Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025  08:33:56

ΣτΕ: «Οχι» στη 10ετή ομηρία επιχειρήσεων και πολιτών από την Εφορία. Παραγραφή οπωσδήποτε στα πέντε χρόνια. Εκτός από μια και μόνη εξαίρεση: λόγω πρόσθετων, άγνωστων και σοβαρών πληροφοριών από το εξωτερικό. Κύριο

Σημειώνεται ότι ο Κώδικας φορολογίας Εισοδήματος ορίζει ότι η επιμήκυνση της παραγραφής από τα 5 στα 10 χρόνια ισχύει για πληροφορίες που έρχονται σε γνώση του ελεγκτικού μηχανισμού από το εξωτερικό για τις οποίες δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση.

Προϋπόθεση βέβαια είναι οι διαδικασίες διοικητικής συνδρομής να γίνουν πριν την παρέλευση της πενταετίας.

Τέλος στην ομηρία επιχειρήσεων και πολιτών για δέκα χρόνια με αυθαίρετες αποφάσεις και επιλογές΄ των εφοριακών..Άκυρο έδειξε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην απόφαση της φορολογικής διοίκησης να επεκτείνει από 5 σε 10 έτη τον χρόνο παραγραφής για επιχείρηση που ελεγχόταν επικαλούμενη νέα στοιχεία και πληροφορίες από ξένες αρχές. Σύμφωνα με το ΣτΕ οι ελεγκτές δεν τήρησαν τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία αφού ο Κώδικας φορολογίας Εισοδήματος προβλέπει ότι η επιμήκυνση της παραγραφής από τα πέντε στα δέκα χρόνια γίνεται αποδεκτή για πληροφορίες που έρχονται σε γνώση του ελεγκτικού μηχανισμού από το εξωτερικό για τις οποίες δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η φορολογική αρχή ενώ είχε πληροφορίες εντός της χρονικής περιόδου της πενταετούς παραγραφής περί εικονικότητας των συναλλαγών της επιχείρησης που προσέφυγε από απαντήσεις αλλοδαπών αρχών σε προηγούμενα αιτήματα αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής, υπέβαλε νέο αίτημα για αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε χρόνο μετά την πάροδο της πενταετίας.
Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα νέα στοιχεία δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επιμήκυνση της παραγραφής από πενταετή σε δεκαετή.

Όπως επισημαίνει το ΣτΕ «σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, και ανεξαρτήτως της δυσκολίας και της πολυπλοκότητας της υπόθεσης, των αντικειμενικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει κατά τον κρίσιμο χρόνο η φορολογική αρχή και της έλλειψης συνεργασίας του φορολογούμενου, τα στοιχεία που περιέρχονται στη φορολογική αρχή στο πλαίσιο της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την παράταση της παραγραφής από πενταετή σε δεκαετή, διότι, άλλως, κατά παράβαση της αρχής της ασφάλειας δικαίου, η φορολογική αρχή θα μπορούσε να καθορίσει με τις ενέργειες και, ιδίως, τις παραλείψεις της τη διάρκεια της παραγραφής».

Σημειώνεται ότι ο Κώδικας φορολογίας Εισοδήματος ορίζει ότι η επιμήκυνση της παραγραφής από τα 5 στα 10 χρόνια ισχύει για πληροφορίες που έρχονται σε γνώση του ελεγκτικού μηχανισμού από το εξωτερικό για τις οποίες δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση. Προϋπόθεση βέβαια είναι οι διαδικασίες διοικητικής συνδρομής να γίνουν πριν την παρέλευση της πενταετίας.

Τι προβλέπεται για τις παραγραφές

Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για το χρόνο παραγραφής προβλέπει τα εξής:

1. Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ισχύει 15ετής παραγραφή.

2. Εφόσον από συμπληρωματικά στοιχεία που περιήλθαν σε γνωση των φορολογικών αρχών εξακριβώνεται ότι το εισόδημα του φορολογουμένου υπερβαίνει αυτό που είχε δηλωθεί, ισχύει 10ετής παραγραφή.

3. Αντίθετα, η ολομέλεια του ΣΤΕ έχει κρίνει ότι τα στοιχεία για τα υπόλοιπα και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών στην ημεδαπή, ανεξαρτήτως αν αυτά στοιχειοθετούν την απόκτηση εισοδήματος, δεν αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία», δηλαδή δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την παράταση της πενταετούς παραγραφής σε δεκαετή. Και αυτό καθώς οι ελεγκτικές αρχές έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών. To Δημόσιο όμως μπορεί να παρατείνει κατά ένα έτος την παραγραφή εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν ανωτέρω.

4. Για τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί προαιρετικά στο ηλεκτρονικό σύστημα τιμολόγησης ισχύει 3ετής παραγραφή αντί της πενταετούς που ισχύει για τι υπόλοιπες. Η μείωση του χρόνου παραγραφής δόθηκε ως κίνητρο προκειμένου να υιοθετηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις η ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline