Σάββατο 27 Απριλίου 2024  13:18:57

Γιούλη Επτακοίλη: Κριτήρια και ευθύνη

Το προηγούμενο διάστημα, όλοι οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι παρουσίασαν τους συνδυασμούς τους.

Πολυσυλλεκτικοί χωρίς αμφιβολία – από survivors μέχρι πρώην μοντέλα και από πρωταθλητές kick boxing μέχρι ηθοποιούς και τραγουδιστές, ψηφοδέλτια με λάμψη από τη σόου μπιζ, σουξέ και μετάλλια. Εν ολίγοις, υποψήφιοι πρώτης γραμμής και μεγάλης προβολής, μεταξύ άλλων υποψηφίων, που ακόμη κι αν είναι ικανοί και άξιοι, δύσκολα συναγωνίζονται έναν χρυσό πρωταθλητή ή ένα πρώτο όνομα στην πίστα. Βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Σε λίγες ημέρες, θα κληθούμε να ψηφίσουμε για περιφερειάρχες και δημάρχους. Για τους «μικρούς πρωθυπουργούς», όπως λέγονται οι 13 περιφερειάρχες της χώρας καθώς διαχειρίζονται τεράστια κεφάλαια, και τους τοπικούς άρχοντες-δημάρχους, οι οποίοι μπορούν να κάνουν λίγο καλύτερη ή πολύ χειρότερη, λίγο πιο ευχάριστη ή πολύ δυσάρεστη την καθημερινότητά μας.

Θα κληθούμε να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε τις αυτοκαταστροφικές μας τάσεις, ανάλογα με τα κριτήρια που θα καθορίσουν την ψήφο μας. Θα είναι η αναγνωρισιμότητα των υποψηφίων και το χάρισμα της επικοινωνίας ή η εμπειρία και η γνώση; Θα είναι οι γιορτές, οι συναυλίες, τα πανηγύρια και οι παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής, που κυρίως μένουν στη μνήμη των πολιτών, ή τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και οδικής ασφάλειας και όσα βελτιώνουν τη ζωή μας και την κάνουν περισσότερο ασφαλή; Το αποτέλεσμα θα δείξει αν μαθαίνουμε από τις καταστροφές και δεν επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη.

Προσωπικά, δεν τρέφω μεγάλες ελπίδες, αφού ακόμη και ο πρωθυπουργός «άδειασε» μεγαλοπρεπώς τον Γιώργο Πατούλη για ένα βαρύ ζεϊμπέκικο. Επί της ουσίας, δεν ενημερωθήκαμε αν ο κ. Πατούλης ως περιφερειάρχης έκανε καλά τη δουλειά του ή όχι, υλοποίησε κρίσιμα έργα, προχώρησε μεγάλες αναπλάσεις, διαχειρίστηκε με επάρκεια και διαφάνεια όσα ανέλαβε. Δεν θα μάθουμε ποτέ. Μείναμε με την εντύπωση ότι οι γυροβολιές του περιφερειάρχη το βράδυ που καιγόταν το στρατόπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο, είναι η αιτία που είδε την πόρτα της εξόδου.

Οι πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία, οι πλημμύρες και οι μεγάλες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα καταδεικνύουν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας χρειάζονται στο τιμόνι ανθρώπους καταρτισμένους, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πλήρως το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουν, εργάζονται συστηματικά και με σχέδιο. Σήμερα, οι προκλήσεις και οι απειλές είναι πολλές και σύνθετες. Αν ψηφίσουμε με βάση μικροσυμφέροντα, αν επιλέξουμε «μαϊντανούς» ή αποφασίσουμε με μοναδικό κριτήριο τα κομματικά ένσημα των υποψηφίων, θα έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης για ό,τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Γιούλη Επτακοίλη
Από το 2001 ανήκω στο δυναμικό της ημερήσιας εφημερίδας «Η Καθημερινή» σε ρεπορτάζ και άρθρα κυρίως στο πεδίο του πολιτισμού. Από το 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 ήμουν επικεφαλής του πολιτιστικού τμήματος της ημερήσιας έκδοσης. Από τον Ιούλιο του 2022 έχω αναλάβει την αρχισυνταξία του ελεύθερου ρεπορτάζ της ημερήσιας έκδοσης. Παράλληλες δραστηριότητες υπήρξαν η αρχισυνταξία του περιοδικού «Οινοχόος» την περίοδο 2006-2011, η παρουσίαση της εκπομπής «Αυτοί που πήραν τα βουνά» που προβλήθηκε στην ΕΡΤ 1 την περίοδο 2010-2011, η αρχισυνταξία της εκπομπής «One Way Ticket» στην ΕΡΤ 1 την περίοδο 2013-2014.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline