Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024  08:23:34

Μεθαύριο από την Πάτρα η απάντηση στα ερωτήματα για την στάση του Κώστα Καραμανλή. Εάν και πόσο θα ανταποκριθεί στις θέσεις και προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά, όπως είχε κάνει στις 4 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Κύριο

Τότε θεωρήθηκε ότι είχε στείλει αρκετά κοινά μηνύματα για τα εθνικά θέματα, τη λειτουργία των θεσμών και τις κοινωνικές ανισότητες.

Ο Κώστας Καραμανλής θα κλιμακώσει την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την διαγραφή Σαμαρά, ή θα προτιμήσει να κινηθεί μετριοπαθώς; Μάλλον κατά ορισμένους παρατηρητές θα προσπαθήσει να υπηρετήσει τους δύο σκοπούς-κομματική νομιμοφροσύνη, ενότητα αλλά και κριτική αδυναμιών και ελλείψεων .

Η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει την πληγή που άνοιξε με την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, όμως η πολιτική συγκυρία προσλαμβάνει εκ των πραγμάτων μία νέα, διαφορετική δυναμική.

Με δεδομένη την δημοσκοπική ενίσχυση των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ και του ΠαΣοΚ στα αριστερά του, το νέο στοιχείο της συγκυρίας προσθέτει μία επιπλέον παράμετρο αβεβαιότητας στο πολιτικό σκηνικό, ως προς την διαμόρφωση των συσχετισμών και με ορίζοντα πάντα τις εθνικές εκλογές.

Ο τρόπος με τον οποίο θα δραστηριοποιηθεί ο πρώην Πρωθυπουργός είναι ένα ζητούμενο και στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να «δουν» τις επόμενες κινήσεις του. Είναι υπαρκτή η συζήτηση για την ίδρυση νέου κόμματος, όμως την ίδια στιγμή υπάρχει και η εκτίμηση ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα δραστηριοποιηθεί μέσω του ιδρύματος που έχει δημιουργήσει και θα επιχειρήσει να διαδραματίσει έναν ρόλο ιδεολογικού ηγεμόνα της εθνικοπατριωτικής πολιτικής πλατφόρμας και των κομμάτων (έστω κάποιων από αυτά) που την εκφράζουν.

Εν ανανομή της εκδήλωσης των πραγματικών διαθέσεων του Αντώνη Σαμαρά, τα βλέμματα στρέφονται στον Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην Πρωθυπουργός συμπορεύτηκε τους τελευταίους μήνες με τον διάδοχο του στην ηγεσία του κόμματος, ο οποίος τον πρότεινε για την Προεδρία της Δημοκρατίας στη συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής.
Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί μία νέα δημόσια εμφάνιση και ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά (πρώην στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά) και εκτιμάται ότι είναι μάλλον απίθανο να μην τοποθετηθεί έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις.

Τα ενδεχόμενα είναι δύο. Είτε ο Κώστας Καραμανλής θα κλιμακώσει την επίθεση στον Κυριάκο Μητοσοτάκη με αφορμή την διαγραφή Σαμαρά, είτε θα προτιμήσει να κινηθεί μετριοπαθώς.
Στην πρώτη περίπτωση, η κατάσταση μάλλον θα περιπλακεί, δεδομένου ότι υπάρχει και μία σχετικά οργανωμένη ομάδα «καραμανλικών» βουλευτών στη ΝΔ.

Στη δεύτερη, θα φανεί ότι οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί συμπίπτουν στις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και συγκεκριμένα στα ελληνοτουρκικά, με διαφορετικές όμως πολιτικές επιδιώξεις. Ευθείες βολές από Καραμανλή σε Μαξίμου

Από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε εμφανείς προειδοποιήσεις και μηνύματα για τα εθνικά, τους θεσμούς, τις κοινωνικές ανισότητες

Σκληρή κριτική με στόχο το Μέγαρο Μαξίμου, μακριά από ακραίες διατυπώσεις αλλά με σαφέστατες αιχμές, άσκησε ο Κώστας Καραμανλής από τη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη από τις τρεις παρεμβάσεις του στον επόμενο μήνα, καθώς ετοιμάζει νέες ομιλίες τέλος Νοεμβρίου στην Πάτρα και αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη», ο πρώην πρωθυπουργός δεν κατονόμασε σε κανένα σημείο της εικοσάλεπτης ομιλίας του τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή την κυβέρνηση.

Ωστόσο ήταν εμφανείς οι προειδοποιήσεις και τα μηνύματα σχετικά με τα εθνικά, τους θεσμούς, τις κοινωνικές ανισότητες – πότε στην κυβερνητική έδρα, πότε ευρύτερα στο πολιτικό σύστημα.

Το καρφί για τα εθνικά και ο... Πλούταρχος

Τέσσερα 24ωρα μετά την «παγωμένη» συνύπαρξή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα ορεινά της Φιλοθέης, αλλά και τέσσερις ημέρες πριν από την έλευση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, ο Καραμανλής κράτησε για το τέλος τα ελληνοτουρκικά με καθαρή την αντίθεσή του στην ενόχληση που έδειξε το προηγούμενο διάστημα το Μαξίμου για σχετικούς προβληματισμούς που ανέδειξε και ο Αντώνης Σαμαράς.
Δεν ήταν μόνο η αποστροφή του Καραμανλή ότι «είναι εύλογες και υπαρκτές» οι ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά – «τους δημιουργεί άλλωστε», επισήμανε, «ο αυξανόμενος αναθεωρητισμός της Τουρκίας».

Ηταν κυρίως το... καρφί ότι «είναι λάθος να αντιμετωπίζονται ως επικριτικές» αυτές οι ανησυχίες, «εφόσον μάλιστα η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην εθνική γραμμή».
Επιπλέον απαντώντας σε ό,τι «ακούγεται από κάποιες πλευρές τελευταία», πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν διατεθειμένος να μπει σε εφ' όλης της ύλης διαπραγμάτευση με την Τουρκία, έκανε λόγο για ισχυρισμό «ανακριβή, έωλο και ίσως εκ του πονηρού».

Εξίσου καυστικές αναφορές έκανε ως προς τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων με αναφορές σε δημοσκοπικά δεδομένα (της Metron Analysis για το Mega) που έδειξε το 50% των πολιτών να αισθάνονται «εκτός τειχών», δηλαδή σε επισφαλή θέση.

Ο Καραμανλής επικαλέστηκε τον Πλούταρχο: «Η ανισορροπία μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι η αρχαιότερη και πιο μοιραία ασθένεια κάθε δημοκρατίας».
Και χαρακτήρισε «βόμβα, και μάλιστα όχι βραδυφλεγή» στα θεμέλια της δημοκρατικής ομαλότητας «το ογκούμενο χάσμα μεταξύ λίγων εχόντων και πολλών μη εχόντων».

Μερικούς μήνες μετά το αναπάντεχο 28% της ευρωκάλπης και την τεράστια αποχή, ο Καραμανλής προειδοποίησε για το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα χάνει τη νομιμοποίησή του στα μάτια των πολλών.
«Μεταβάλλονται είτε σε "φυγάδες της πολιτικής", δηλαδή απορρίπτουν τη συμμετοχή τους στα κοινά, είτε σε "πολιτικούς νομάδες" εγκαταλείποντας ιστορικά κόμματα και στρέφονται σε πιο ακραίες φωνές» είπε, απασφαλίζοντας απέναντι σε όσους «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» και «υπεροπτικά και αλαζονικά υποτιμούν τους δυσαρεστημένους ως οπισθοδρομικούς, ψεκασμένους ή εξτρεμιστές».

Ο διχασμός, η στοχοποίηση και η Μακεδονία

Ως προς το πολιτικό κλίμα, σε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ανέφερε ότι «η δημοκρατία δεν ανθεί εκεί όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι προσωπικές διαμάχες, οι άκρατοι κομματικοί ανταγωνισμοί, ο διχασμός», μιλώντας για κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπιστούν «προτού προξενήσουν ανεπανόρθωτες βλάβες».
Εξάλλου στάθηκε τόσο στην «αυξανόμενη έλλειψη» στους θεσμούς («αν οι πολλοί δεν εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη, ναρκοθετείται το δημοκρατικό πολίτευμα») όσο και στην ανάγκη «αμερόληπτης ενημέρωσης».

Αυστηρά σχολίασε ότι «τείνει να γίνει κανόνας η προπαγάνδα της στοχοποίησης και κατασυκοφάντησης», χαρακτηρίζοντας αντιδημοκρατική λογική το «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός».
Με εκτενείς παραπομπές στον ιδρυτή της ΝΔ, εξάλλου, ξεκίνησε την ομιλία του με ενθουσιώδη αναφορά στη Μακεδονία: «Η Βεργίνα, και οι Αιγές, το Δίον, σήμερα η Αμφίπολη είναι η αμάχητη απόδειξη ότι ο πολιτισμός της αρχαίας Μακεδονίας είναι μόνο ελληνικός!».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline