Κυριακή 23 Ιουνίου 2024  04:58:18

Η παρατεταμένη ακρίβεια και η ...κατανόηση της αντιπολίτευσης για την άδικη έξοδο του αρμόδιου υπουργού: «Δεν έκανε προσωπική αλλά γενική πολιτική από το Μαξίμου..... Σκρέκας φεύγει, η ακρίβεια μένει και ο ΦΠΑ δεν κατεβαίνει». Κύριο

Ολοφάνερο ότι ο νέος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος έχει να δώσει μια δύσκολη μάχη στον τομέα της μείωσης των τιμών και να φέρει σύντομα και πολλά αποτελέσματα, καθώς η Κυβέρνηση δεν θέλει να προβεί στη μείωση του ΦΠΑ, όπως έπραξαν άλλες χώρες σε πρώτη την Ισπανία.

Την καρέκλα του υπουργού Ανάπτυξης, που η ακρίβεια έχει μετατρέψει σε ηλεκτρική επί μήνες τώρα, αναλαμβάνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, με τον Κώστα Σκρέκα να βρίσκεται εντελώς εκτός από το κυβερνητικό «ρόστερ», πληρώνοντας όπως όλα δείχνουν το μάρμαρο της «πυρρείου νίκης» της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές. Αδίκως κατά την πρώτη εκτίμηση κομμάτων της Αντιπολίτευσης,

Ο κος Θεοδωρικάκος, ο οποίος επανέρχεται στην κυβέρνηση σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, από τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης έχει να διαχειριστεί πολλαπλά και μεγάλα στοιχήματα.
Βεβαίως όλα τα επισκιάζει η αντιμετώπιση του θέματος της ακρίβειας, αφού τα «μέτρα Σκρέκα» μπορεί να απέδωσαν σε επίπεδο αριθμών, ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είχαν ουσιαστικό αντίκτυπο στο πορτοφόλι των νοικοκυριών που συνεχίζουν να ταλανίζονται από τις υψηλές τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στους πάγκους της λαϊκής, κάτι που αποτυπώθηκε και στις κάλπες.

2.«Ανασχηματισμός Σκρέκα», θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί η κίνηση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, λίγες ημέρες μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Το κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού ήταν ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, στον οποίο ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης χρέωσε την αποτυχία της κυβέρνησης να ρίξει τον πληθωρισμό, να ελέγξει το πρόβλημα της ακρίβειας. Και με απόφαση του ο βουλευτής από τα Τρίκαλα απομακρύνθηκε από το υπουργείο.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του, δεν ήταν ερήμην του πρωθυπουργού. Για παράδειγμα η σύγκρουση με τις πολυεθνικές, η επιβολή προστίμων σε μεγάλες εταιρείες, οι αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών, το πλαφόν στα μικτά κέρδη εταιρειών σε κλάδους με βασικά καταναλωτικά αγαθά κλπ δηλαδή ευθείες ή έμμεσες παρεμβάσεις στην ελεύθερη αγορά αλλά και στα λογιστήρια των επιχειρήσεων, απαιτούσαν την έγκριση του πρωθυπουργού. Και ο κ. Μητσοτάκης την έδωσε. Κι επιπλέον φρόντιζε ανά τακτά διαστήματα να διαφημίζει και να επικοινωνεί αυτές τις παρεμβάσεις.

Η απομάκρυνση Σκρέκα, είναι προφανές ότι αποφασίστηκε, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Ο πρωθυπουργός πρέπει να πείσει όσους αποδοκίμασαν την κυβερνητική πολιτική στις εκλογές πώς έλαβε το μήνυμα και ό,τι κάτι θα κάνει...

Οι αλλαγές προσώπων σε μία κυβέρνηση σπάνια έχουν απήχηση στην κοινή γνώμη. Εκτός αν πρόκειται για κραυγαλέες περιπτώσεις.

Αυτό που οι πολίτες επικροτούν ή αποδοκιμάζουν είναι οι πολιτικές.

Και η κυβέρνηση στο θέμα της ακρίβειας δεν δείχνει να αλλάζει στρατηγική. Το δείχνει κι ο πληθωρισμός με τις ανατιμήσεις να συνεχίζουν να τρέχουν και με την αγορά να προβλέπει πώς οι τιμές δεν θα αποκλιμακωθούν γρήγορα.
Άλλο ένα σημείο που φανερώνει την επιμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αναποτελεσματική πολιτική της είναι η άρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρόσφατα ήταν κάθετος στη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα τρόφιμα. Κι ο λόγος δεν είναι άλλος από την αδυναμία ή ανυπαρξία του φορολογικού μηχανισμού να ελέγξει τη μετακύλιση της μείωσης στα ράφια. Και παρά το γεγονός πώς αυτή η στρέβλωση θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο μεταρρυθμιστικής πολιτικής, εντούτοις ο πρωθυπουργός προτιμά να αναλώνεται στη «θυσία Σκρέκα» παρά στο να κάνει σοβαρή και ουσιαστική δουλειά...

3.Θεοδωρικάκος: Θα δώσω μάχη για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας
Το μήνυμα του νέου υπουργού Ανάπτυξης

Την καυτή καρέκλα του υπουργείου Ανάπτυξης, αναλαμβάνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, με τον Κώστα Σκρέκα να βρίσκεται εντελώς εκτός κυβερνητικού σχήματος.
Ο νέος υπουργός, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευχαριστεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι θα ανταποκριθεί στην αποστολή που του ανατέθηκε, εργαζόμενος σκληρά και με αίσθημα ευθύνης.

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση

Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη και την επιλογή να μου αναθέσει τα κρίσιμα καθήκοντα του υπουργού Ανάπτυξης. Θα κάνω τα πάντα για να ανταποκριθώ στην αποστολή που μου ανέθεσε, εργαζόμενος σκληρά και με αίσθημα ευθύνης. Συντονίζοντας τη δράση των υπηρεσιών και τη συνεργασία με το καταναλωτικό κίνημα, τους πολίτες και την υγιή επιχειρηματικότητα, θα δώσουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και την αποκλιμάκωση των τιμών. Ταυτόχρονα θα ενισχύσουμε την προώθηση των απαραίτητων πολιτικών για το εμπόριο, τη βιομηχανία, την έρευνα, την καινοτομία και την προσέλκυση επενδύσεων με στόχο τη συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη. Σύμφωνα με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που δημιουργούμε στην πατρίδα μας. Προχωράμε σταθερά μπροστά.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού

Είναι διδάκτορας δημοσίων πολιτικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου έως τον Ιούνιο του 2019 δίδασκε στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Πτυχιούχος του Παιδαγωγικού τμήματος του ΕΚΠΑ, πραγματοποίησε τις Μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ στην πολιτική επιστήμη και κοινωνιολογία, με ειδίκευση στην εκλογική κοινωνιολογία.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είχε διατελέσει Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας του Προέδρου της ΝΔ από τον Οκτώβριο του 2015 και Συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος από τον Οκτώβριο του 2016 ως τις νικηφόρες εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουλίου 2019.
Τον Ιούλιο του 2019 ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη Υπουργός Εσωτερικών, ενώ τον Αύγουστο του 2021, είχε αναλάβει Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Στις εκλογές του 2023, εκλέχθηκε Βουλευτής B3 Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline