Τρίτη 21 Μαϊου 2024  17:25:23

Μητσοτάκης για Μάτι, με ελπίδες δικαστικής διόρθωσης και σε βαρύ κλίμα: «Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν είναι τελεσίδικες. Μπορούν να επανεξεταστούν». Ως ανώτερη ποινή ανακοινώθηκαν....,111 χρόνια, έγιναν πέντε, με εξαγορά... 10 ευρώ την ημέρα. Κύριο

Μητσοτάκης: Οι δικαστικές υποθέσεις θα τελεσιδικούν σε 600-650 μέρες. «Η σωστή και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της φιλελεύθερης δημοκρατίας», τόνισε.

«Με αυτά που ψηφίσαμε εμείς οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες», σημείωσε ο πρωθυπουργός δείχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπαίτιο για τις ποινές που επεβλήθησαν για το Μάτι, που προκάλεσαν οργή και αγανάκτηση στους συγγενείς των 104 θυμάτων και εκτεταμένη δυσάρεστη έκπληξη στην κοινή γνώμη.

Στην δικαστική απόφαση για το Μάτι αναφέρθηκε με ευθύτητα και συνείδηση της έντασης , που προκλήθηκε από την απόφαση του δικαστηρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις που προκάλεσαν την οργή των συγγενών των θυμάτων αλλά και της κοινής γνώμης δεν είναι τελεσίδικες και μπορούν να επανεξεταστούν με τρόπο νόμιμο, ενώ τόνισε ότι το δικαστήριο έγινε με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι με «αυτά που ψηφίσαμε εμείς οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες», ενώ τόνισε ότι από την πλευρά της Δικαιοσύνης υπήρξε αργοπορία.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις αποφάσεις των προσώπων που διώχθηκαν για την φονική φωτιά στο Μάτι ο Μητσοτάκης είπε: «Χθες ανέκυψε το ζήτημα με τις ποινές στο Μάτι έπειτα από 6 χρόνια και εν μέσω διαμαρτυριών καθώς η χρονοτριβή, ανοίγει τον δρόμο της αμφιβολίας. Θα σταθώ σε τρεις επισημάνσεις.

1. Πρώτον ότι τα αδικήματα της υπόθεσης, κρίθηκαν με βάση ευμενέστερο σχέδιο που βγήκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Στο δικό μας νομοσχέδιο οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες.
2. Δεύτερον, πράγματι υπήρξε αργοπορία, κάτι που δικαιώνει τις παρεμβάσεις του νομοσχεδίου
3. Και τρίτον, η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί γιατί είναι η 3η εξουσία της δημοκρατίας που έχει τα θεσμικά αντίβαρα να θεραπεύσει τυχόν αστοχίες της όπως έδειξε η αντίδραση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές ή τελεσίδικες, εφ' όσον η δικαιοσύνη αποφασίσει να επανεξεταστούν. Με την σκέψη και την παρότρυνση, οι εθνικές τραγωδίες να μη μπορούν και να μην γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Τα διδάγματα από το Μάτι δεν έχουν μόνο αυτή τη διάσταση. Μη ξεχνάμε ότι έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να επαναφέρει την πολιτική προστασία και να θέσει σε λειτουργία το 112. Οργανώνοντας για πρώτη φορά την θωράκιση και τις εκκενώσεις, για την διάσωση ανθρώπινων ζωών».

Η σωστή και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της φιλελεύθερης δημοκρατίας
«Η σωστή και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της φιλελεύθερης δημοκρατίας», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα είναι τομή, καθώς οι δικαστικές αποφάσεις θα εκδίδονται συντομότερα κατά περίπου 30%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline