Διονύσης Νασόπουλος: Ο εκλογικός καταλύτης

Από τη επίσημη διάλυση της Βουλής, οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν το αργότερα μέσα 30 ημέρες και όχι νωρίτερα από τις 21. Εάν υπάρχει πλέον ένα χαρτί εκλογικού αιφνιδιασμού στο πρωθυπουργικό γραφείο, αυτό έχει ημερομηνία την 2α Απριλίου.

Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για κάλπες «από Απρίλιο και μετά», αυτή είναι η πρώτη ανοικτή Κυριακή – εφόσον, βέβαια, στον σχεδιασμό του Πρωθυπουργού ο Απρίλιος μπορεί να είναι ο μήνας ο εκλογικός. Ο Μάκης Βορίδης, πάντως, από τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου προετοιμαζόταν για κάλπες ακόμη και νωρίτερα. Οχι μόνον γιατί θεωρούσε ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει ουσιαστικό κέρδος εάν μηδενίσει το κοντέρ, προγραμματίζοντας μια εκλογική αναμέτρηση το καλοκαίρι, αλλά και γιατί ως καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός για την προετοιμασία του εκλογικού μηχανισμού, έπρεπε να είναι εγκαίρως έτοιμος για κάλπες.

Ακόμη και σήμερα, είναι αμφίβολο εάν ο Βορίδης βλέπει μεταπασχαλινές εκλογές -μιλώντας πάντοτε για την πρώτη αναμέτρηση. Στο υπουργείο Εσωτερικών οι περισσότεροι θεωρούν ότι η Κυριακή των Βαΐων (9 Απριλίου), ακόμη κι αν δημιουργεί άλλα προβλήματα και ενστάσεις από την Εκκλησία, διευκολύνει ιδιαίτερα το πλάνο του δημόσιου τομέα που, έτσι κι αλλιώς, θα υπολειτουργεί για τρεις – τέσσερις ημέρες μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Συνεπώς, οι ετεροδημότες δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν ένα κίνητρο κι ένα κλείσιμο του ματιού να μείνουν για ένα δεκαήμερο στα χωριά τους, για να ψηφίσουν και να ψήσουν το αρνί. Μαζί τους και αρκετοί συνταξιούχοι με τα εγγόνια τους. Ο Βορίδης και οι συνεργάτες του έχουν βάλει τα μολύβια κάτω και δεν βρίσκουν καλύτερη ημερομηνία για την εκλογική εξόρμηση.

Από εκεί και πέρα είναι το θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να ακολουθηθεί και ορίζει από την πλευρά του ένα χρονοδιάγραμμα ανάμεσα στις δύο κάλπες που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κενό ενός μήνα ανάμεσα στις δύο κάλπες. Ο Βορίδης το υπολόγισε και φρόντισε να το κοινοποιήσει σε όλους, ότι από την προκήρυξη των εκλογών της Κυριακής της απλής αναλογικής έως την Κυριακή της ενισχυμένης, υπάρχει μια απόσταση 57 ημερών. Οσο και αν συμπιεστεί το σύστημα, δύσκολα θα έρθει κάτω από τις 50 ημέρες. Υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες, από το Σύνταγμα και τη νομολογία, που πρέπει να τηρηθούν.

Από τη επίσημη διάλυση της Βουλής, οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν το αργότερα μέσα 30 ημέρες και όχι νωρίτερα από τις 21. Αυτό είναι το ελάχιστο χρονικό όριο για να ανακηρύξει το Α' τμήμα του Αρείου Πάγου κόμματα και υποψηφίους. Με το δικό του μολύβι και χαρτί, οι διερευνητικές εντολές που θα λάβουν μετά τις πρώτες κάλπες οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα διαγράψουν άλλες δέκα ημέρες. Αλλά υπάρχει και το ενδιάμεσο άνοιγμα και νέο κλείσιμο της Βουλής. Δεν αρκούν τα αποτελέσματα της Singular, αλλά τα επίσημα αποτελέσματα από το Πρωτοδικείο για να συγκροτηθεί επισήμως η νέα Βουλή, κι αυτό απαιτεί τουλάχιστον δέκα ημέρες. Κι ακόμη, θα απαιτηθεί τουλάχιστον μία συνεδρίαση του νεοεκλεγμένου Σώματος για εκλογή Προέδρου της Βουλής, αντιπροέδρων, κοσμητόρων, γραμματέων. Ακόμη κι αν η Βουλή διαλυθεί την επόμενη ώρα από αυτή τη συνεδρίαση, όπως συνέβη το 2012, χρειάζεται σχεδόν ένας μήνας ακόμη για τις δεύτερες κάλπες. Κατόπιν αυτών, είναι σαφές ότι μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στο τέλος Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου, αυτό προϋποθέτει ότι οι πρώτες κάλπες θα έχουν γίνει έως τα μέσα Μαΐου. Το χρονοδιάγραμμα δεν επηρεάζεται σε αυτό το σημείο από το πλάνο του Ερντογάν, αλλά μόνον από τις εσωτερικές ρήτρες που είναι δεσμευτικές.

Είναι εξίσου ξεκάθαρο για τον Βορίδη ότι καμία αλλαγή σε σχέση το εκλογικό σύστημα δεν θα προωθηθεί – οι 200 ψήφοι που θα χρειαστούν βγάζουν απαγορευτικό. Οι τρεις έδρες Επικρατείας για τους ομογενείς θα μείνουν ως έχουν, ανεξάρτητα από εκείνους που θα ψηφίσουν στην αλλοδαπή. Ωστόσο, το βασικότερο εκλογικό σήμα του Βορίδη και σχεδόν όλου του γαλάζιου επιτελείου, είναι ότι το βράδυ των πρώτων εκλογών εκείνος που θα ξεμείνει από εκλογικό αφήγημα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ θα είναι η μόνη δύναμη με συγκεκριμένη πρόταση – της αυτοδυναμίας -, ενώ η Κουμουνδούρου δεν θα μπορεί καν να παίξει το χαρτί της προοδευτικής διακυβέρνησης, καθώς πλέον δεν θα βγαίνουν οι αριθμοί για τη δεύτερη κάλπη. Αυτό τελικά μπορεί να είναι και ο εκλογικός καταλύτης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline