Κυριακή 23 Ιουνίου 2024  05:16:41

Γιατί χάθηκαν τρεις τουρίστες στα ελληνικά νησιά. Δεν θα είναι οι τελευταίοι.... – Ρεπορτάζ του Guardian για το όλο φαινόμενο και τις βαθύτερες αιτίες του. Κύριο

Γιατί πρέπει οι Έλληνες τουρίστες και ταξιδιώτες να αποφεύγουν παρόμοιες παράτολμες αποφάσεις και διαδρομές.

Αυξάνονται οι ανησυχίες για τους τουρίστες που κάνουν διακοπές στην Ελλάδα εν μέσω καύσωνα μετά τα πρόσφατα τρία περιστατικά διάσωσης σε ελληνικά νησιά. Τι φταίει, τι μπορεί να γίνει

Στις τρεις επιχειρήσεις διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας προκειμένου να εντοπιστούν τουρίστες που χάθηκαν τα ίχνη τους ενώ βρίσκονταν σε ελληνικά νησιά αναφέρεται ο Guardian και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη σωματική δραστηριότητα εν μέσω καύσωνα.
«Η Ελλάδα να πλήττεται από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα και αυξάνονται οι φόβοι ότι οι ξένοι επισκέπτες δε γνωρίζουν ή δεν ενημερώνονται σωστά για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερπροσπάθεια στην καυτή ζέστη».

Καταλυτική η ζέση στο θάνατο Mosley

Την τελευταία εβδομάδα, ξεκίνησαν τρεις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τουρίστες που αγνοούνται κατά τη διάρκεια περιηγήσεων σε απομακρυσμένα νησιά, συμπεριλαμβανομένης μιας για τον δημοφιλή τηλεοπτικό παρουσιαστή Michael Mosley, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο νησί της Σύμης, επισημαίνει το ρεπορτάζ.

Ο Mosley είχε ξεκινήσει σε καυτές θερμοκρασίες για έναν περίπατο που θα εξελισσόταν μοιραία αφού πήρε λάθος διαδρομή. Η σύζυγός του Clare Bailey, περιέγραψε «απίστευτη ανάβαση» μέσα από δύσβατους λόφους. Παρά τις μαζικές έρευνες στις οποίες συμμετείχαν περιπολικά σκάφη, δύτες, ελικόπτερα, πυροσβέστες, αστυνομικοί, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος ανιχνευτής, χρειάστηκαν πέντε ημέρες για να ανακαλυφθεί το πτώμα του 67χρονου, επειδή είχε καταρρεύσει σε μια περιοχή όπου δεν μπορούσε εύκολα να τον δει κανείς. Η ζέστη ρεκόρ πιστεύεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον θάνατο του Mosley.
Επιχειρήσεις διάσωσης σε Αμοργό

Τις τελευταίες ημέρες, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κλήθηκαν επίσης σε δύο άλλα απομακρυσμένα νησιά, τη Σάμο και την Αμοργό, για να αναζητήσουν έναν ηλικιωμένο Ολλανδό και έναν Αμερικανό υπήκοο που εξαφανίστηκαν σε μονοπάτια πεζοπορίας.

Ο Eric Calibet, 59 ετών, συνταξιούχος αστυνομικός από το Λος Άντζελες και τακτικός επισκέπτης της Αμοργού, εθεάθη για τελευταία φορά την Τρίτη να κάνει μόνος της πεζοπορία στο κυκλαδίτικο νησί. Είχε ξεκινήσει στις 7 το πρωί για πεζοπορία τεσσάρων ωρών, σε μια ημέρα που η θερμοκρασία είχε προγραμματιστεί να ξεπεράσει τους 37 βαθμούς Κελσίου.
Μέχρι αργά την Πέμπτη, σχεδόν 48 ώρες αφότου ο φίλος με τον οποίο έμενε μαζί ειδοποίησε την αστυνομία για τη μη επιστροφή του, ο Calibet εξακολουθούσε να αγνοείται. Η τελευταία γνωστή επαφή του πιστεύεται ότι ήταν ένα μήνυμα που έστειλε από το κινητό του τηλέφωνο στην αδελφή του.

Επιχείρηση διάσωσης σε Σάμο

Μια επιχείρηση έρευνας στη Σάμο -στην οποία συμμετείχαν μια ομάδα διάσωσης, τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ένας σκύλος ανιχνευτής που είχε μεταφερθεί από την Αθήνα και ένα ελικόπτερο της υπηρεσίας συνόρων της Frontex της ΕΕ- απέτυχε επίσης να βρει τον 74χρονο Ολλανδό υπήκοο, ο οποίος είχε ομοίως ξεκινήσει μια πεζοπορία πέντε ωρών όταν εξαφανίστηκε.

Στα καυτά μονοπάτια δίχως καπέλα

Ο Δημήτρης Κατατζής, επικεφαλής της ομάδας διάσωσης της Σάμου, δήλωσε στον Guardian ότι οι αποστολές συχνά γίνονται πιο δύσκολες επειδή οι τουρίστες, που συχνά δεν γνώριζαν τους κινδύνους, «ξεφεύγουν από το δρόμο» για να δουν τοποθεσίες και στη συνέχεια χάνονται. «Χθες είδαμε ένα ζευγάρι (αλλοδαπών) να περπατάει σε ένα μονοπάτι στους 41 βαθμούς Κελσίου χωρίς καπέλα», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Αψηφά τη λογική».
H Ελλάδα βιώνει όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες, με ρεκόρ 48C που καταγράφηκε το περασμένο καλοκαίρι, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Φέτος, σε κάτι που η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, ΕΜΥ, περιέγραψε ως πρωτιά, καταγράφονται ήδη ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε αυτό το στάδιο της σεζόν. Τα σχολεία έκλεισαν και το υπουργείο Πολιτισμού αναγκάστηκε να κλείσει την Ακρόπολη και άλλους αρχαιολογικούς χώρους για τους επισκέπτες. Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού έχουν μοιράσει χιλιάδες δωρεάν μπουκάλια νερό και το δημαρχείο της Αθήνας έχει δημιουργήσει σταθμούς ψύξης. Στα Χανιά, στην Κρήτη, ο υδράργυρος έφτασε τους 44,5 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη. Η ακραία ζέστη και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί έχουν προκαλέσει αιτήματα για καλύτερη συντήρηση και σήμανση των μονοπατιών.

Αιτήματα για τη συντήρηση των μονοπατιών

«Θα ήθελα να δω περισσότερες κάμερες παρακολούθησης και τον φωτισμό αυτών των μονοπατιών», δήλωσε ο δήμαρχος Σύμης, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας . «Αν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε από την τραγωδία του θανάτου του Mosley, είναι ότι αυτά τα μονοπάτια πρέπει να φροντίζονται καλύτερα, ώστε να μην χάνονται οι άνθρωποι». Ο Mosley δεν είχε κινητό τηλέφωνο όταν ξεκίνησε τον περίπατό του.

«Να υποστηρίζονται οι ορειβατικοί σύλλογοι»

Οι τοπικοί αξιωματούχοι ζήτησαν επίσης την καλύτερη ενημέρωση των τουριστών, με έναν δημοτικό σύμβουλο στο νησί της Χίου να λέει ότι οι πεζοπορικοί σύλλογοι σε απομακρυσμένες περιοχές που έχουν την τεχνογνωσία και την ικανότητα να βελτιώνουν τα μονοπάτια θα πρέπει να υποστηρίζονται καλύτερα οικονομικά και τεχνολογικά, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα μονοπάτια είναι λιγότερο επικίνδυνα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline