Τετάρτη 15 Μαϊου 2024  21:48:21

Δημοσκόπηση Alco: Oλοι πεσμένοι, πλην τέταρτου Βελόπουλου. Τάση για αρνητική ψήφο στις 9 Ιουνίου. Στις 13,3 μονάδες η διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ. Κύριο

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 25,6% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 12,3% και ΠΑΣΟΚ με 11,4%. Αυξήθηκε το ποσοστό όσων πιστεύουν πως οι κάλπες του Ιουνίου αποτελούν ευκαιρία διαμαρτυρίας.

-Πεσμένοι όλοι, πλην Βελόπουλου και ξεκίνημα για τις 9 Ιουνίου από τα χαμηλά. Πολύ μακριά από τα αποτελέσματα των περσινών βουλευτικών εκλογών. Προβάδισμα 13,3 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 25,6% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,3%, το ΠΑΣΟΚ με 11,4%, η Ελληνική Λύση με 8,2%, το ΚΚΕ με 8%, η Νίκη με 3,6% και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%.

Στην εκτίμηση ψήφου, το κυβερνών κόμμα καταγράφει ποσοστά από 29% έως 33%, ενώ ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ (14% έως 16%), το ΠΑΣΟΚ (12% έως 14%), η Ελληνική Λύση (9% έως 11%) και το ΚΚΕ (8% έως 10%).

Την ίδια στιγμή, μοιρασμένες είναι οι απόψεις των ερωτηθέντων σχετικά με το εάν οι ευρωεκλογές αποτελούν ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας.
Για το 49% των ερωτηθέντων, οι ευρωεκλογές του Ιουνίου αποτελούν ευκαιρία διαμαρτυρίας, σε αντίθεση με το 47% που διαφωνεί.
Σημειώνεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο, το ποσοστό όσων θεωρούσαν τη διενέργεια των ευρωεκλογών ως ευκαιρία διαμαρτυρίας ήταν 40%, σε αντίθεση με τους διαφωνούντες που ανέρχονταν τότε στο 56%.

Παράλληλα, το 65% διαφωνεί με την εκτίμηση ότι τυχόν αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία θα δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας στη διακυβέρνηση.

Πόσο επηρέασε η πρόταση δυσπιστίας;
Αντικείμενο διερεύνησης αποτέλεσε και η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε βάρος της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση, για το 37% η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν θα επηρεαστεί καθόλου από τα όσα συζητήθηκαν στο κοινοβούλιο. «Αρκετά» απαντάει το 20%, «λίγο» το 19%, «πολύ» το 11% και «δεν ξέρω – δεν απαντώ» το 13%.

Αναφορικά με το ποιοι «έχασαν» από την τριήμερη συζήτηση, το 42% απαντάει Νέα Δημοκρατία, το 27% ΣΥΡΙΖΑ, το 22% ΠΑΣΟΚ, το 7% Πλεύση Ελευθερίας, το 7% Νέα Αριστερά, το 6% ΚΚΕ και το 5% Ελληνική Λύση.

Πλέον κερδισμένο κόμμα από τη διαδικασία θεωρείται το ΠΑΣΟΚ (23%) και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ (20%) και Ν.Δ. (16%).

«Προσπάθεια συγκάλυψης στα Τέμπη» λέει το 75%
Αρνητικά απαντάει το 75% στο ερώτημα εάν πρωθυπουργός και κυβέρνηση έπεισαν ότι δεν υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης στο δυστύχημα των Τεμπών. Πεπεισμένο εμφανίζεται το 14%.

Στο ερώτημα εάν έπεισε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ότι ισχυρά συμφέροντα επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση, αρνητικά απαντάει το 63% και θετικά το 22%.

«Οχι» στην πρόταση Κασσελάκη
Διαφωνία με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, για παραίτηση του πρωθυπουργού και διενέργεια βουλευτικών εκλογών με διεθνείς παρατηρητές εκφράζει το 57%, ενώ συμφωνεί το 26%.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα