H αιθέρια φιγούρα της Μαρίας Κάλλας επέστρεψε, εδώ και λίγες ημέρες στη Βενετία, την πόλη που έζησε μεγάλες δόξες. Εκεί, στην είσοδο του φημισμένου Teatro La Fenice όπου ερμήνευσε για πρώτη φορά, το 1947, τον εμβληματικό πρωταγωνιστικό ρόλο στην όπερα «Τουραντότ» του Πουτσίνι, στέκει αγέρωχο το εντυπωσιακό ολόσωμο γλυπτό με τη μορφή της που φιλοτέχνησε ο διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος.
Με ύψος 2,5 μέτρα και βάρος μισό τόνο, που παραπέμπει στο τεράστιο καλλιτεχνικό μέγεθος της μεγάλης ντίβας της όπερας και φτιαγμένο από ατσάλι, που συμβολίζει την διαχρονική ανθεκτικότητα του μύθου της, το εντυπωσιακό γλυπτό εκπέμπει τη μεγαλειώδη αίσθηση που δημιουργούσε η Κάλλας όταν βρισκόταν στη σκηνή.
Ιδιαίτερη έμφαση όμως έχει δώσει ο καλλιτέχνης και στην ελληνική καταγωγή της καθώς την αναπαριστά σαν μια σύγχρονη Καρυάτιδα, εμπνευσμένη από τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα, με την ελληνική σημαία να είναι αριστοτεχνικά σμιλεμένη στον μανδύα της.
Το γλυπτό άγαλμα της Μαρίας Κάλλας τοποθετήθηκε έξω από το Teatro La Fenice της Βενετίας
Η εκδήλωση, η οποία επιμελήθηκε η αρχιτέκτονας και επιμελήτρια εκθέσεων Ανδρονίκη Φουτσιτζόγλου (Roni Fuci), αποτέλεσε σημείο συνάντησης τέχνης, μουσικής και ιστορίας. «Η ζωή και το έργο της Μαρίας Κάλλας είναι μία αστείρευτη πηγή έμπνευσης», δήλωσε η κα. Φουτσιτζόγλου. «Το γλυπτό του Νίκου Φλώρου αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο τη δυναμική αλλά και την εύθραυστη φύση της προσωπικότητάς της, αναδεικνύοντας την Κάλλας ως παγκόσμιο σύμβολο της τέχνης».
Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού πραγματοποιήθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου ενώ ακολούθησε εκδήλωση στη διάρκεια της οποίας μίλησαν εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών της Βενετίας, μεταξύ των οποίων η αντιδήμαρχος Πολιτισμού της Βενετίας Paola Mar, η διευθύντρια του Ateneo Veneto Enrica Cavalli, η συγγραφέας Έλενα Ματθαιοπούλου και η καθηγήτρια πανεπιστημίου Κατερίνα Καρπινάτο.
Οι εξαιρετικές ερμηνείες του ανερχόμενου τενόρου Άκη Καλμούκη, με τη συνοδεία του πιανίστα Neville Jason Fahy. ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους μεταξύ των οποίων οι πρίγκιπες Herta Margarete Habsburg-Lothringen και Sandor Habsburg-Lothringen, ο Giovanni Alliata di Montereale, γιος του Fabrizio Alliata di Montereale, μέλος της Σικελικής ευγενούς οικογένειας και κάτοχος του τίτλου του Πρίγκιπα, ο καταξιωμένος πιανίστας Αλέξανδρος Καπέλης, καθώς και εκπρόσωποι της ελληνικής και ιταλικής διπλωματίας.
Μετά τη Βενετία, το γλυπτό θα ταξιδέψει σε κορυφαίες καλλιτεχνικές διοργανώσεις, ακολουθώντας τα βήματα της ζωής και καριέρα της Μαρίας Κάλλας αποτελώντας σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της ελληνικής δημιουργικότητας.