Αντώνης Καρακούσης: Στην αυγή ενός νέου κόσμου

Η οργανωμένη – εδώ και ενάμιση μήνα προπαρασκευαζόμενη – από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ εισβολή των ακραίων οπαδών του στο Καπιτώλιο άνοιξε μεγάλη πληγή στην αμερικανική Δημοκρατία.

Δεν χωρεί πλέον καμία αμφιβολία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρειαστούν πολύ χρόνο, συντονισμένες και οργανωμένες προσπάθειες, για να επουλώσουν το τραύμα Τραμπ.

Η μέχρι πρότινος μόνη υπερδύναμη μοιάζει γεωπολιτικά εγκλωβισμένη στην παγίδα του Θουκυδίδη και εσωτερικά είναι απόλυτα διαιρεμένη, βαθιά διχασμένη, με τις ανισότητες να κατατρώγουν στο σώμα της και να απαξιώνουν το άλλοτε ελκυστικό αμερικανικό όνειρο.
Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η θέση της στον κόσμο θα υποχωρεί, η επιρροή της, προϊόντος του χρόνου, θα κάμπτεται και σταθερά θα υποκαθίσταται από άλλες ανερχόμενες δυνάμεις και δυναμικά αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η διαδικασία έχει αρχίσει από τον καιρό του Τραμπ, κατεγράφη τα προηγούμενα χρόνια στην ευρύτερη ζώνη της Μέσης Ανατολής, βιώσαμε και εμείς εδώ τις συνέπειές της.
Ο νέος αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα επιχειρήσει να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσει να μεταβάλει τον ρου της Ιστορίας.

Υπό αυτή την έννοια, η Ελλάδα θα χρειαστεί να κινηθεί με περισσότερη ευελιξία και προνοητικότητα στον διαμορφούμενο νέο πολυπολικό κόσμο, δεν μπορεί να εξαρτάται στον μέγιστο βαθμό από μια παρακμάζουσα, κατά τα φαινόμενα, αυτοκρατορία.

Η χώρα μας, στις διαμορφούμενες νέες συνθήκες, επιβάλλεται να αξιοποιήσει στο έπακρο την ευρωπαϊκή της θέση και συμμετοχή, να επενδύσει περισσότερα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η πολιτική μας ηγεσία να αναζητήσει ενεργότερη παρουσία και ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα και μαζί να ξαναδεί τις συμμαχίες και τα συμφέροντά της στην ευρύτερη ζώνη των Βαλκανίων, του Ευξείνου Πόντου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, να ξαναδιαβάσει τον γεωπολιτικό χάρτη από το Μαρακές, το Κάιρο και το Τελ Αβίβ μέχρι την Τεχεράνη, το Πεκίνο και τη Μόσχα και βεβαίως να αναπροσαρμόσει την οικονομία της.

Οι επερχόμενες αλλαγές θα είναι κατακλυσμιαίες στην παγκόσμια οικονομία, ο ψηφιακός κόσμος που προβάλλει σε τούτες τις δυστυχείς πανδημικές συνθήκες είναι απίστευτα δυναμικός, θα δημιουργήσει σε χρόνο ελάχιστο νέες, συγκλονιστικού μεγέθους, ψηφιακές αξίες, θα αναδείξει καινούργια, μοναδικών δυνατοτήτων, χρηματοδοτικά εργαλεία, επιτρέποντας στις ταχύτατα προσαρμοζόμενες οικονομίες να οικοδομήσουν νέο πλούτο και να προσφέρουν στους πολίτες τους πρωτοφανείς δεξιότητες και ξεχωριστές δυνατότητες, ικανές να προσφέρουν εργασία και εισοδήματα σε μια καινούργια, υψηλών προδιαγραφών, αναδυόμενη παγκόσμια ψηφιακή αγορά.

Η κυβέρνηση και η εγχώρια πολιτική τάξη μοιάζουν εξαντλημένες και εγκλωβισμένες στη διαχείριση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης και της παρεπόμενης οικονομικής και μαζί βασανίζονται από τη σχεδόν αδιέξοδη ελληνοτουρκική διαπάλη, δεν έχουν μάτια να δουν πιο μακριά.

Ωστόσο το μέλλον τρέχει δίπλα μας, προπαρασκεάζονται συνθήκες και δημιουργούνται εργαλεία που θα αλλάξουν τα πάντα στον κόσμο. Οι αλλαγές που συντελούνται είναι κατακλυσμιαίες. Ζούμε στην αυγή ενός νέου κόσμου και οφείλουμε γρήγορες προσαρμογές. Δεν μας επιτρέπεται να χάσουμε κι αυτό το τρένο της εξέλιξης που θα καθορίσει την πορεία του κόσμου στις επόμενες πολλές δεκαετίες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline