Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2026  02:14:09

Προϋπολογισμός: Σχεδόν... 2 δισ. επιπλέον φόροι μόνο στο 9μηνο – Πώς η ακρίβεια εκτόξευσε τα έσοδα. Τα οποία πρέπει να ελαφρύνουν μέρος της ακρίβειας σε καύσιμα και τρόφιμα. Κύριο

Η χθεσινή ανακοίνωση –παραδοχή του υπουργείου Οικονομικών για το πλεόνασμα λόγω φόρων και υψηλού ΦΠΑ.

Σχεδόν 2 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα είχαν προϋπολογιστεί εισέπραξε από φόρους το Δημόσιο στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2026, λόγω και της εκτεταμένης ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά, με το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού να διαμορφώνεται στα 7,589 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 2,460 δισ. ευρώ τον στόχο.

Η υπέρβαση των φορολογικών εισπράξεων αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, καταγράφονται διαφορετικές ταχύτητες στις επενδυτικές πληρωμές: οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων υπολείπονται του στόχου, ενώ εκείνες του Ταμείου Ανάκαμψης κινούνται αισθητά υψηλότερα.

Οι φόροι έφτασαν τα 56,1 δισ. ευρώ

Ειδικότερα, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 56,072 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 54,099 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υπέρβαση 1,973 δισ. ευρώ, ή περίπου 3,6%.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 56.072 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν: (α) το ποσό των 306 εκατ. ευρώ, από τη Σύμβαση Παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, όπως προαναφέρθηκε και (β) το ποσό των 135 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη (2η) δόση του τιμήματος για την παραχώρηση άδειας λειτουργίας επιχείρησης καζίνο στο Ελληνικό που είχε προβλεφθεί να εισπραχθεί στο τέλος του 2025. Αν εξαιρεθούν τα ανωτέρω ποσά, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 55.631 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.532 εκατ. ευρώ ή 2,8% έναντι του στόχου.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2025, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 52,722 δισ. ευρώ, οι φορολογικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 3,350 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 6,4%.
Το προσωρινό δελτίο δεν περιλαμβάνει αναλυτική κατανομή των εισπράξεων ανά κατηγορία φόρου. Ως εκ τούτου, δεν προκύπτει από τα συγκεκριμένα στοιχεία ποιο μέρος της αύξησης προέρχεται από τον ΦΠΑ, τη φορολογία εισοδήματος ή άλλες πηγές.

Συνολικά, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 57,834 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 2,525 δισ. ευρώ τον στόχο των 55,309 δισ. ευρώ.
Πέρα από τους φόρους, υψηλότερα του στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών, κατά 603 εκατ. ευρώ, καθώς και τα λοιπά τρέχοντα έσοδα, κατά 417 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι επιστροφές φόρων έφτασαν τα 6,727 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 520 εκατ. ευρώ την πρόβλεψη.

Πλεόνασμα αντί ελλείμματος

Στο συνολικό ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφηκε πλεόνασμα 162 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 1,897 δισ. ευρώ. Η θετική απόκλιση διαμορφώθηκε έτσι στα 2,059 δισ. ευρώ.
Το πρωτογενές πλεόνασμα των 7,589 δισ. ευρώ ήταν υψηλότερο από τον στόχο των 5,129 δισ. ευρώ, παρέμεινε όμως χαμηλότερο από τα 9,449 δισ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2025.

Τα μεγέθη αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό σε τροποποιημένη ταμειακή βάση. Δεν ταυτίζονται με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του συνόλου της γενικής κυβέρνησης, ούτε η υπέρβαση του στόχου μεταφράζεται αυτομάτως σε ισόποσο διαθέσιμο χώρο για νέα μέτρα.

Δύο ταχύτητες στις επενδυτικές δαπάνες

Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 57,672 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 57,206 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας υπέρβαση 465 εκατ. ευρώ.
Στο εσωτερικό τους, όμως, η εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων περιορίστηκαν στα 4,984 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 5,679 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση 695 εκατ. ευρώ. Ήταν επίσης χαμηλότερες από τα 5,557 δισ. ευρώ του εννεαμήνου του 2025.

Αντίθετα, οι δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαμορφώθηκαν στα 5,411 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 2,266 δισ. ευρώ τον στόχο των 3,145 δισ. ευρώ. Στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους είχαν ανέλθει σε 2,629 δισ. ευρώ.
Στην πλευρά των εσόδων, οι εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν 884 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1,258 δισ. ευρώ, με υστέρηση 374 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, τα έσοδα του ΠΔΕ έφτασαν τα 3,518 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο κατά 278 εκατ. ευρώ.

Πάνω από τον στόχο και οι τόκοι

Οι πληρωμές τόκων, σε ακαθάριστη βάση, ανήλθαν στα 7,430 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 7,026 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας υπέρβαση 404 εκατ. ευρώ.
Οι παροχές σε εργαζομένους διαμορφώθηκαν στα 12,055 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 554 εκατ. ευρώ από τον στόχο, ενώ οι μεταβιβάσεις ανήλθαν στα 24,915 δισ. ευρώ, με μικρότερη υπέρβαση, ύψους 69 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για προσωρινά στοιχεία, τα οποία αποτυπώνουν την πορεία εκτέλεσης έως τον Σεπτέμβριο και υπόκεινται σε οριστικοποίηση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα