Κατερίνα Παναγοπούλου: Πράσσειν άλογα

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι ακόμα και μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του κινητού του αρχηγού τους, το 40,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ κρίνει θετικά την κυβέρνηση, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ κρίνει θετικά το 17,8%.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν αυτό που ψιθυριζόταν σε διαδρόμους κομματικών επιτελείων και διατυπωνόταν στα social media από κάποιους ως φόβος και άλλους ως ευσεβής πόθος, ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση του γράφοντος. Οτι δηλαδή η υπόθεση των υποκλοπών δεν αγγίζει τον πυρήνα της πολιτικής τοποθέτησης του μέσου πολίτη. Οτι η εξέλιξη της ιστορίας αναμφίβολα κάνει ζημιά στην κυβέρνηση πλήττοντας το ηθικό πλεονέκτημα που είχε διαμορφώσει, αλλά η ζημιά επηρεάζει ποιοτικούς και όχι τόσο ποσοτικούς δείκτες. Μεσούσης της κρίσης, η μέτρηση της GPO έδειξε ότι η ΝΔ έχασε 1,7 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε 0,9 και το ΠΑΣΟΚ 1%, ενώ στη δημοσκόπηση της Marc ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κερδίζουν από 0,5%, με τη διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις 8,5 μονάδες. Την ίδια στιγμή η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε δημοφιλία (46,1%) και καταλληλότητα (49,9%) είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ και στις δύο δημοσκοπήσεις οι πολίτες κατατάσσουν την υπόθεση των υποκλοπών χαμηλά στην ιεαράρχηση των προβλημάτων (αυξήσεις στο ρεύμα 36,7%, ακρίβεια 36,3%, υποκλοπές 9,7% με το 82,5% να απαντά ότι δεν θα αλλάξει ψήφο εξαιτίας της υπόθεσης -GPO).

Στο μεταξύ, ο πρωταγωνιστής, το ΠΑΣΟΚ, που θα μπορούσε να αποκομίσει τα μεγαλύτερα οφέλη, δείχνει να χάνει μια χρυσή ευκαιρία, πράττοντας αν όχι άλογα, μάλλον παράλογα. Τη στιγμή που θα μπορούσε να αναδείξει διακριτό στίγμα, επιδεικνύοντας ποιοτική υπεροχή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελώντας φωνή λογικής, άρχισε σταδιακά να ρέπει προς το ύφος των επιχειρημάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ήπια και θεσμική στάση μετά τις παραιτήσεις Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντος, διαδέχτηκε μία ρητορική που δεν διέφερε από την επιχειρηματολογία ΣΥΡΙΖΑ.

Ενα λάθος στρατηγικό, δεδομένου ότι η απομίμηση πάντα χάνει από το original, αλλά και πολιτικό. Αφού αγνοεί το μόνιμο εύρημα των δημοσκοπήσεων των τελευταίων ετών για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που κρίνουν θετικά την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι ακόμα και μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του κινητού του αρχηγού τους, το 40,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ κρίνει θετικά την κυβέρνηση, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ κρίνει θετικά το 17,8%.
Συνεπώς, η μίμηση του ύφους, της επιχειρηματολογίας και της ρητορικής ΣΥΡΙΖΑ μάλλον απομακρύνει τον ψηφοφόρο του Κέντρου. Πρωτίστως όμως τον δυνητικό ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ. Των μετριοπαθών πολιτών που έδειξαν αναγκαστικά εμπιστοσύνη ή έστω ανοχή στον Μητσοτάκη και πολύ πρόθυμα θα επέστρεφαν στον φυσικό τους χώρο. Το ΠΑΣΟΚ έχει ακόμα πολιτικό χρόνο για να κερδίσει μία χρυσή ευκαιρία. Αλλά δεν αρκούν πράσινος ήλιος και πράσινα άλογα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline