Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  04:39:07

Γιάννης Μαρίνος: Διακωμώδηση του κράτους δικαίου

Η αριστερή βία δρα πάντα ανενόχλητη. Επί 34 χρόνια μια ομάδα αιώνιων, προφανώς, φοιτητών και εξωπανεπιστημιακών είχε προβεί σε κατάληψη αιθουσών του Βιολογικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χωρίς κανείς να τολμά να τους αποβάλει.

Επιτέλους πέρυσι απεβλήθησαν οι εισβολείς από το στέκι του Βιολογικού, όπως αποκαλείται, και η πρυτανεία προχώρησε σε επισκευαστικές εργασίες για τη δημιουργία βιβλιοθήκης. Και ξαφνικά τη νύχτα της 7ης Μαΐου οι γνωστοί-άγνωστοι εισέβαλαν στο κτίριο και επί ώρες προέβησαν σε εκτεταμένες καταστροφές.

Δεκάδες άτομα με βαριοπούλες κινήθηκαν μαζικά και επί ώρες γκρέμιζαν τοίχους και λοιπές εγκαταστάσεις. Η υπηρεσία φύλαξης ενημέρωσε αμέσως τις πρυτανικές αρχές και την Αστυνομία και μάλιστα – προσέξτε – δύο φορές στις 01:44 και ύστερα δύο ώρες, στις 03:27, καθώς η Αστυνομία δεν είχε κάνει την εμφάνισή της, αλλά και πάλι χωρίς να επέμβει.

Η εξήγηση που δόθηκε γι' αυτό ήταν ότι το ίδιο βράδυ διεξάγονταν στον χώρο του πανεπιστημίου δύο φοιτητικά πάρτι και η Αστυνομία δεν θέλησε να διαταράξει τη διεξαγωγή τους. Άρα για μια ακόμα φορά η Αστυνομία αδράνησε. Όχι μόνο για να μη διαταράξει τα φοιτητικά πάρτι, αλλά – κατά τη γνώμη μου – κυρίως για να μη συλλάβει κάποιους βανδάλους και έτσι αποκαλύψει την ταυτότητά τους και τους παραπέμψει στη Δικαιοσύνη.

Όμως, ενοχλημένη η Αριστερά που για πρώτη φορά η θαρραλέα πρυτανεία του Αριστοτελείου επιμένει να επιβάλει τη νομιμότητα, κινητοποίησε τους νεολαίους της, που μαζί με τους μπαχαλάκηδες ήρθαν σε σύγκρουση με την Αστυνομία, η οποία προσπαθούσε, επιτέλους, να προστατέψει τους επίμαχους χώρους του πανεπιστημίου. Παρά τις ηρωικές δηλώσεις του υπουργού Θεοδωρικάκου, μόλις που κατάφερε να συλλάβει δύο μόνο βανδάλους, τους οποίους μάλιστα την επομένη άφησε ελεύθερους.

Άλλωστε και η παραπομπή στη Δικαιοσύνη είναι ένα ακόμα ανέκδοτο. Διότι, και αν συμβεί, πέραν του ότι η εκδίκαση της υπόθεσης μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και για κάποια χρόνια, οι προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης κατά κανόνα αναστέλλονται ή μετατρέπονται σε χρηματικές για ανώδυνα ποσά.

Να υπενθυμίσω για πολλοστή φορά ότι πέρα από τις αλλεπάλληλες αναβολές των δικών και ενίοτε την επ' αόριστον μη εκδίκασή τους (πρόσφατα ο Αρειος Πάγος εκδίωξε από το δικαστικό σώμα κάποια μέλη του επειδή άφηναν αδίκαστες χιλιάδες ποινικές υποθέσεις), ο ίδιος ο νόμος λες και έχει γραφεί από δικηγόρους που ειδικεύονται σε υπεράσπιση εγκληματιών. Και η αποθέωση του κράτους δικαίου-οπερέτα είναι η προβλεπόμενη ποινή ισοβίων, η οποία ποτέ δεν είναι ισόβια. Άρα ο ίδιος ο νομοθέτης εξαπατά τους συγγενείς των δολοφονουμένων επιβάλλοντας δήθεν ισόβια.

Στη Γαλλία, όπου υφίσταται πράγματι κράτος δικαίου, καταδικάστηκε προ ημερών ο πρώην πρωθυπουργός Φιγιόν επειδή είχε προσλάβει ως αργόμισθη στο γραφείο του τη σύζυγό του. Ποινή τέσσερα χρόνια φυλακή και επιπλέον πρόστιμο 375.000 ευρώ και σε εκείνον και στη σύζυγό του. Η φυλάκιση εκεί είτε θα εκτιθεί είτε θα αντικατασταθεί με ηλεκτρονικό βραχιολάκι κατ' οίκον. Μπορείτε να διανοηθείτε κάτι τέτοιο για την Ελλάδα; Ούτε στη διάνοια του υπουργού Δικαιοσύνης, ιατρού κ. Τσιάρα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline