Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025  07:11:00

Ενθουσιασμός στο Κρεμλίνο από τη στροφή Nτ. Τραμπ με τις ανοιχτές απειλές κατά Ζελένσκι, τις προσβολές και υπέρ της εισβολής της Ρωσίας. Κύριο

Εγκώμια του Λευκού Οίκου στον Πούτιν για την πολιτική αντοχή και επιτυχία του.


Ουκρανία: Το Κρεμλίνο πήρε θέση στο πλευρό του Τραμπ – Πυρά και από Βανς

«Για τον Ντόναλντ Τραμπ όλα είναι στο τραπέζι όταν υπάρχουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία» υποστήριξε ο Βανς - Η θέση των Βρυξελλών.

Το Κρεμλίνο προσέφερε στήριξη στον Ντόναλντ Τραμπ στην αντιπαράθεσή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορώντας τον Ουκρανό πρόεδρο ότι έκανε «απαράδεκτα» σχόλια για παγκόσμιους ηγέτες, ενώ Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε έκπληκτος από το πόσο γρήγορα άλλαξε η στάση των ΗΠΑ.

Η επιστροφή του Τραμπ στην προεδρία έχει αρχίσει να ζεσταίνει τις θνησιγενείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, οι οποίες έπεσαν στο χαμηλότερο σημείο τους από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 επί Τζο Μπάιντεν, προκατόχου του Τραμπ, λόγω του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία.

Αντίθετα, οι δεσμοί του Κιέβου με την Ουάσιγκτον, ζωτικής σημασίας για την άμυνά του στο πεδίο της μάχης εναντίον της Ρωσίας, έχουν έχουν αρχίσει να σπάνε υπό τον Τραμπ με εντάσεις γύρω από μια πιθανή συμφωνία των ΗΠΑ για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Ουκρανίας και για μια απόφαση των ΗΠΑ να διεξάγουν αμφίδρομες συνομιλίες με τη Ρωσία για την Ουκρανία χωρίς το Κίεβο.

Ο Ζελένσκι την Τετάρτη κατηγόρησε τον Τραμπ ότι ζει σε μια «φούσκα παραπληροφόρησης» αφού ο Τραμπ τον αποκάλεσε «δικτάτορα» και απέρριψε ως ψευδή έναν ισχυρισμό του Τραμπ ότι το ποσοστό δημοτικότητάς του ήταν μόλις 4%.

Το Κρεμλίνο πήρε θέση στο πλευρό του Τραμπ

«Η ρητορική του Ζελένσκι και πολλών εκπροσώπων του καθεστώτος του Κιέβου αφήνει πολλά περιθώρια για να γίνουν επιθυμητά. Το γεγονός ότι η βαθμολογία του Ζελένσκι πέφτει είναι μια απολύτως προφανής τάση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τους αριθμούς όμως όταν πρόκειται να συζητηθεί η δημοτικότητα του Ζελένσκι, η οποία σύμφωνα με δημοσκοπήσεις στην Ουκρανία είναι πάνω από 50%.
«Συχνά εκπρόσωποι του ουκρανικού καθεστώτος, ειδικά τους τελευταίους μήνες, επιτρέπουν στον εαυτό τους να λένε απολύτως απαράδεκτα πράγματα για αρχηγούς άλλων κρατών», δήλωσε ο Πεσκόφ, χωρίς να δώσει παραδείγματα.
«Βλέπουμε ότι υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Κιέβου», πρόσθεσε, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι ξοδεύει ανεξέλεγκτα τα χρήματα των ξένων φορολογουμένων και αποφεύγει τις προσπάθειες να λογοδοτήσει για τα κεφάλαια που δαπανήθηκαν στο παρελθόν.

Μεντβέντεφ: «Δικτάτορας χωρίς εκλογές ο Ζελένσκι»

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε έκπληκτος με το πόσο γρήγορα εξελίχθηκε η στάση του Τραμπ για την Ουκρανία.
«Ένας δικτάτορας χωρίς εκλογές, ο Ζελένσκι καλύτερα να κινηθεί γρήγορα, αλλιώς δεν πρόκειται να του μείνει Χώρα». Αν μου λέγατε μόλις πριν από τρεις μήνες ότι αυτά ήταν τα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ, θα γελούσα δυνατά», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Χ στα αγγλικά.
«Ο Τραμπ έχει 200 τοις εκατό δίκιο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Ψάχνει αντίδραση η Ευρώπη

Η ταχεία κίνηση του Τραμπ να αποκαταστήσει τους δεσμούς του με τη Μόσχα, η εξίσου γρήγορη διαμάχη του με το Κίεβο και η έντονη κριτική του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς στην Ευρώπη στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια έχουν αφήσει τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ εμβρόντητους και προσπαθούν να σφυρηλατήσουν μια κοινή απάντηση.

Η Βρετανία δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμη να στείλει στρατεύματα για να υποστηρίξει την Ουκρανία, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σχεδιάζει να επισκεφθεί το Κίεβο τη Δευτέρα για να δείξει την υποστήριξη της χώρας του στον Ζελένσκι και την ουκρανική δημοκρατία.

H Κομισιόν επιμένει να μιλά για βαθύ έλλειμμα δημοκρατίας στη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Στεφάν ντε Κιρσμάκερ, όταν ερωτήθηκε τον χαρακτηρισμό «δικτάτορας» για τον Ζελένσκι από τον Ντόναλντ Τραμπ, απάντησε ότι «η Ουκρανία είναι δημοκρατία, η Ρωσία του Πούτιν όχι». Πρόσθεσε ότι «ο Ζελένσκι έχει εκλεγεί νόμιμα με διαδικασία ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών εκλογών».

Η πίεση για εκλογές

Με μια πιθανή συνάντηση Πούτιν-Τραμπ στην ατζέντα, με τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία να βρίσκονται στα σκαριά, και με τη σκλήρυνση των σχέσεων μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον, υπάρχουν συγκρατημένες ελπίδες στη Μόσχα ότι μπορεί να είναι δυνατό να τερματιστεί ο πόλεμος με πολλούς από τους δικούς της όρους.
Ο Ζελένσκι θεωρείται εδώ και καιρό από τη ρωσική ηγεσία ως πιθανό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, επειδή έχει εκφράσει τόσο έντονα την αντίθεσή του στη Μόσχα και θεωρείται αμετακίνητος όσον αφορά τους όρους του για μια πιθανή διευθέτηση.

Ο Πούτιν, και τώρα ο Τραμπ, έχουν προτείνει ότι ο Ζελένσκι πρέπει να διεξαγάγει εκλογές για να ανανεώσει την εντολή του, δεδομένου ότι οι εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν πέρυσι δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω του στρατιωτικού νόμου. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διεξαγωγή εκλογών.
Ορισμένοι σκληροπυρηνικοί στη Ρωσία, όπως ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, ένας πλούσιος εθνικιστής επιχειρηματίας, δήλωσαν ότι ο Ζελένσκι πρέπει να πραγματοποιήσει και να χάσει τις εκλογές προτού συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία. «Ναι, οι εξαπατημένοι ψηφοφόροι (της Ουκρανίας) θα εξακολουθούν να εκλέγουν έναν αντιρωσικό πρόεδρο. Αλλά δεν θα είναι ο Ζελένσκι», δήλωσε ο Μαλοφέγιεφ στο Telegram.

Ακυρώθηκε κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ η κοινή συνέντευξη Τύπου Ζελένσκι και Κέλογκ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, δεν θα κάνουν δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι στο Κίεβο, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία, με φόντο τις αυξανόμενες εντάσεις στις σχέσεις Κιέβου και Ουάσινγκτον.

«Κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς, η μορφή της συνάντησης προβλέπει» τη μαγνητοσκόπηση της έναρξης της συνάντησης, αλλά «δεν προβλέπει δηλώσεις ή ερωτήσεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Σεργκέι Νικιφόροφ, εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου.

Βανς: «Όλα είναι στο τραπέζι»

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς μίλησε στο Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC) στην Ουάσιγκτον και ρωτήθηκε για τους δεσμούς των ΗΠΑ με την Ευρώπη και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σχετικά με την Ευρώπη, ο Βανς υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν «σημαντικές συμμαχίες», αλλά η ισχύς της σχέσης εξαρτάται από το αν θα πάρουν τις «κοινωνίες τους προς τη σωστή κατεύθυνση».
Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Βανς υποστήριξε πως ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι «όλα είναι στο τραπέζι» όταν πρόκειται για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Ο Βανς υπερασπίστηκε επίσης το τηλεφώνημα του Τραμπ με τον Πούτιν στις αρχές του μήνα, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

«Πώς θα τερματίσετε τον πόλεμο αν δεν μιλήσετε με τη Ρωσία;» είπε μεταξύ άλλων ο Βανς. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η ειρήνη είναι προς το συμφέρον» των ΗΠΑ και της Ευρώπης και λέει ότι ο Τραμπ «θα αγωνιστεί γι' αυτήν για το υπόλοιπο της διακυβέρνησής του».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline