Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025  07:01:21

Μετά τα ναυπηγεία στον μεγαλοεφοπλιστή Γ. Προκοπίου και ο Αστέρας Βουλιαγμένης. Το deal με τους Άραβες και το τίμημα 700 εκατ. για το 67%. Κύριο

Οι άραβες επενδυτές είχαν αγοράσει το 88 των μετοχών με 393 εκατ. ευρώ. Στα χέρια του Προκοπίου ο Αστέρας Βουλιαγμένης.


Στον Γιώργο Προκοπίου ο πλήρης έλεγχος του Αστέρα Βουλιαγμένης
Υπογράφηκε το απόγευμα της Τετάρτης η σύμβαση αγοροπωλησίας

Στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου πέρασε το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου του ξενοδοχειακού ομίλου Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης. Η σχετική σύμβαση αγοροπωλησίας μετοχών υπογράφηκε στις 19.30 χθες, Τετάρτη, το απόγευμα και έδωσε στον νέο ιδιοκτήτη το 67% των μετοχών που κατείχαν αραβικά επενδυτικά κεφάλαια.
Η συναλλαγή έρχεται σχεδόν 15 χρόνια μετά την έναρξη του διαγωνισμού της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του ιστορικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος, διαδικασία για την οποία είχε ενδιαφερθεί και τότε ο Γιώργος Προκοπίου.

Ο νέος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Four Seasons Astir Palace Hotel Athens απέκτησε το 33% ήδη από τον Οκτώβριο του 2024 εξαγοράζοντας το ποσοστό που κατείχε ο τουρκικός όμιλος Dogus, συμφερόντων Ferit Şahenk, ο οποίος ήλεγχε ποσοστό 33,75%. Γι' αυτό το 33,75% ο Προκοπίου κατέβαλε 150 εκατομμύρια.

Αστέρας Βουλιαγμένης: Στον Γ. Προκοπίου το 33% έναντι 150 εκατ.

Η τιμή αυτή αποτίμησε τη holding εταιρεία του συγκροτήματος τότε στα 450 εκατομμύρια. Σήμερα, αν και παραμένει αδιευκρίνιστο για την ώρα το τίμημα για το υπόλοιπο 67%, εκτιμάται πως ενδεχομένως να καταβλήθηκε premium αφού αφορά σε πακέτο μετοχών που δίνει τον πλήρη έλεγχο.

Σημειώνεται ότι έχουν προηγηθεί αλλεπάλληλες επιστροφές κεφαλαίου στους αρχικούς μετόχους μέσω των οποίων έχουν εισπράξει τα καθαρά έσοδα από την πώληση των 13 υπερπολυτελών βιλών που αναπτύσσονται στον χώρο που φιλοξενούσε το κατεδαφισμένο πλέον ξενοδοχείο «Αφροδίτη», τα οποία έχουν ανέλθει σύμφωνα με πληροφορίες στα επίπεδα των 450 εκατ. Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, μόνο κατά την προηγούμενη τριετία έχουν επιστραφεί στους μέτοχους 317 εκατ. και ειδικότερα κατά τη χρήση του 2021 έγινε επιστροφή κεφαλαίου ύψους 160 εκατ., στη χρήση του 2022, 37 εκατ. και στη χρήση του 2023 άλλων 120 εκατ.

Με δεδομένο ότι και τα δύο ξενοδοχεία που βρίσκονται στο συγκρότημα έχουν αθροιστική δυναμικότητα 303 κλειδιών, η μέση τιμή ανά δωμάτιο, βασικός διεθνής δείκτης αποτίμησης ξενοδοχείων, διαμορφώνεται στο 1,5 εκατ. και είναι μια από τις υψηλότερες παγκοσμίως.

Σήμερα o Αστέρας εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται, εκτός από τα δύο ξενοδοχεία που διαχειρίζεται η Four Seasons, τη Μαρίνα του Αστέρα, τα διακεκριμένα εστιατόρια Matsuhisa Athens και Beefbar, την ομώνυμη παραλία και πλήθος εμπορικών χωρών τόσο στο συγκρότημα όσο και στη Μαρίνα.

Ο Αστέρας ιδιωτικοποιήθηκε μετά από διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ τον Οκτώβριο του 2016 στη διαχειρίστρια ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων AGC Equity Partners και ειδικότερα στο fund συμφερόντων της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, με τη σειρά του είναι μητρική της μέχρι χθες ιδιοκτήτριας Apollo Investment Holdco S.A.

Η δεσμευτική οικονομική προσφορά που κέρδισε τον διαγωνισμό τότε ανήλθε στα 444 εκατ. ευρώ αλλά η συνολική αξία της επένδυσης–συνυπολογιζόμενων της δημόσιας πρότασης μέσω της οποίας οι νέοι ιδιοκτήτες έβγαλαν την εταιρεία από το χρηματιστήριο αλλά και τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανάπτυξης– εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 650 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 200 εκατ. τουλάχιστον προήλθαν από ομολογιακό δάνειο από ελληνικές τράπεζες.

Στο επενδυτικό σχήμα, που κέρδισε τον διαγωνισμό και την ιδιοκτησία του συγκροτήματος, βασικοί μέτοχοι ήταν με 33,75% θυγατρική του τουρκικού ομίλου Dogus, με 25% η Hanover Ιnvestment, που ανήκει στα συμφέροντα του κρατικού επενδυτικού βραχίονα του Αμπου Ντάμπι, με άλλο 25% το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο του Κουβέιτ και 5 ακόμα μικρότερα σχήματα αραβικών ως επί το πλείστον συμφερόντων.

Αστέρας Βουλιαγμένης: 13 βίλες πωλήθηκαν πάνω από 500 εκατ. ευρώ

Η Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται σήμερα το συγκρότημα, ιδρύθηκε το 1998. Τον Μάρτιο του 2017 ξεκίνησαν η ανακαίνιση και η ανάπλαση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος από την Ακτωρ και του περιβάλλοντος χώρου, ενώ υπογράφηκε η σύμβαση διαχείρισης με την Four Seasons Hotels and Resorts για 20 έτη από την ημερομηνία επαναλειτουργίας του ξενοδοχείου, με δικαίωμα ανανέωσης από τη Four Seasons για επιπλέον έτη. Στις 29 Μαρτίου του 2019 πραγματοποιήθηκε η έναρξη της λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων.

Ο Αστέρας ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη της δεκαετίας του '50 και δύο χρόνια αργότερα, το 1961, ξεκίνησε η λειτουργία των καμπάνων του. Παράλληλα, η παραλία του Αστέρα Βουλιαγμένης, μία από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη στην Αττική, καθιερώθηκε ως προτιμώμενο σημείο συνάντησης. Το 1967 εγκαινιάστηκε το ξενοδοχείο «Αρίων» και το 1979 το «Ναυσικά», ενώ το 1984 άνοιξε, χωρίς τύχη όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, το ξενοδοχείο «Αφροδίτη», που κατεδαφίστηκε και στη θέση του αναπτύσσονται ήδη οι 13 εμβληματικές κατοικίες του project που έφεραν έσοδα της τάξης των 450 εκατομμυρίων.

Δηλαδή, οι επενδυτές που πούλησαν τώρα στον Γιώργο Προκοπίου έχουν βγάλει τα χρήματά τους –μόνο από την πώληση των βιλών– και όλα τα έσοδα που εισπράττουν τώρα αποτελούν υπεραξία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline