αμάχους πρόσφυγες.

Ακολούθησε δημοσίευμα των New York Times, ότι το Ισραήλ είχε υποτιμήσει το εύρος της ιρανικής αντίδρασης και κρατούσε στο σκοτάδι τους αμερικανούς συμμάχους όσο προετοίμαζε – επί δύο ολόκληρους μήνες – την επίθεση κατά των ιρανών στρατηγών μέσα στο συγκρότημα της πρεσβείας τους στη Δαμασκό.
Οι πληροφορίες αυτές – πέραν της αποστασιοποίησης των Αμερικανών από τη συγκεκριμένη επίθεση – αποτελούν μια ισχυρή ένδειξη ότι μόνο συγκυριακό δεν ήταν το χτύπημα στη Δαμασκό τη στιγμή που το Τελ Αβίβ είχε απομονωθεί διεθνώς εξαιτίας της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Οι φιλικές συμβουλές

Ο τόπος, ο χρόνος και ο τρόπος των αντιποίνων στην πυραυλική επίθεση του Ιράν δεν θα κριθούν μόνο από τις «φιλικές συμβουλές» και τις πιέσεις στο Ισραήλ από το εξωτερικό. Εξαρτώνται επίσης από εσωτερικές ισορροπίες, σκοπιμότητες και συμβιβασμούς καθώς και από άλλες παραμέτρους όπως πχ οι καιρικές συνθήκες (με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις προχθεσινές κατακλυσμιαίες βροχές στο Ντουμπάι).

Την ίδια ώρα η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι θα αναθεωρήσει το «πυρηνικό δόγμα» της και ότι θα απαντήσει αν το Ισραήλ τολμήσει να επιτεθεί σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. «Το χέρι μας είναι στο κουμπί», δήλωσε ανώτερος ιρανός στρατιωτικός. Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο όμως δεν έχει φτάσει στην κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Το «θαύμα»

Μια ημέρα πριν κυκλοφορήσουν τα σενάρια για αναβολή των ισραηλινών αντιποίνων, αυτό ακριβώς ζήτησε ένας από τους κυβερνητικούς εταίρους του Νετενιάχου. Ο Αριέ Ντέρι, ηγέτης του κόμματος SHAS (των υπερορθόδοξων Χαρεντίμ) απέδωσε σε «θαύμα» την αποτυχία της ιρανικής επίθεσης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην ανοίξει νέα μέτωπα, να μην κλιμακώσει περισσότερο την κρίση. «Αυτό περιμένουν και ελπίζουν οι εχθροί μας, όμως εμείς δεν πρέπει να παρασυρθούμε» είπε ο Ντέρι που στηρίζει με 11 πολύτιμες βουλευτικές έδρες την κυβέρνηση Νετανιάχου. Πρόσθεσε ότι οι ραβίνοι, με τους οποίους συνομιλεί επί χρόνια, πάντοτε συμβούλευαν να υπάρχουν καλές σχέσεις με την Ουάσιγκτον.

Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν και σε ποιο βαθμό ο Νετανιάχου άκουσε τους ραβίνους, τους εταίρους, τους ξένους συμμάχους. Ο ίδιος δήλωσε ότι εκτιμά τις συμβουλές των φίλων, όμως το Ισραήλ θα αποφασίσει και θα πράξει τα αναγκαία για την άμυνά του.

ΗΠΑ-Βρετανία: Κυρώσεις στο Ιράν – Στο στόχαστρο κατασκευαστές drones

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι κυρώσεις έχουν σκοπό να περιορίσουν τα αποσταθεροποιητικά στρατιωτικά προγράμματα του Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία επέβαλαν σήμερα κυρώσεις στο Ιράν, θέτοντας στο στόχαστρο το ιρανικό πρόγραμμα drones, τη βιομηχανία χάλυβα και την αυτοκινητοβιομηχανία μετά την επίθεση το περασμένο Σαββατοκύριακο εναντίον του Ισραήλ.

«Οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον θέτουν στο στόχαστρο 16 άτομα και δύο οντότητες που επιτρέπουν την παραγωγή ιρανικών drones μεταξύ των οποίων τα Shahed που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επίθεση της 13ης Απριλίου», ανέφερε σε ανακοίνωση το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Αφορούν επίσης τρεις θυγατρικές της ιρανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Bahman Group και το ιρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να κάνουν το Ιράν να λογοδοτήσει με τις νέες αυτές κυρώσεις που έχουν στόχο την Ισλαμική Δημοκρατία.
Οι κυρώσεις έχουν σκοπό να περιορίσουν τα αποσταθεροποιητικά στρατιωτικά προγράμματα του Ιράν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Όσον αφορά τις κυρώσεις του Λονδίνου, αυτές θέτουν στο στόχαστρο «πολλούς ιρανικούς στρατιωτικούς οργανισμούς, άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στις ιρανικές βιομηχανίες drones και βαλλιστικών πυραύλων», διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών.

Το Ιράν εξαπέλυσε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή περισσότερα από 350 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το σύνολο σχεδόν των οποίων αναχαιτίστηκαν εν πτήσει.
Η Τεχεράνη παρουσίασε την επίθεσή της ως ανταπάντηση σε ένα φονικό πλήγμα που αποδόθηκε στο Ισραήλ και είχε στόχο το ιρανικό προξενείο της Δαμασκού στις αρχές Απριλίου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline