Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025  18:35:15

Μητσοτάκης με ρεαλισμό και αίσθηση του μέτρου: Δεν υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο συμφωνίας με την Τουρκία (για υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Αιγαίο, Κυπριακό). Ζητούμενο η κανονικότητα και τα ήρεμα νερά. Κύριο

Τα θέματα στα οποία προέκυψε και χθες επίσημη διαφωνία δεν πρόκειται να παραπεμφθούν στους κ..κ. Μητσοτάκη- Ερντογάν αλλά θα παραμείνουν προς επεξεργασία και νέα προσέγγιση στο επίπεδο των δύο ΥΠΕΞ.

«Δεν υπάρχει ακόμα ένα κοινό πλαίσιο με την Τουρκία για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και βεβαίως ούτε για το Αιγαίο και το Κυπριακό, με τις ακραίες απόψεις της Τουρκίας σχετικά.- Τι είπε για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

Για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και την έκθεση Ντράγκι, που κυριάρχησε στην άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Βουδαπέστη, αλλά και για τα ελληνοτουρκικά, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της συνόδου.

«Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση με τον ίδιο τον κύριο Ντράγκι και να σχολιάσουμε τα πολύ επίκαιρα και κρίσιμα ζητήματα τα οποία αναδεικνύει στην έκθεση του», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως, όπως δήλωσε και χθες (7/11), «υπάρχει μία συμφωνία πια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις και ότι τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο πολύ πιο δραστικό από ό,τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα».

Καινοτομία, παραγωγικότητα, ενέργεια στην ατζέντα της συνόδου

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε σε τρεις επιμέρους τομείς τους οποίους θίγει ο Μάριο Ντράγκι στην έκθεση του.
«Πρώτον, τα ζητήματα καινοτομίας και παραγωγικότητας. Υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση, η οποία επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καινοτομία, με τη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, και κατατέθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες για το πώς μπορούμε να αρχίσουμε να γεφυρώνουμε αυτό το χάσμα με τις ΗΠΑ», υπογράμμισε.

Σημείωσε πως «ίσως η πιο σημαντική και για το οικοσύστημα των ελληνικών startups, είναι αυτή η ιδέα για τη δημιουργία ενός 28ου ευρωπαϊκού νομικού καθεστώτος το οποίο θα επιτρέπει σε startup εταιρείες να μπορούν να εντάσσονται απευθείας σε ένα ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, χωρίς να χρειάζεται με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίζουν 27 διαφορετικά κανονιστικά πλαίσια στα κράτη στα οποία θέλουν να δραστηριοποιούνται».

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε πως στη Σύνοδο «ασχοληθήκαμε πολύ με τα θέματα της ενέργειας και νομίζω ότι είναι κοινός τόπος το γεγονός ότι η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας όσον αφορά στην ενέργεια, παρά το γεγονός ότι επενδύουμε πολύ στις ανανεώσιμες πηγές».

«Να ξαναδούμε τον τρόπο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος»

«Θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι στη δήλωση της Βουδαπέστης υπάρχει μια ρητή αναφορά στις στρεβλώσεις στις τιμές της αγοράς ενέργειας, που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο κατεπείγοντα», τόνισε και παρατήρησε πως «για να μπορέσει η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας να λειτουργεί προς όφελος όλων των Ευρωπαίων καταναλωτών, θα πρέπει να γίνουν δύο σημαντικές παρεμβάσεις».

Εξήγησε ότι η πρώτη αφορά τις διασυνδέσεις, λέγοντας πως «χρειαζόμαστε περισσότερες διευρωπαϊκές διασυνδέσεις, οι οποίες ενδεχομένως να πρέπει να χρηματοδοτηθούν με ευρωπαϊκούς δημόσιους και όχι μόνο με ιδιωτικούς πόρους».

Και προσέθεσε ότι «πρέπει πια να ξαναδούμε ουσιαστικά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τιμολόγηση, τον τρόπο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μην καθορίζει το φυσικό αέριο την οριακή τιμή του συστήματος όπως γίνεται σήμερα, καθώς το φυσικό αέριο κατά κανόνα είναι πολύ πιο ακριβό από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Άμυνα: Επανέλαβε την πρόταση για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα

«Τέλος συζητήσαμε προφανώς και τα ζητήματα της στρατηγικής αυτονομίας, της άμυνας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχω μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη της μεγαλύτερης επένδυσης στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Προφανώς απέχουμε ακόμα πολύ από μία συζήτηση για εκείνους τους ευρωπαϊκούς πόρους για την άμυνα, όμως είχα την ευκαιρία και πάλι σήμερα να μιλήσω για μία παρέμβαση, η οποία θα μπορεί να δώσει παραπάνω δημοσιονομικό χώρο σε εκείνες τις χώρες που επιλέγουν να επενδύουν σημαντικά ποσά στην άμυνα», δήλωσε.

Και προσέθεσε: «Να το εξηγήσω με απλά λόγια, η χώρα μας επενδύει σχεδόν 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε – παρότι συμφωνήσαμε σχετικά πρόσφατα τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες – ένα ποσό από αυτές τις αμυντικές δαπάνες να εξαιρείται από τους υπολογισμούς των οροφών των δαπανών. Είναι μια πρόταση στην οποία θα εξακολουθώ να επιμένω και δεν χρειάζεται αυτή η πρόταση πρόσθετα ευρωπαϊκά χρήματα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε, χρειάζεται απλά «να δούμε με λίγο διαφορετική ματιά τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες από εδή και στο εξής. Και τέλος, να πω ότι και σε σχέση με την συζήτηση που κάναμε χθες το βράδυ, η εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες νομίζω ότι κατέστησε απολύτως σαφές σε όλους εμάς ότι αυτή η αναγκαιότητα για την στήριξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας καθίσταται ακόμα πιο κατεπείγουσα μετά από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Να διατηρήσουμε την κανονικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά μετά τη συνάντηση των Γεραπετρίτη-Φιντάν στην Αθήνα, καθώς και τη συζήτηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να μιλάει για λύση – πακέτο στο Αιγαίο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η κανονικότητα πρέπει να είναι το ζητούμενο στις σχέσεις μεταξύ γειτόνων».

«Έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν πολλές φορές και επίσημα και όποτε έχουμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε και ανεπίσημα, πάντα θα ανταλλάξουμε μία ευγενική κουβέντα, γιατί αυτό πιστεύω ότι αρμόζει σε γειτονικά κράτη, τα οποία πρέπει να έχουν καλές σχέσεις παρά τις μεγάλες διαφορές που ενδέχεται να έχουν», ανέφερε αρχικά, διευκρινίζοντας πως δεν έχει ενημερωθεί ακόμα λεπτομερώς από τον υπουργό Εξωτερικών.

«Είδα όμως τις δηλώσεις και του κ. Γεραπετρίτη και του κ. Φιντάν και νομίζω ότι και οι δηλώσεις επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ένα καλό κλίμα πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε», σημείωσε, προσθέτοντας πως «ταυτόχρονα, ναι, σίγουρα δεν υπάρχει ακόμα ένα κοινό πλαίσιο προκειμένου να συζητήσουμε σε βάθος τη μία μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο».

Για να τονίσει πως είναι θετικό «το γεγονός ότι έγινε μία συνολική καταγραφή, η οποία αναγνωρίστηκε και από τις δύο πλευρές της προόδου που έχουμε πετύχει, η οποία πρόοδος αφορά και τον τρόπο με τον οποίο οι δύο λαοί μας έρχονται πιο κοντά. Για παράδειγμα», ανέφερε, «η πολύ επιτυχημένη χορήγηση βίζας express στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η οποία στήριξε πολύ τον τουρισμό στα νησιά αυτά, η καλή – και μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη – συνεργασία που έχουμε στο προσφυγικό, η συνεργασία μας σε διεθνείς οργανισμούς. Όλα αυτά είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Η Ελλάδα προσέρχεται στο διάλογο από θέση ισχύος»

«Θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές σε όσους ανησυχούν. Θέλω να ξαναπώ ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση από μία ισχυρή θέση και είμαστε μια χώρα με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, με σταθερή και αναπτυσσόμενη οικονομία, με ένα πλαίσιο πολιτικών συμμαχιών το οποίο αναγνωρίζει το δίκαιο των θέσεών μας, με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θωρακίζουν τις ελληνικές θέσεις», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

«Βεβαίως και συνομιλούμε και θα συνομιλούμε και έστω κι αν δεν μπορούμε να βρούμε ένα πλαίσιο να συμφωνήσουμε στην κεντρική μας διαφορά, οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα ήρεμα νερά τα οποία τελικά αποβαίνουν νομίζω προς όφελος και των δύο λαών», προσέθεσε.

Για τη νίκη Τραμπ

Σχετικά με τη νίκη του Ντόναλτ Τραμπ και την επόμενη ημέρα των ευρωατλαντικών σχέσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως πιστεύει, όπως και «όλοι μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιστεύουμε, στη μεγάλη σημασία των ευρωατλαντικών σχέσεων – είναι σχέσεις που γαλουχήθηκαν εδώ και πολλές δεκαετίες και πιστεύω ότι θα βρούμε τρόπο και με το νέο πρόεδρο (σ.σ. των ΗΠΑ) να τις ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο, αναλαμβάνοντας ο καθένας το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί».

«Είχα την ευκαιρία να πω και μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι όταν ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε πολλά ευρωπαϊκά κράτη προ των ευθυνών τους, σε σχέση με το γεγονός ότι δεν δαπανούσαν ούτε καν το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, είχε δίκιο επί της αρχής. Και νομίζω ότι αυτή η παρότρυνσή του οδήγησε τα ευρωπαϊκά κράτη να αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς και φυσικά, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την γεωπολιτική αστάθεια στον κόσμο γενικότερα, όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό πια είναι μια αναγκαιότητα», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline