Πάσχος Μανδραβέλης: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ κι εκεί...

Τελικώς οι πιο βουβές εκλογές της Μεταπολίτευσης τέλειωσαν με μεγάλο κρότο. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με καθαρή εντολή για μια νέα τετραετία (οι εκλογές του Ιουνίου θα είναι κυριολεκτικώς επαναληπτικές) και ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε τη λαϊκή σοφία, που λέει «ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα».

Τα κέρδη της οργής έγιναν απώλειες σε περιόδους σύνεσης. Αν και είχε δίκιο σε πολλά απ' όσα καταλόγιζε στην κυβέρνηση, το ύφος και το ήθος της αντιπολίτευσής του απομάκρυνε το ένα τρίτο των ψηφοφόρων, που τον είχαν προτιμήσει το 2019. Είναι το μόνο δεύτερο κόμμα που μετά μια τετραετία κινδυνεύει να καταστεί τρίτο, αντιμετωπίζοντας μάλιστα την... «πιο καταστροφική κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης».

Το πιο ηχηρό μήνυμα της κάλπης εστάλη στον ΣΥΡΙΖΑ: Αλλάξτε ρότα όσο μένει καιρός, αν μένει. Τα παλιά τσιτάτα «ο λαός δεν ξεχνά...», οι αρχαίες θεωρίες «ο κόσμος υποφέρει και πεινά...», ακόμη και ο υπερθετικός βαθμός περί «καταστροφικότατης κυβέρνησης», ξένισαν τους ψηφοφόρους, οι οποίοι έχουν μεν πολλά προβλήματα, αλλά δοκίμασαν τον θυμό και διαπίστωσαν πως δεν είναι λύση. Θέλουν περισσότερα από την κυβέρνηση, αλλά και πιο ουσιαστικά πράγματα από την αντιπολίτευση.

Ο μεγάλος κερδισμένος αυτών των εκλογών, όπως γράφαμε χθες, είναι το ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται να επανασυσπειρώνει όσους διέφυγαν προς τα αριστερά στα χρόνια της οργής, και απομένει να πολιτευθεί με την απαιτούμενη σύνεση για να επαναπατρίσει όσους έφυγαν προς τα δεξιά του. Υπάρχει, όμως, κι ένα άλλο φαινόμενο που πρέπει να προσέξουμε. Οι μικρές νίκες του ΠΑΣΟΚ στα κόμματα των αντιπάλων του, οι πρωτιές των στελεχών που μετοίκησαν ένθεν κακείθεν.

Ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης πρώτος στην Α΄ Αθηνών πήρε 20% περισσότερες ψήφους από τον δημοφιλή κ. Βασίλη Κικίλια. Στον Δυτικό Τομέα, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κέρδισε την πρώτη θέση από τον εκπρόσωπο μιας ιστορικής οικογένειας της Δεξιάς, τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Πρώτος (και μόνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) στην Ημαθία είναι ο κ. Αγγελος Τόλκας. Το ίδιο και στην Εύβοια και στην Πέλλα: πρώτοι και μόνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κ. Συμεών Κεδίκογλου και η κ. Θεοδώρα Τζάκρη. Στην Β΄ Πειραιώς ο κ. Γιάννης Ραγκούσης ήρθε δεύτερος αλλά εξελέγη. Δεύτερος στην Ανατολική Αττική ήταν ο κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Αυτό, αφενός, δείχνει τις βαθιές ρίζες που έχει το ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία και, αφετέρου, δικαιώνει την επιλογή των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων για τη σύγκλιση προς το κέντρο. Τα ανοίγματα του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ δικαιώθηκαν στην κάλπη και αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να συνυπολογιστεί για το νέο σκηνικό που δημιουργείται.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline