Χιονοδρομικά κέντρα σε απόγνωση: Ρίχνουν κουβέρτες στους παγετώνες για να μη λιώσει το χιόνι

Δύσκολη χαρακτηρίζεται η φετινή χρονιά για πολλά χιονοδρομικά κέντρα των Αλπεων, εξαιτίας της έλλειψης χιονοπτώσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το χιονοδρομικό κέντρο Anzère, το οποίο αναγκάστηκε να κλείσει ορισμένες πίστες καθώς δεν είχε πέσει αρκετό χιόνι.
Φέτος, μάλιστα, οι Αλπεις γνώρισαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, φτάνοντας τους 20,9C στη βορειοδυτική Ελβετία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ζεστός καιρός σε όλες τις Αλπεις είναι ένας οιωνός για το τι περιμένει τη χιονοδρομική βιομηχανία.
Πολλά χιονοδρομικά κέντρα γνωρίζουν ότι έχουν μόνο δύο επιλογές: να κλείσουν, ή να προσαρμόσουν το επιχειρηματικό μοντέλο τους για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες κλιματικές απειλές.

Τελικά αξίζει το σκι στα ελληνικά χιονοδρομικά;

Από τις ελβετικές Αλπεις έως τα Βραχώδη Ορη, τα χιονοδρομικά κέντρα παλεύουν με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προσπαθώντας να παρέχουν επαρκή χιονοκάλυψη και να προσαρμόζονται γρήγορα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ενώ παράλληλα οραματίζονται πώς θα είναι το μέλλον τους σε έναν κόσμο με ζέστη και τον χειμώνα.
Το σκι ως «απειλούμενο χόμπι»
Το μόνο σίγουρο είναι πως η κλιματική αλλαγή μετατρέπει το σκι σε ένα απειλούμενο χόμπι. Η περίοδος για να κάνει κάποιος σκι μικραίνει και οι πίστες πρασινίζουν καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται.

Την ίδια ώρα, οι έντονες βροχοπτώσεις στα χιονοδρομικά κέντρα των Αλπεων συνέβαλαν στο λιώσιμο του χιονιού με αποτέλεσμα κάποιος, αντί για χιόνι, να βλέπει λάσπη.
Στα χιονοδρομικά κέντρα χαμηλού υψομέτρου στην Ευρώπη, το βάθος του χιονιού συρρικνώνεται κατά 3-4 εκατοστά κάθε 10 χρόνια, λέει η Μαρί Καβιτ, παγετωνολόγος και ερευνήτρια κλίματος στο Πανεπιστήμιο Λουβέν στο Βέλγιο.

Μια άλλη μεγάλη ανησυχία είναι η εξαφάνιση των παγετώνων. Τα αλπικά θέρετρα, όπως το Tignes στη Γαλλία, βασίζονται στους παγετώνες για την κάλυψη του χιονιού και την παροχή νερού. Στις ευρωπαϊκές Αλπεις οι παγετώνες αναμένεται να εξαφανιστούν σχεδόν εντελώς μέχρι το 2100.
Επίσης το λιώσιμο των παγετώνων θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές πλημμύρες και διάβρωση του εδάφους στην κοιλάδα και να αυξήσει τον κίνδυνο χιονοστιβάδων.

Στη Βασιλίτσα το φθηνότερο χιονοδρομικό κέντρο στην Ευρώπη

Σύμφωνα με μελέτη του 2017 από το Ινστιτούτο Ερευνας Χιονιού και Χιονοστιβάδων, οι Αλπεις θα μπορούσαν να χάσουν έως και το 70% της χιονοκάλυψής τους έως το 2100 εάν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξηθούν.

Ο κόσμος βρίσκεται επί του παρόντος σε τροχιά για μια μέση αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,7C μέχρι το 2100. Αν όμως η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας διατηρηθεί κάτω από τους 2C, η μείωση της χιονοκάλυψης θα περιοριστεί στο 30%, σύμφωνα με τη μελέτη.
Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ΗΠΑ, καθώς εκεί η χιονοδρομική περίοδος συρρικνώθηκε κατά μέσο όρο 34 ημέρες μεταξύ 1982 και 2016.
Τα χιονοδρομικά κέντρα προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να παραμείνουν ανοιχτά για ολόκληρη τη χειμερινή σεζόν και να προσφέρουν στους τουρίστες τα χιονισμένα, γραφικά σκηνικά που περιμένουν.

«Στροφή» στο τεχνητό χιόνι

Για να το πετύχουν αυτό, αξιοποιούν τεράστια μηχανήματα παραγωγής χιονιού που καλύπτουν τις πίστες με φρέσκια λευκή πούδρα.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία προειδοποιεί ότι τα χιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται κάτω από τα 1.800-2.000 μέτρα θα πρέπει όλο και περισσότερο να βασίζονται στο τεχνητό χιόνι για να κρατήσουν ανοιχτές μόνο τις υψηλότερες πίστες τους, ενώ οι πίστες σε χαμηλότερο υψόμετρο είναι πολύ πιθανό να κλείσουν.

«Ρίχνουν» κουβέρτες στους παγετώνες

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι έχουν καταφύγει στην κάλυψη των παγετώνων με προστατευτικές κουβέρτες για να σταματήσουν το λιώσιμό τους το καλοκαίρι.
Οι κουβέρτες είναι κατασκευασμένες από λευκό συνθετικό υλικό, ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να προστατεύουν το χιόνι από τις ακτίνες του ήλιου κατά τους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με μελέτη του 2021, η τεχνική αυτή μπορεί να μειώσει το λιώσιμο του χιονιού και του πάγου κατά 50%-70%, σε σύγκριση με τις απροστάτευτες επιφάνειες.
Ωστόσο δυστυχώς η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Συγκεκριμένα, η κάλυψη των μεγαλύτερων παγετώνων μόνο της Ελβετίας θα κόστιζε δισεκατομμύρια κάθε χρόνο.
Πηγή: BBC

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline