Εορταστικό χαρακτήρα έχει το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με 8 μεγάλες παραγωγές να σηματοδοτούν τα φετινά Επιδαύρια και την υψηλή θέση του 70χρονου θεσμού ως πολιτιστικού γεγονότος διεθνούς εμβέλειας, με αντοχή στο χρόνο.
Κατασκευάζοντας έναν «Μύθο» στον κόσμο του κουκλοθεάτρου
70 χρόνια Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και τα φετινά Επιδαύρια ανοίγουν στις 27, 28 και 29 Ιουνίου με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ένα πρότζεκτ σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια, που αποτελεί συμπαραγωγή του Φεστιβάλ με το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Ούλριχ Ράσε με τους Γιώργο Γάλο, Δημήτρη Καπουράνη, Κόρα Καρβούνη και Φιλαρέτη Κομνηνού, μεταξύ άλλων, στην ελληνική διανομή (ο Γερμανός σκηνοθέτης είχε παρουσιάσει τον «Αγαμέμνονα» το 2022 με το Residence Theatre και Γερμανούς ηθοποιούς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ τώρα επανέρχεται για να ξαναδιαβάσει την Αντιγόνη επικεντρωμένος στον Κρέοντα).
Αυτό θα είναι το μεγάλο άνοιγμα των Επιδαυρίων το ερχόμενο καλοκαίρι για τον επετειακό έτος 2025 που σηματοδοτεί 70 χρόνια από τη σύσταση του θεσμού του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ τιμά με πανηγυρικό τρόπο όλη τη διαδρομή της διοργάνωσης από το 1955 μέχρι σήμερα, γι' αυτό και η σημερινή ανακοίνωση των έργων που θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στη Μικρή Επίδαυρο, αναδεικνύει τη σημασία του θεσμού στην πολιτιστική διαδρομή της Ελλάδας.
Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου
Εν αναμονή της ανακοίνωσης του πλήρους προγράμματος του Φεστιβάλ στα τέλη Μαρτίου, σημειώνουμε ότι: Το εορταστικό πρόγραμμα της Επιδαύρου θα έχει 8 εκδηλώσεις-γεγονότα με προεξέχουσα την «Αντιγόνη» κατά Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε και τη Γαλλίδα σταρ Ζιλιέτ Μπινός, πρωταγωνίστρια στη διεθνή συμπαραγωγή του Φεστιβάλ με το Théâtre National de la Colline «Ο όρκος της Ευρώπης», με την υπογραφή στη σκηνοθεσία του Λιβανοκαναδού δημιουργού Ουαζντί Μουαουάντ (το έργο του «Όλοι εμείς πουλιά» παίχτηκε πρόσφατα στο Εθνικό Θέατρο).
Πιο αναλυτικά, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου θα δούμε 4 παραγωγές και συμπαραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, παραστάσεις με τη σφραγίδα των δύο εθνικών μας θεάτρων, μία επανάληψη που δεν είναι άλλη από την ρηξικέλευθη «Ορέστεια» του Θόδωρου Τερζόπουλου, καθώς και δύο ανεξάρτητες παραγωγές ενταγμένες στο πρόγραμμα. Επτά από τα οκτώ αυτά έργα θα κάνουν την πρεμιέρα τους στην Επίδαυρο.
Όπως είπε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου, στην παρουσίαση του προγράμματος:
«Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να απολαύσει παγκόσμιες πρεμιέρες από σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές σε σπουδαία έργα του αρχαίου δράματος, το ντεμπούτο σημαντικών σκηνοθετών στο Αρχαίο Θέατρο, διεθνείς συμπαραγωγές και νέα έργα εμπνευσμένα από το αρχαίο δράμα ενταγμένα στον Κύκλο Contemporary Ancients τόσο στη Μικρή όσο και στη Μεγάλη Επίδαυρο αλλά και μια ξεχωριστή βραδιά συμφωνικής μουσικής κατ' εξαίρεση στην Επίδαυρο.»
Η βραδιά της συμφωνικής μουσικής περιλαμβάνει την ξεχωριστή συναυλία του Θεόδωρου Κουρεντζή στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, που θα διευθύνει τη Utopia στην Τέταρτη συμφωνία και στα Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά του Γκούσταφ Μάλερ.
Συνεχίζοντας την παρουσίαση έργων σχεδιασμένων αποκλειστικά για τον χώρο της Επιδαύρου ή παρουσιασμένων με την αρμόζουσα φροντίδα για το αρχαίο θέατρο, το Φεστιβάλ φιλοξενεί επίσης: τον Δημήτρη Τάρλοου στην πρεμιέρα του στην Επίδαυρο με την Ηλέκτρα του Σοφοκλή και τη Λουκία Μιχαλοπούλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον Μιχαήλ Μαρμαρινό που σκηνοθετεί το «ζ-η, θ/Ο ξένος», μια επίσκεψη σε τρεις ραψωδίες της Οδύσσειας που αποτελεί συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, τον Γιάννη Χουβαρδά που κλείνει φέτος 50 χρόνια διαδρομής στο θέατρο και σκηνοθετεί τους «Δύο Οιδίποδες» με τους Στεφανία Γουλιώτη, Νίκο Καραθάνο και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (συμπαραγωγή του Φεστιβάλ με τον οργανισμό Λυκόφως), μεταξύ άλλων, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, καθώς και τη Μαρία Πρωτόπαππα που καταθέτει την «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη και βουτάει στο έργο με πολιτική ματιά (Αργύρης Ξάφης και Δημήτρης Πιατάς στους συνεργάτες της στη διανομή των ρόλων).
Μικρή Επίδαυρος
Παράλληλα, στη Μικρή Επίδαυρο συνεχίζεται φέτος υπό τον σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά το διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα «Πάροδος» που ξεκίνησε το 2021. Στόχος του προγράμματος που διαρθρώνεται σε δύο στάδια τόσο στην Αθήνα όσο και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, είναι να δώσει στους καλλιτέχνες την ευκαιρία να εξερευνήσουν την αρχαία δραματουργία σε πραγματικό χρόνο.
Στον Κύκλο Contemporary Ancients, το Φεστιβάλ δίνει βήμα σε νέες προσεγγίσεις στην αρχαία τραγωδία, μέσα από τα έργα «Θήβα μοναξιά» της Όλιας Λαζαρίδου, εμπνευσμένο από την Αντιγόνη του Σοφοκλή και «Ιαχές» των Χρήστου Στέργιογλου και Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη, που συνδυάζουν αρχαία κείμενα, αλλά και την «αστυνομική» ταινία «Ηλέκτρα 7», μια μεσαίου μήκους ταινία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου εμπνευσμένη από την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σενάριο του Πάνου Χριστόπουλου και με τη σκηνοθετική ματιά 7 διαφορετικών σκηνοθετών, καθώς και τους γυναικείους μονόλογους «Δεξιά της κοίτης» του Γιάννη Παλαβού και «Συνεδρία πολέμου» του Άρη Αλεξανδρή, εμπνευσμένους αντίστοιχα από τον Οιδίποδα επί Κολωνώ και από τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη.
«Επίδαυρος σημαίνει Φεστιβάλ και Επίδαυρος σημαίνει Αρχαίο Δράμα.», επισήμανε η Κατερίνα Ευαγγελάτου. Και συνέχισε:« Επίκεντρο του προγραμματισμού μας παραμένει το αρχαίο δράμα και η μετεξέλιξή του μέσα στα χρόνια. Εγκαθιδρύει πρωτοβουλίες με στόχο την έρευνα και τον γόνιμο διάλογο γύρω από την παράδοση του είδους. Ένας θεσμός με 70 χρόνια οφείλει να έχει στραμμένο το βλέμμα του στο μέλλον, να παίρνει ρίσκα και να τολμάει. Αποστολή μας είναι η σύνδεση της κληρονομιάς του αρχαίου δράματος με τις σύγχρονες παραστατικές φόρμες και δραματουργικές αναζητήσεις και όχι η μουσειακή αναπαράσταση μιας εικασίας για το πώς ήταν κάποτε αυτά τα έργα και αυτές οι παραστάσεις. Στόχος μας είναι η δημιουργία θεατρικών γεγονότων που να αφορούν τον σύγχρονο θεατή, να εξελίσσουν την οπτική του στον κόσμο και την τέχνη.»
Ακόμη, από τις 27 Ιουνίου έως τις 23 Αυγούστου, με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης της Αντιγόνης σε σκηνοθεσία του Ούλριχ Ράσε, ο εκθεσιακός χώρος του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου θα φιλοξενήσει την περιοδική έκθεση «Αντιγόνη. Νόμος και Ανυπακοή», συνεχίζεται για άλλη μία χρονιά το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Μικροί Ιχνευτές, φέρνοντας κοντά στα παιδιά στο μυστηριώδες σύμπαν των αρχαίων μύθων.