Τι πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε συμπτώματα
Τρεις θανάτους από γρίπη και 25 από κορωνοϊό είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα και στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένουμε κορύφωση της έξαρσης των ιώσεων και της γαστρεντερίτιδας.
«Αναμένουμε κορύφωση της έξαρσης των ιώσεων και της γαστρεντερίτιδας αρχές Φεβρουαρίου. Πράγματι, τώρα τον Ιανουάριο έχουμε την έξαρση των αναπνευστικών ιών και της γρίπης. Ο κορωνοϊός είναι σε σταθερά επίπεδα συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, αλλά και ο μεταπνευμονοϊός, ο οποίος ήταν γνωστός αλλά έγινε τώρα πιο διάσημος» είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Και συμπλήρωσε: «Επομένως, όλοι αλλά κυρίως τα άτομα που τους θεωρούμαι ευπαθείς ομάδες 60 ετών και άνω και άτομα με προβλήματα υγείας, είναι σημαντικό για αυτά τα άτομα δύο πράγματα: Πρώτον, να έχουν εμβολιαστεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και αν δεν το έχουν κάνει μπορούν να το κάνουν ακόμα και τώρα και επίσης σημαντικό είναι ότι αν δουν πυρετό και συμπτώματα από το αναπνευστικό, είναι καλό με τη βοήθεια του γιατρού τους, τους προσωπικούς τους γιατρούς να κάνουν το τεστ να δουν αν είναι γρίπη ή κορωνοϊός, διότι αυτό συνεπάγεται πολλές φορές διαφορετική ειδική αγωγή ή γενικά θεραπευτική αγωγή».
Επιδημία νοροϊού σε Ευρώπη και Αμερική
«Συνεχίζουμε να έχουμε έξαρση τον Ιανουάριο ή κορύφωση αρχές Φεβρουαρίου. Δεν είναι κάτι διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι. Μαζί με αυτό έχουμε, όπως έχουμε συζητήσει και άλλη φορά, και την επιδημία του κοκκύτη, του βήχα, των 100 ημερών που ειδικά στις εγκυμονούσες, αυτούς που προσέχουν τα παιδιά αλλά και τα άτομα 60 ετών και άνω, είναι πολύ σημαντική η εμβολιαστική κάλυψη διότι έχουμε έξαρση και στην Ευρώπη και στην Αμερική» είπε η κ. Ψαλτοπούλου.
«Και σχετικά με το γαστρεντερικό πρόβλημα χρειάζεται τουλάχιστον κάποια συμπτωματική αντιμετώπιση. Έχουμε επιδημία στην Ευρώπη και στην Αμερική νοροϊού που προκαλεί γαστρεντερικά συμπτώματα. Βεβαίως δεν είναι ο μοναδικός. Πάντως χρειάζεται αν δούμε κάποια επιδείνωση και με πυρετό και δυνατότητα να μην μπορούμε να φάμε συν όλα τα άλλα τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι σημαντικό να μιλήσουμε με το γιατρό μας για να μας δώσει τα κατάλληλα φάρμακα» ανάφερε.
Βασική θεραπεία η πρόληψη
Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική αναφέρει η κ. Ψαλτοπούλου. «Και είναι σημαντική ειδικά η ενυδάτωση του ατόμου και αν μιλάμε για άτομα 60 ετών και άνω ή μικρότερα με παιδιά 1, 2 3 χρονών, είναι πολύ σημαντική η ενυδάτωση του ατόμου. Αν δούμε ότι δυσκολευόμαστε, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε επαφή και με τον παθολόγο και τον παιδίατρο μας για τη σωστή αντιμετώπιση του ατόμου και κυρίως να το κρατάμε ενυδατωμένο».
«Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε περίπου 25 θανάτους από κορωνοϊό και τρεις από γρίπη, που σημαίνει ότι ο κορωνοϊός τώρα υπάρχει μέσα στη ζωή μας αλλά δυστυχώς οδηγεί ακόμα και σε θανάτους, βεβαίως σε άτομα 70 80 ετών αλλά και σε άτομα με προβλήματα υγείας. Και βέβαια όλο αυτό μέσα σε μια εβδομάδα. Επομένως, πάντοτε προσέχουμε και δεν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό ή κοιτάζουμε να φοράμε μάσκα. Προσέχουμε λοιπόν, έτσι ώστε να μην κολλήσουμε και αν κολλήσουμε μιλάμε με τον γιατρό μας για να μας δώσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή».