Το «πράσινο φως» για την επέκταση του προγράμματος της visa express και για τη νέα σεζόν θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη ροή των αφίξεων στα ελληνικά νησιά
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι τούρκοι τουρίστες ετοιμάζουν βαλίτσες για «απόβαση αναψυχής» στις ακτές των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, μέσω του προγράμματος ταχείας θεώρησης – visa express .
Στο πρόγραμμα αυτό, που πέρυσι εκτόξευσε τον συνολικό αριθμό των τούρκων επισκεπτών στην Ελλάδα σε 1.153.727 τουρίστες, ενισχύοντας κυρίως 10 νησιά του Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ρόδος, Σύμη, Καστελλόριζο, Σάμος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως), φέτος προστίθενται η Πάτμος και η Σαμοθράκη.
Εγκριση από ΕΕ
Την επέκταση του προγράμματος της visa express και για τη νέα τουριστική σεζόν που ξεκινά σε λίγες μέρες πέτυχε το υπουργείο Εξωτερικών, με την Κομισιόν να εγκρίνει την ανανέωσή του για ένα επιπλέον έτος, από 1ης Απριλίου 2025.
Υπενθυμίζεται ότι η διάρκεια της visa express είναι επτά ημέρες και χορηγείται στις πύλες εισόδου, στα λιμάνια των νησιών, αποκλειστικά για τούρκους επισκέπτες και μέλη των οικογενειών τους. Κατά την περσινή περίοδο, ειδικότερα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις (έως 40%) στις διεθνείς αφίξεις επισκεπτών, με αιχμή του δόρατος την τουρκική αγορά.
Συνολικά ο αριθμός των αφίξεων στα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, με τη συμβολή και της visa express , έφτασε τις 450.000! Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη, η ανανέωση του προγράμματος για άλλον έναν χρόνο, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη ροή των αφίξεων στα νησιά και θα επιταχύνει τις επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές.
Μόνιμος πόλος έλξης
Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα σεζόν, φορείς της Περιφέρειας και του τουριστικού κλάδου θέτουν ως στόχο, παράλληλα με τον πρωτογενή τομέα, να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η τουριστική βιομηχανία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ώστε να αποτελούν πλέον μόνιμο πόλο έλξης για περισσότερους επισκέπτες.
«Το Βόρειο Αιγαίο δεν είχε προϊστορία στον τουρισμό, όμως τώρα ξεκινά και αναπτύσσεται. Πέρυσι, είχαμε μόνο στη Λέσβο περίπου 150.000 επισκέπτες από την Τουρκία. Φέτος, θα λειτουργήσουν άλλες τέσσερις θαλάσσιες γραμμές από την Τουρκία, όπου θα πηγαινοέρχονται τα καραβάκια. Το θέμα είναι να έχουμε τις υποδομές να τους υποδεχθούμε» λέει ο κ. Μουτζούρης.
Πάντως, η επέκταση του προγράμματος της visa express έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερα θετικό τρόπο και από τους Τούρκους, ενώ ήδη το πρώτο οργανωμένο κύμα επισκεπτών από την άλλη πλευρά του Αιγαίου έφτασε στη Λέσβο για το «μικρό Μπαϊράμι». Μέσα σε διάστημα περίπου δέκα ημερών, το νησί δέχθηκε περί τους 2.000 επισκέπτες. Αντίστοιχα, η Χίος υπολογίζεται ότι στο ίδιο διάστημα υποδέχθηκε περίπου 3.500 τούρκους τουρίστες.
Οπως επισημαίνουν τουριστικοί πράκτορες, η Λέσβος «έκλεισε» την περασμένη χρονιά με περίπου 30.000 αιτήσεις για χορήγηση της ειδικής αυτής visa. Το αυξημένο ενδιαφέρον αποδίδεται στο γεγονός ότι η διαδικασία εξασφάλισης visa για είσοδο εντός της Ζώνης του Σένγκεν είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.
Αντίθετα, το πρόγραμμα της visa express παρέχει τη δυνατότητα για επισκέψεις όλον τον χρόνο, με αποτέλεσμα τούρκοι τουρίστες να καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά κάθε Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, το τουριστικό προφίλ αυτών των επισκεπτών είναι πολύ κοντά στο ελληνικό, που σημαίνει ότι επισκέπτονται διάφορα μέρη και δοκιμάζουν τοπικά προϊόντα και κουζίνες. Ταυτόχρονα, η visa express έχει βοηθήσει ώστε να αλλάξει το τουριστικό μοντέλο και οι μονοήμερες εκδρομές στα ελληνικά νησιά να γίνουν επισκέψεις τριών, ακόμη και πέντε ημερών. Μάλιστα, βάσει των περσινών θεωρήσεων, οι περισσότερες αφορούσαν επίσκεψη τριών ημερών.
Νέες επενδύσεις για ξενοδοχειακές μονάδες σε Λέσβο και Λήμνο
Κινητικότητα
Εντονη είναι η κινητικότητα που καταγράφεται και σε επενδυτικό επίπεδο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στη Λέσβο, θα λειτουργήσουν τρεις νέες ξενοδοχειακές μονάδες από επιχειρηματικούς ομίλους ισραηλινών συμφερόντων, ενώ άλλο ένα ξενοδοχείο κατασκευάζεται από έλληνα επιχειρηματία που δραστηριοποιείται και στην Πάρο.
Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ετοιμάζεται να προκηρύξει μέσα στον επόμενο μήνα διαγωνισμό για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του πρώην ξενοδοχείου «Σάρλιτζα Πάλλας» σε ιδιώτες. Το ξενοδοχείο έχει ιστορική σημασία καθώς ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Μαΐου 1910. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, το ξενοδοχείο και οι ιαματικές πηγές πέρασαν στο ελληνικό κράτος και στη συνέχεια, το 1925, στην Εθνική Τράπεζα. Το 1933 αγοράστηκε σε δημοπρασία από το Ταμείο Σύνταξης και Αυτασφάλισης Υγειονομικών. Παραμένει κλειστό από το 1982, ενώ τα τελευταία χρόνια παραχωρήθηκε από το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων που διαδέχθηκε το ΤΣΑΥ, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Το όνομα «Σάρλιτζα Πάλλας» το πήρε επί Τουρκοκρατίας και σήμαινε «οι κίτρινες θερμές πηγές», δηλαδή από το «σάρι» που στην τουρκική γλώσσα σημαίνει κίτρινο χρώμα και «λίτζα» που σημαίνει υπόθερμο θεραπευτικό νερό.
Στόχος της Περιφέρειας είναι η αξιοποίηση του ακινήτου για τη δημιουργία ενός πολυτελούς ξενοδοχείου και συμπληρωματικών εγκαταστάσεων στον περιβάλλοντα χώρο για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού. Η εκμίσθωση θα γίνει για 30 χρόνια με δυνατότητα παράτασης. Η Περιφέρεια εκτιμά ότι το ύψος της επένδυσης μπορεί να φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Περιφέρεια δρομολογεί και την αξιοποίηση του «Αρχοντικού Γεωργιάδη» και τη μετατροπή του σε χώρο πολιτιστικών δράσεων.
Στα «σκαριά»
Στη Λήμνο, μόλις πρόσφατα, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσιοποίησε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) που αφορά την επένδυση «Limnos Resort».
Το έργο αφορά την τουριστική αξιοποίηση έκτασης περίπου 325 στρεμμάτων στη θέση Αγία Παρασκευή, στο Ακρωτήριο Τηγάνι, στο Πλατύ της Μύρινας Λήμνου, με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ΑΚΤΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ Ι.Κ.Ε.
Η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων (σύμφωνα με το ενδεικτικό Masterplan) συνολικής δυναμικότητας 1.860 κλινών. Ειδικότερα, προβλέπονται 1.020 κλίνες σε ξενοδοχειακές μονάδες και 840 κλίνες σε κατοικίες και βίλες.
Επίσης, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία και λειτουργία Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών και λοιπών λιμενικών υποδομών. Το εν λόγω καταφύγιο αφορά έναν τουριστικό λιμένα μικρής κλίμακας. Η μέγιστη δυναμικότητα ενός Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών είναι της τάξεως των 100 θέσεων ελλιμενισμού. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή επί της ακτής του ακινήτου και σε κατάλληλα επιλεγμένες θέσεις προβλητών μικρού μήκους, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των μεταφορικών και λοιπών αναγκών του συγκροτήματος.