Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024  14:27:28

Μετά τη Γερμανία, «η Γαλλία έκανε άλμα στο κενό....Θα περάσει φάση εσωστρέφειας και αστάθειας». – Σε κλυδωνισμό οι δύο ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης. Κύριο

Πώς σχολίασαν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ.

«Χάος στη Γαλλία», «Χαστούκι στον Μακρόν», «Εφιαλτικές προοπτικές». Ο ευρωπαϊκός Τύπος στηλιτεύει τον Μακρόν, ανησυχεί για τις επιπτώσεις στην Ευρώπη, μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ.

Πλάι στα αιχμηρά πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου για την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, οι ευρωπαϊκές εφημερίδες ασκούν οξεία κριτική στον Μακρόν και εκφράζουν βαθύ προβληματισμό για την επόμενη ημέρα.
«Χάος», «μεγάλη αβεβαιότητα», «η χειρότερη πολιτική κρίση» που έχει ζήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν: Αυτές ήταν κάποιες από τις αντιδράσεις των μεγαλύτερων ΜΜΕ της Ευρώπης, μετά την πτώση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, την οποία χαρακτήρισαν «άλμα στο κενό» για τη Γαλλία.
Βέλη από τον γερμανικό Τύπο

«Είναι πιο εύκολο να (αν)οικοδομηθεί η Παναγία των Παρισίων παρά ένας προϋπολογισμός», ειρωνεύεται η εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel.
«Πτώση της γαλλικής κυβέρνησης: όλοι δείχνουν τους άλλους με το δάχτυλο. Η Γαλλία είναι και πάλι στο ίδιο σημείο που ήταν αυτό το καλοκαίρι: οι συνασπισμοί και οι συμβιβασμοί δεν κάνουν θετική εντύπωση, είναι πάντα λάθος των άλλων», – η εφημερίδα του Βερολίνου στηλιτεύει την ελλιπή κουλτούρα συμβιβασμού της γαλλικής πολιτικής τάξης.

«Το σύστημα της 5ης Δημοκρατίας με κομμένη την ανάσα;» διερωτάται από την πλευρά της η γερμανική κεντροαριστερή εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
«Μια σκιά μπροστά στον ήλιο της Δημοκρατίας: το πολιτικό χάος στη Γαλλία οφείλεται σε ένα σοβαρό λάθος του προέδρου. Η λύση πρέπει να προέλθει από τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν. Διαφορετικά δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες αυτό να συμβεί», προσθέτει.

El Pais: Υπεύθυνος της πανωλεθρίας ο Μακρόν

Μια διαπίστωση την οποία συμμερίζεται το κύριο άρθρο της ισπανικής εφημερίδας El Pais: «Ο πραγματικός υπεύθυνος της πανωλεθρίας είναι ο Μακρόν, που (...) διόρισε έναν συντηρητικό πρωθυπουργό προερχόμενο από ένα μειοψηφικό και ετοιμοθάνατο κόμμα, πιστεύοντας πως αυτό θα διευκόλυνε την εφαρμογή καθόλου δημοφιλών αναγκαστικών μέτρων».

«Η τύφλωση του προέδρου είναι σε αυτό το στάδιο αδικαιολόγητη, λαμβανομένης υπόψη της θεσμικής κρίσης που προκάλεσαν οι αποφάσεις του. Είναι επίσης επικίνδυνη στο συστημικό επίπεδο για τη Γαλλία λόγω της δύσκολης, αν όχι αδύνατης, εξίσωσης του προϋπολογισμού, που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η μελλοντική κυβέρνηση, όποιας μορφής κι αν είναι αυτή», επιμένει η El Pais στο κύριο άρθρο της, ενώ η La Vanguardia έχει τίτλο «Ο Μπαρνιέ πέφτει και η Γαλλία κάνει άλμα στο κενό».

Ο βρετανικός Guardian εκτιμά πως «ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αντιμέτωπος με τη χειρότερη πολιτική κρίση στις δύο θητείες του».
Οι Times υπογραμμίζουν τις εκκλήσεις για παραίτηση που έχουν στο εξής στόχο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Αυτή η καταιγίδα αφήνει τον Μακρόν (...) να κατηγορείται ότι οδήγησε τη Γαλλία σε μια περίοδο αναταράξεων που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν το σύνταγμά της», γράφει ακόμη η εφημερίδα.

«Χάος στη Γαλλία, πέφτει η κυβέρνηση», ο τίτλος της πρώτης σε κυκλοφορία ιταλικής εφημερίδας

Στην Ιταλία, η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ είναι πρώτο θέμα σε όλες τις εφημερίδες: «Χάος στη Γαλλία, πέφτει η κυβέρνηση», είναι ο τίτλος της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία Il Corriere della Sera, ενώ η La Repubblica γράφει «Γαλλία, ένα χαστούκι στον Μακρόν».

Για τον αρθρογράφο της La Stampa, αυτή η πολιτική κρίση καταδεικνύει πως «οι δυτικές αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες δυσκολεύονται, όχι εξαιτίας ενός συμβάντος, αλλά για δομικούς λόγους».
«Παρακολουθούμε τη βαθιά και όχι εφήμερη διαμαρτυρία σημαντικών τμημάτων της κοινής γνώμης που έχουν εγκαταλειφθεί από ολιγαρχικούς και αυτοαναφορικούς ηγέτες», εκτιμά ο Τζοβάνι Ορσίνα.

Η κατάσταση αυτή «σημειώνεται την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πιο πολύ ανάγκη τη Γαλλία», γράφει από την πλευρά της η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, η οποία ανησυχεί για τις «κυβερνητικές κρίσεις που διαδέχονται η μία την άλλη με φρενήρη ρυθμό στις χώρες με ιδιαίτερο βάρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για τη Libre Belgique, που κάνει λόγο για «μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας», η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ είναι ανησυχητική, κυρίως με οικονομικούς όρους.
«Μόνο οι γαλλικές μετοχές υποφέρουν ήδη από αυτόν τον μαρασμό. Όταν έρθει η σειρά των κρατικών ομολόγων, οι προοπτικές μπορεί να γίνουν εφιαλτικές», σύμφωνα με το κύριο άρθρο της κεντροδεξιάς εφημερίδα

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline