Κυριακή 16 Ιουνίου 2024  07:09:18

Πώς μεταμορφώθηκε- αλλοιώθηκε το «συγκρότημα Λαμπράκη» στη Χρ. Λαδά. Από κέντρο συναντήσεων και αναφοράς των πάντων, τώρα απλώς σε ορόφους γραφείων. Κύριο

Καμία φροντίδα είτε για αναφορές στην ιστορικότητα του κτιρίου, σε μια μικρή αναμνηστική έκθεση, εταιρεία μελέτης των ΜΜΕ είτε για τη στέγαση εκδοτικών και εκδοτικών επιχειρήσεων.

Νέα δεύτερη ζωή, διαφορετική, όι τόσο ένδοξη ως ταυτότητα ΜΜΕ και πηγή ισχυράς δημοσιότητας απέκτησε το ιστορικό κτίριο στην οδό Χρήστου Λαδά 3, που λειτουργούσε ως έδρα του Ομίλου Λαμπράκη μέχρι το 2004. Η περίοδος κατασκευής ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, με εσωτερικές κατεδαφίσεις, και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2024. Τίποτα δεν θυμίζει ούτε εσωτερικά ούτε εξωτερικά, ούτε από πλευράς ενδιαφέροντος το παλαιό κτίριο του ΔΟΛτου Μεσοπολέμου ούτε το αναμορφωμένο επταόροφο τη δεκαετία του 1980.

Το εμβληματικό κτίριο, που βρίσκεται στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, σχεδιάστηκε από τον αναγνωρισμένο Έλληνα αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Κιτσίκη, ο οποίος είχε σπουδάσει στη Γερμανία. Αρχικά, κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 ως τριώροφο κτίριο, ενώ τις δεκαετίες του 1950 και κυρίως του 1980 προστέθηκαν νέοι όροφοι.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο, η ανακαίνιση του κτιρίου στη Χρήστου Λαδά 3, που κόστισε 8,5 εκατ. ευρώ, ακολούθησε μια στρατηγική χαμηλής τεχνολογίας/υψηλής απόδοσης, εστιάζοντας σε εύκολα συντηρήσιμες λύσεις, μεγιστοποιώντας την εξοικονόμηση ενέργειας και την περιβαλλοντική ποιότητα.

Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό για τη ριζική ανακαίνιση και τις μετατροπές έκανε το αθηναϊκό γραφείο DECA Architecture, του Αλέξανδρου Βαΐτσου και του Carlos Loperena.

Μία από τις κύριες κατασκευαστικές προκλήσεις ήταν η έλλειψη διείσδυσης φυσικού φωτός, κοινό φαινόμενο στο πυκνοδομημένο κέντρο της Αθήνας. Για να βελτιωθεί ο φυσικός φωτισμός, εφαρμόστηκε -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- ο μηχανισμός «Καλειδοσκόπιο», ο οποίος σε συνδυασμό με τα ηλιακά ράφια σχεδόν διπλασίασε την αυτονομία του φυσικού φωτός, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Καλειδοσκόπιο

Συγκεκριμένα, το "Καλειδοσκόπιο" αποτελείται από ένα φωταγωγό στρατηγικά τοποθετημένο στο κέντρο του κτιρίου και έναν ηλιοστάτη στην οροφή που ακολουθεί την πορεία του ήλιου και ανακατευθύνει το ηλιακό φως στον φωταγωγό. Μερικώς επενδυμένο με πρισματικές επιφάνειες κατόπτρου, ο φωταγωγός αντανακλά το φως προς τα κάτω, διαχέοντάς το στους εργασιακούς χώρους και στους δημόσιους χώρους μέσω ειδικά σχεδιασμένων ανοιγμάτων που γίνονται μεγαλύτερα στους χαμηλότερους ορόφους.

Επιπλέον, τα εξωτερικά ηλιακά ράφια στη νότια όψη επιτρέπουν στο φυσικό φως να διεισδύσει πιο βαθιά στους εργασιακούς χώρους αντανακλώντας το από την οροφή με μια επιφάνεια υψηλής ανακλαστικότητας τοποθετημένη στο επάνω μέρος.

«Οραματιστήκαμε και υλοποιήσαμε τη μεταμόρφωση του κτιρίου στη Χρήστου Λαδά 3 σε ένα καινοτόμο, μοντέρνο και ανθεκτικό εργασιακό περιβάλλον, όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απολαμβάνουν το φυσικό φως, να δουλεύουν αρμονικά χωρίς περισπασμούς από τον θόρυβο της πόλης, και να αλληλοεπιδρούν ουσιαστικά με τους συναδέλφους τους στους καλά σχεδιασμένους κι ευχάριστους κοινόχρηστους χώρους.

Ταυτόχρονα, ολόκληρη η γειτονιά, η οποία υπέφερε κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, γίνεται πιο ελκυστική για μελλοντικές επενδύσεις, συνεισφέροντας στην ευρύτερη ανάπλαση της Αθήνας. Στην ehret+klein συστηματικά αναπτύσσουμε έργα τα οποία λειτουργούν διορθωτικά στις πόλεις και προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες και τους εργαζόμενους», δήλωσε ο Michael Ehret, Managing Partner της ehret+klein Ελλάδος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline