Σάββατο 27 Απριλίου 2024  14:38:22

Γιάννης Μαρίνος: Μείζον πρόβλημα το αγροτικό

Ηταν επόμενο να εξεγερθούν οι αγρότες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση στρεφόμενοι κατά της πράσινης πολιτικής.

Ανεξάρτητα από το ποία έκβαση θα έχουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις όταν δημοσιευθεί το άρθρο αυτό, τα προβλήματα που τις προκάλεσαν παραμένουν οξύτατα και επιδεινούμενα σε ορισμένους τομείς. Το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω κόστους ενέργειας, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων τείνει να μηδενίσει το πραγματικό εισόδημα του αγρότη, το οποίο στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ακόμα χαμηλότερο καθώς παραμένει σε πρωτόγονο βαθμό η ανάπτυξη των συνεταιρισμών. Ετσι και υπό την πίεση του ανταγωνισμού των εισαγόμενων από χώρες του τρίτου κόσμου, έχει καταλήξει να έχουμε τη μεγαλύτερη απόκλιση τιμών από το χωράφι στο ράφι των σουπερμάρκετ, που ξεπερνά κατά μέσον όρο το 200%. Ο έλληνας αγρότης, πέραν του υψηλού κόστους παραγωγής, έχει να αντιμετωπίσει τη βαθμιαία εγκατάλειψη της αγροτικής απασχόλησης από τους αγρεργάτες, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής έως αδύνατη η συλλογή των καρπών της γης, καθώς παραμένει χωρίς λύση και η μεθοδευμένη και ελεγχόμενη χρησιμοποίηση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες ή έστω των μεταναστών που βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε και από την τάση εγκατάλειψης της αγροτικής απασχόλησης από τις νεότερες γενιές, που τείνουν σχεδόν μαζικά να συρρέουν στις πόλεις, ακόμα και αν δεν βρίσκουν απασχόληση στοιχειωδώς αμειβόμενη. Υποθέτω ότι οι αυξημένες κλοπές και ληστείες συνιστούν διέξοδο σε κάποιους από την ύπαιθρο συρρέοντες νέους στα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου βαθμιαία πυκνώνουν τις τάξεις του πολλών εθνικοτήτων υποκόσμου.

Μείζον θέμα, που εφέτος προέκυψε, συνιστά η εξαγγελθείσα από την Ευρωπαϊκή Ενωση πολιτική πράσινης ανάπτυξης, η οποία αποβλέπει να μειώσει στις χώρες της τουλάχιστον κατά 55% τις εκπομπές ρύπων έως το 2030 και να τις μηδενίσει έως το 2050. Καθώς στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης προβλέπονται μειώσεις στη χρησιμοποίηση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή και φυσικά σε μειωμένο εισόδημα για τον αγρότη. Ηταν επόμενο να εξεγερθούν οι αγρότες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση στρεφόμενοι κατά της πράσινης πολιτικής.

Ας σημειωθεί επίσης ότι, παράλληλα με την πράσινη ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Ενωση παρέχει ευκαιρίες στον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες που αποκτούν ευκολότερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Πιθανολογώ ότι στη νέα πολιτική ανοικτών συνόρων στα προϊόντα των τρίτων χωρών υποκρύπτεται η επιδίωξη μείωσης του πληθωρισμού, ο οποίος όμως οφείλεται κυρίως στο κόστος ενέργειας που προκάλεσαν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που τις ακολούθησαν με μεγάλο χαμένο την Ευρωπαϊκή Ενωση και κερδισμένους τις χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και κυρίως τις ΗΠΑ.

Οι δοκιμαζόμενοι από τη νέα αγροτική πολιτική αγρότες συσχετίζουν τις μειώσεις των εισοδημάτων τους από τις αγροτικές ενισχύσεις και με το βαρύ κόστος που έχει επωμιστεί η ΕΕ για την αμυντική και οικονομική στήριξη της Ουκρανίας. Ιδιαίτερα τους εξόργισε το γεγονός ότι, ενώ προβλέπονται περιορισμοί στη στήριξη της κοινοτικής αγροτικής οικονομίας, ταυτόχρονα εγκρίθηκε η δωρεά 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για ενίσχυση της Ουκρανίας υπό την πίεση των ΗΠΑ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline