Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024  07:04:02

Κήπος στην ταράτσα... Πληθαίνουν κάποιοι προσωπικοί παράδεισοι στην τσιμεντούπολη της Αττικής. Τα πλεονεκτήματα για το υπόλοιπο κτίριο. Κύριο

Ένας φυσικός κήπος στην ταράτσα πέρα από το περιβαντολογικο όφελος που μπορεί να προσφέρει, έχει την δυνατότητα να συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας.

Παρακάτω θα δούμε πώς αυτή η μεταμόρφωση της ταράτσας μπορεί να ωφελήσει το σπίτι σας, εξερευνώντας τα βασικά βήματα για τη δημιουργία αυτής της μικρής φυσικής όασης.

2.Η οροφή ενός κτιρίου απορροφά τεράστια ποσότητα θερμότητας, ειδικά σε ηλιόλουστα κλίματα. Αυτή η θερμότητα στη συνέχεια ακτινοβολεί πίσω στο κτίριο, αυξάνοντας το κόστος ψύξης το καλοκαίρι. Αντίθετα, κατά τους ψυχρότερους μήνες, η θερμότητα διαφεύγει από την οροφή, αυξάνοντας τις ανάγκες θέρμανσης.

Το χώμα και τα φυτά λειτουργούν ως φυσική μόνωση, δημιουργώντας ένα φράγμα που επιβραδύνει τη μεταφορά θερμότητας. Επίσης πριν την κατασκευή κήπου, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει σωστή στεγανοποίηση στην ταράτσα με το Hyperdesmo, ένα στεγανωτικό υλικό υψηλής απόδοσης που θα αποτελέσει και την σωστή βάση για την υπόλοιπη κατασκευή του κήπου μας. Το συστατικό εφαρμόζεται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, εξασφαλίζοντας μια καλή σφράγιση κάτω από αυτό το μονωτικό στρώμα. Ο συνδυασμός Hyperdesmo και πράσινης οροφής μειώνει σημαντικά τη μεταφορά θερμότητας, διατηρώντας το σπίτι σας πιο δροσερό το καλοκαίρι και πιο ζεστό το χειμώνα.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι πράσινες στέγες μπορούν να μειώσουν τη χρήση ενέργειας ενός κτιρίου για την παραγωγή θέρμανσης και ψύξης κατά 20-50%. Αυτή η εξοικονόμηση μειώνει περεταίρω τους λογαριασμούς ρεύματος και παράλληλα προστατεύει το περιβάλλον.
Πέρα από τη μόνωση τα οφέλη απο μια πράσινη οροφή είναι περισσότερα. Τα φυτά απορροφούν τους ρύπους και απελευθερώνουν οξυγόνο, δημιουργώντας ένα πιο καθαρό και υγιεινό περιβάλλον γύρω από το σπίτι σας. Ένας κήπος στην ταράτσα παρέχει ένα καταφύγιο για μέλισσες, πεταλούδες και άλλα ωφέλιμα έντομα, προάγοντας τη βιοποικιλότητα στις αστικές περιοχές.

Τώρα που είστε πεπεισμένοι για τα οφέλη, ας εξερευνήσουμε πώς μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας κήπο:
Πριν ξεκινήσετε βεβαιωθείτε ότι η στέγη σας μπορεί να αντέξει το πρόσθετο βάρος απο το χώμα και τα φυτά που θα τοποθετήσετε. Συμβουλευτείτε έναν μηχανικό εάν είναι απαραίτητο. Για την τοποθέτηση κήπου σε πολυκατοικία καλό είναι να υπάρχει σύμφωνη γνώμη και των υπολοίπων ιδιοκτήτων. Επιπλέον, η τοποθέτηση θα πρέπει να προβλέπεται και από τον κανονισμό της πολυκατοικίας.

Για να ελαχιστοποιήσετε το βάρος στην οροφή σας, επιλέξτε ελαφριά υλικά όπως πλαστικές ζαρντινιέρες ή από υαλοβάμβακα και ένα χώμα με καλή στράγγιση από υλικά όπως περλίτη ή ελαφρόπετρα.
Ένα σωστό σύστημα αποχέτευσης είναι απαραίτητο για την αποφυγή υπερχείλισης και πιθανής ζημιάς στην οροφή σας από την υγρασία. Δημιουργήστε μια μικρή κλίση προς ένα καθορισμένο σημείο αποστράγγισης για να διασφαλίσετε ότι το υπερβολικό νερό μπορεί να φύγει στην αποχέτευση η σε κάποιο σύστημα ανακύκλωσης νερού
Επιλέξτε φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία και χαμηλής συντήρησης που ευδοκιμούν στο κλίμα σας. Τα βότανα, τα παχύφυτα και ορισμένα λαχανικά είναι εξαιρετικές επιλογές. Λάβετε υπόψη την ποσότητα του ηλιακού φωτός που δέχεται η ταράτσα σας όταν επιλέγετε φυτά.

Το σωστό λίπασμα είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη των φυτών. Προσπαθήστε να βρείτε οργανικό που προέρχεται από κομποστοποιημένα υλικά. Αυτά παρέχουν όλα τα βασικά θρεπτικά συστατικά για τα φυτά σας ενώ είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

2.Το μποστάνι του αρχιτέκτονα στους Αμπελόκηπους

Θα φανταζόσταν ποτέ ότι υπάρχει ένα ολόκληρο μποστάνι με βρώσιμα λαχανικά στο κέντρο της Αθήνας; Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, ο Κωνσταντίνος Ζαρμπής, CEO της Δακων Α.Ε., διατηρεί εδώ και 20 χρόνια σχεδόν έναν κήπο με οπωροκηπευτικά στην ταράτσα της έδρας της εταιρείας.

Η ιδέα του μποστανιού σε αστικό τοπίο και μάλιστα πάνω σε ταράτσα, μου κίνησε την παριέργεια και θέλησα να μάθω πώς προέκυψε και εντέλει πόσο εύκολο είναι για κάποιον στην πόλη να φτιάξει το δικό του μποστάνι. Έτσι, πριν από λίγο καιρό, μια συννεφιασμένη μέρα, επισκέφθηκα τον Κ. Ζαρμπής, μίλησα μαζί του και μου εξήγησε πώς συνέλαβε την ιδέα και πώς καταφέρνει και διατηρεί το μποστάνι τόσα χρόνια τώρα.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η ιδέα για το μποστάνι προέκυψε πριν από περίπου 20 χρόνια από την ανάγκη του Κωνσταντίνου να έχει τον καλύτερο δυνατό έλεγχο της τροφής που καταναλώνει. Από την άλλη, ο πατέρας του καλλιεργούσε μανιτάρια από τη δεκαετία του '70 στο υπόγειο της εταιρείας, ενώ σε χώρες του εξωτερικού τότε ξεκινούσε η τάση των κήπων στις ταράτσες. Κάπως έτσι, συνέλαβε την ιδέα να φτιάξει το δικό του μποστάνι, με τη βοήθεια του πατέρα του και τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών της εταιρείας στην οποία εργάζεται ως CEO. «Γνώριζα καλά το κτίριο, καθώς το είχε κατασκευάσει η εταιρεία μας, οπότε μου ήταν εύκολο να σχεδιάσω τα παρτέρια. Έπειτα επισκέφτηκα ένα εξειδικευμένο μαγαζί γεωργικών εφοδίων, όπου εργάζονται γεωπόνοι και μου έδωσαν κατευθύνσεις. Τα υπόλοιπα ήρθαν σιγά-σιγά και βάσει πειραματισμών».

Μια χρονιά προσέβαλε τις ντομάτες μου η Tuta, ένας κλασικός εχθρός του συγκεκριμένου φυτού. Βρήκα μια εταιρεία η οποία κάνει εκτροφή εντόμων που τρώνε τα αυγά της και το πρόβλημα λύθηκε.

Τι καλλιεργεί και πόσο αυτάρκης είναι

Ανεβαίνοντας στην ταράτσα βλέπεις στα πόδια σου όλη την Αθήνα, το βλέμμα σου φτάνει μέχρι Λυκαβηττό και στο βάθος φαίνεται η θάλασσα. Ωστόσο το μικρό θαύμα βρίσκεται μπροστά σου, στα παρτέρια που καλύπτουν μεγάλο τμήμα της. Είδαμε κάποιες πράσινες -ακόμη- ντομάτες, μικρά κολοκυθάκια, αγγουράκια, φρέσκα κρεμμυδάκια, αλλά και τα τελευταία λάχανα του χειμώνα. Υπάρχει και ένα μικρό θερμοκήπιο που το χρησιμοποιεί ενίοτε για να έχει μεγαλύτερη παραγωγή. «Όταν τελειώνει μια περίοδος, το ξεπατώνεις το "χωράφι", καθώς τα φυτά έχουν απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά του και χρειάζεται να ανανεωθεί το χώμα, να προστεθούν νέα μαζί με ιχνοστοιχεία, για να φυτευτούν στη συνέχεια άλλα οπωροκηπευτικά».

Στόχος του Κωνσταντίνου είναι να καλύπτει ένα ποσοστό των αναγκών του σε λαχανικά από το μποστάνι. Εννοείται ότι δεν μπορεί να είναι απολύτως αυτάρκης, αλλά επειδή τα παρτέρια είναι μεγάλα, ανά περιόδους υπάρχει περίσσευμα παραγωγής, οπότε μέρος της συγκομιδής το μοιράζει σε εργαζομένους της εταιρείας και σε φίλους. Τα υπόλοιπα τα διατηρεί με διάφορους τρόπους: τα μετατρέπει σε τουρσιά, τα αποξηραίνει ή τα αποθηκεύει στην κατάψυξη.
Μόνο οι μελιτζάνες επιβιώνουν εδώ τον Αύγουστο

Όπως μου ανέφερε ο ίδιος, αν θέλεις να φτιάξεις ένα μποστάνι καθαρά απαλλαγμένο από χημεία, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ότι μπορεί να χάσεις μέρος της παραγωγής σου από ζιζάνια, αρρώστιες ή καιρικές συνθήκες, όπως συμβαίνει και με τις καλλιέργειες των αγροτών. «Παράλληλα, επειδή βρισκόμαστε
αρκετά ψηλά, τα φυτά είναι εκτεθειμένα σε όλα τα καιρικά φαινόμενα και δεν είναι προστατευμένα, οπότε μπορεί να καταστραφούν από το κρύο, ένα χαλάζι ή τον υπερβολικό αέρα. Το χειρότερό τους είναι η πολλή ζέστη του Αυγούστου που καίει σχεδόν τα πάντα. Μόνο οι μελιτζάνες επιβιώνουν λίγο πολύ τον Αύγουστο», εξηγεί.
Στέλνω μία φορά τον χρόνο για έλεγχο ενδεικτικά κάποια φυτά στο Χημείο για να δω αν έχουν απορροφήσει κάτι από την ατμόσφαιρα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline