Αμετακίνητος ο υφυπουργός Αθλητισμού Στ. Κοντονής στη Βουλή για τη διοίκηση της ΕΠΟ, τους μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου και το «χαμένο Κύπελλο». Βουλευτής των ΑΝΕΛ υμνεί τον Ιβάν Σαββίδη, τον οποίο υβρίζουν κύκλοι του Ολυμπιακού.

Τα πρακτικά της συζήτησης με τις ανελαστικές δηλώσεις του Υφυπουργού, που επιμένει στην συγκρουσιακή γραμμή και με χθεσινές δηλώσεις του σε νέα κόντρα με την ΕΠΟ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ (βουλευτής Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ): Κύριε Υπουργέ, εάν κάναμε αυτή τη συζήτηση πριν από μερικά χρόνια, θα ξεκινούσα λέγοντας ότι το ποτήρι ξεχείλισε. Τώρα, όμως, με τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών, του τελευταίου καιρού στο ποδόσφαιρο, το ποτήρι έσπασε.

Είμαστε η μόνη χώρα που πριν ξεκινήσει καν το Πρωτάθλημα, ξέρουμε ποιος θα βγει πρωταθλητής. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, δεν αφήνουν και το Κύπελλο να τους φύγει από τα χέρια και ξέρουμε πλέον και ποιος θα είναι κυπελλούχος. Αυτά δεν γίνονται ούτε στην υποσαχάρια Αφρική. Βλέπουμε ορισμούς διαιτητών χωρίς καμμία λογική, διαιτητές με τραγικές επιδόσεις που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στους πίνακες να ορίζονται σε κρίσιμους αγώνες υψηλού ενδιαφέροντος και να γίνονται εξαιτίας της προκλητικής διαιτησίας τους οι ηθικοί αυτουργοί επεισοδίων.

Θέλω εδώ να σας θυμίσω, κύριε Υπουργέ, την τραγική διαιτησία του τελικού του Κυπέλλου «Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης» πριν από μερικά χρόνια, όπου οι μόνοι που δεν είδαν το πέναλτι ήταν ο διαιτητής και ο βοηθός, το είδε, όμως, όλη η Ελλάδα και τα ξένα μέσα το μετέδωσαν σε όλο τον κόσμο, διασύροντας για άλλη μία φορά στο θέμα του ποδοσφαίρου την πατρίδα μας.

Ο συγκεκριμένος διαιτητής, αντί να διαγραφεί από τους πίνακες, τον επόμενο χρόνο συμμετείχε κανονικά. Απλώς για μερικούς αγώνες τού στέρησαν το δικαίωμα συμμετοχής στους πίνακες των play off, αν θυμάμαι καλά, τότε. Όμως, τον επόμενο χρόνο διαιτήτευε κανονικά.
Στα τελευταία γεγονότα της Τούμπας –αναφέρομαι στο Κύπελλο- ήταν για άλλη μία φορά αρνητικός πρωταγωνιστής ο διαιτητής. Αυτή τη φορά η απόφαση του διαιτητή, ο οποίος έκλεισε τα μάτια σε καταφανέστατη παράβαση πέναλτι, είχε ως αποτέλεσμα να μπουν οι φίλαθλοι στον αγωνιστικό χώρο και να διακοπεί το παιχνίδι.

Όλοι καταδικάζουμε τα επεισόδια. Δεν υπάρχει υγιής φίλαθλος που να μην καταδικάζει τα επεισόδια. Όμως, ταυτόχρονα, πρέπει να καταδικάσουμε και αυτόν τον ηθικό αυτουργό, τον διαιτητή.
Πρέπει να μνημονεύσουμε εδώ -γιατί συνέβησαν περίεργα πράγματα- ότι δεν δόθηκε το πέναλτι, ενώ ακόμη και αν ισοφάριζε τότε το παιχνίδι ο ΠΑΟΚ, θα είχε το πλεονέκτημα ο Ολυμπιακός γιατί θα έπαιζε στο «Καραϊσκάκη» με την ισοπαλία. Παρ' όλα αυτά, ο διαιτητής μην καταλογίζοντας το πέναλτι, εξασφάλισε στον Ολυμπιακό τη νίκη, το «δυάρι».

Και εδώ έρχεται μία πληροφορία για ένα στοίχημα που παίχτηκε στη Μαλαισία στο «δυάρι», δηλαδή στη νίκη του Ολυμπιακού, ύψους 13 εκατομμυρίων.
Βλέπετε ότι υπάρχουν σκιές, κύριε Υπουργέ, και με τέτοιες πράξεις, τέτοιες διαιτησίες αυτές οι σκιές έρχονται να ενισχυθούν και να θεωρούνται πραγματικότητα.
Στον συγκεκριμένο, βέβαια, διαιτητή και ο Παναθηναϊκός έχει καταλογίσει πολλά.

Κύριε Υπουργέ, στην τελευταία συνεδρίασή της η LIGA έδειξε ότι η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο. Έχουμε γίνει στόχος αρνητικών σχολίων του διεθνούς αθλητικού Τύπου, όπου μιλούν για εκτεταμένη διαφθορά στον χώρο του ποδοσφαίρου. Η διαφθορά αυτή, μάλιστα, έχει ως αποτέλεσμα να σκέφτεται και ο ΟΠΑΠ να φύγει από χορηγός της Εθνικής Ελλάδος. Βλέπουμε ενώσεις από όλη την Ελλάδα να καταγγέλλουν τη Διοίκηση της ΕΠΟ και να της ζητούν να παραιτηθεί, υγιείς επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ομάδων να απειλούν ότι θα αποχωρήσουν από το Πρωτάθλημα, αν δεν επέμβει η πολιτεία.
Και επισπεύδω την πρωτολογία μου. Ήθελα να πω και κάποια άλλα πράγματα. Ορθώς πράξατε, κύριε Υπουργέ, και διακόψατε το Κύπελλο. Θα ήθελα να δείτε τι γίνεται και με το θέμα του Πρωταθλήματος, γιατί και εκεί ίδιες ομάδες παίζουν, οι ίδιοι διαιτητές υπάρχουν και τα λοιπά.

Τελειώνοντας την πρωτολογία μου, θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ: Θα επισπεύσετε τις διαδικασίες πραγματικής κάθαρσης του ποδοσφαίρου και εάν ναι με ποιον τρόπο;
Διατίθεστε να προβείτε σε κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου, παρά το όποιο κόστος και με μοναδικό γνώμονα την ισότιμη επιβολή κανόνων;
Προτίθεστε να παρέμβετε στις κρίσεις αλλά και στην επιλογή διαιτητών και παρατηρητών, όπως αυτές γίνονται κάθε καλοκαίρι, προκειμένου να σταματήσουν επιτέλους αυτές οι απαράδεκτες διαιτησίες και –εάν ναι- με ποιον τρόπο;
Κλείνω με την αθλητική δικαιοσύνη, όπου και εκεί η παρέμβασή σας είναι απαραίτητη, κύριε Υπουργέ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού):
Κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι είναι γνωστό σε όλους ότι ένα καθεστώς καχυποψίας και αναξιοπιστίας καθορίζει αυτή τη στιγμή το κλίμα στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Οι υπεύθυνοι είναι κατά πρώτον αυτοί που εμπλέκονται με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, η διοίκηση της Ομοσπονδίας, παράγοντες των σωματείων και οι οπαδικοί στρατοί, οι οποίοι συγκροτούνται για να ασκούν πιέσεις πανταχόθεν.
Ωστόσο, θέλω να τονίσω ότι η κατάσταση αυτή δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι προϊόν ενός πελατειακού κράτους που είχε οικοδομηθεί τα προηγούμενα χρόνια και είχε να κάνει με τη σχέση που είχε αναπτυχθεί μεταξύ των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας και των ποδοσφαιρικών παραγόντων.
Αυτό το καθεστώς διαπλοκής επέτρεψε να ψηφίζονται νομοθετικές ρυθμίσεις από τη Βουλή των Ελλήνων παρά το Σύνταγμα και να δίδουν ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο και αδιαφανές σε ό,τι έπραττε επί χρόνια η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Στο σημείο αυτό θέλω να σας απαντήσω ευθέως: Η Κυβέρνηση θα σεβαστεί απολύτως το αυτοδιοίκητο, όχι μόνο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αλλά όλων των αθλητικών ομοσπονδιών. Αυτό το είχαμε διακηρύξει από την πρώτη στιγμή. Δεν είναι ότι μας εμποδίζει για το αντίθετο το γεγονός ότι υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις της χώρας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι αθλητικές ομοσπονδίες πρέπει οι ίδιες να καθορίζουν τα τεκταινόμενα στο άθλημα, το οποίο καλλιεργούν και εκπροσωπούν και πρέπει αυτές να έχουν τον πρώτο λόγο.

--Όμως, άλλο είναι το αυτοδιοίκητο που λειτουργεί στα πλαίσια του Συντάγματος και άλλο ένα καθεστώς ασυδοσίας. Θα ήθελα λοιπόν να σας τονίσω και να σας πω ότι αυτό το καθεστώς ασυδοσίας -αυτονομίας, όπως το περιγράφετε- έχει αρθεί με τον ν. 4326 που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων πέρυσι τον Μάιο. Εμείς έχουμε ζητήσει όχι μόνο από την ΕΠΟ, να προσαρμόσει το καταστατικό και τους κανονισμούς της με τα διεθνή κρατούντα, αυτά δηλαδή που η FIFA και η UEFA έχουν συμπεριλάβει στα καταστατικά τους, αλλά και από τις διεθνείς ομοσπονδίες να εποπτεύουν αυτό το έργο.

Δυστυχώς, κύριοι συνάδελφοι, ούτε η ΕΠΟ έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή εκσυγχρονισμού και εναρμονισμού του καταστατικού της και των κανονισμών με τα καταστατικά και τους κανονισμούς των διεθνών ομοσπονδιών ούτε οι διεθνείς ομοσπονδίες επί έναν χρόνο τώρα –εάν και τους έχουμε καλέσει και τους έχουμε παράσχει την υποστήριξη της Κυβέρνησης στο να πράξουν αυτά που πρέπει να πράττουν- δεν έχουν ενεργήσει.
Δυστυχώς, λοιπόν, φτάσαμε για άλλη μια φορά σε ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο μάλιστα επενδύεται ως παρέμβαση της Κυβέρνησης στα θέματα του ποδοσφαίρου.
Θα ήθελα να τονίσω και από τη θέση αυτή ότι ουδεμία παρέμβαση στα θέματα του ποδοσφαίρου υπάρχει, όταν για την απόφαση τουλάχιστον της οριστικής διακοπής του Κυπέλλου, προεβλήθησαν ως δικαιολογητικοί λόγοι θέματα δημόσιας τάξης και περιφρούρησης της κοινωνικής ειρήνης.

Αυτά είναι κανόνες και αξίες, τις οποίες περιφρουρεί όχι μόνο το εσωτερικό δίκαιο, αλλά και το ευρωπαϊκό δίκαιο και έχουν επιβεβαιωθεί από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Επειδή θέτετε και άλλα ζητήματα, θα ήθελα να σας πω εν συντομία, γιατί έχει περάσει ο χρόνος, ότι όσον αφορά το θέμα της πειθαρχικής δικαιοσύνης, πάλι με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, σύμφωνη γνώμη των ομοσπονδιών, πέρσι τοποθετήθηκαν τακτικοί δικαστές στην απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Αυτό θεωρούμε ότι είναι μεγάλη βελτίωση.

Πού υπάρχει, όμως, εδώ το πρόβλημα; Δεν υπάρχει στην ΕΠΟ, γιατί δεν θέλω να τα φορτώνουμε όλα αδίκως στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Υπάρχει στους παράγοντες, οι οποίοι αν και κατά την ψήφιση του νόμου υπεραμύνονταν της σχετικής διατάξεως, όταν ήρθε η ώρα της απόδοσης ευθυνών από τους τακτικούς δικαστές, οι οποίοι δικάζουν με βάση το πειθαρχικό δίκαιο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, έβαλαν κατά των αποφάσεών τους. Θεωρώ ότι αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο, αυτή η τακτική είναι απαράδεκτη.

Οι παράγοντες των ομάδων και οι διοικήσεις των ομάδων πρέπει να προσεγγίζουν με σεβασμό αυτήν τη διαδικασία και να έχουν κατά νου ότι πλέον τα πειθαρχικά όργανα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας δεν είναι στελεχωμένα από συνταξιούχους δικαστές ή δικηγόρους, οι οποίοι εμπλέκονται μάλιστα σε κακουργηματικές πράξεις, σύμφωνα με όσα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και γνωρίζουμε, αλλά από τακτικούς δικαστές, οι οποίοι χαίρουν όλων των εγγυήσεων του Συντάγματος και πρέπει με σεβασμό και με προσοχή να μιλάμε γι' αυτά τα ζητήματα όταν εκδίδονται αποφάσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης):
Κύριε Λαζαρίδη, παρακαλώ επισπεύσατε τη δευτερολογία σας. Δώστε μόνο επιπλέον στοιχεία.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Θα είμαι σύντομος, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ευχαριστώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Κατ' αρχάς θα ήθελα να σας πω, κύριε Υπουργέ, ότι δεν χρειάζεται επιείκεια η ΕΠΟ, γιατί για πολλά πράγματα, δηλαδή για όλη αυτήν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό ποδόσφαιρο, η ΕΠΟ έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης.
Για να δείτε και τη νοοτροπία, κύριε Υπουργέ, όταν ρώτησαν τον Πρόεδρο της ΕΠΟ, μετά τον αγώνα Κυπέλλου του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, μετά τα επεισόδια, να πει τη γνώμη του για τη διαιτησία, είπε ότι δεν έβλεπε το ματς. Φαντασθείτε, δηλαδή, τη νοοτροπία! Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ δεν έβλεπε το κυριότερο ματς εκείνης της αγωνιστικής!

Θα ήθελα στη συνέχεια να σταθώ –δεν μπορώ να το προσπεράσω αυτό γιατί είμαι και Πόντιος, κύριε Υπουργέ- στους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς των παραγόντων συγκεκριμένης ομάδας, ανάμεσα στους οποίους, δυστυχώς, ήταν και πρώην Υπουργός, ο οποίος βέβαια είναι γνωστός για τις επιδόσεις του. Επί δικής του υπουργίας υπήρξε το αρνητικό ρεκόρ να ανέβει η τιμή των καυσίμων μέσα σε μία ημέρα στο 20% με 25%.
Κατηγόρησαν τον Ιβάν Σαββίδη ως Ρωσοπόντιο, ως μουσαφίρη. Και εγώ, δηλαδή, ως Πόντιος θα πρέπει να νιώθω μουσαφίρης εδώ στην πατρίδα μου.

Συγκεκριμένα –δεν χρειάζεται βέβαια τη στήριξη κανενός ο Σαββίδης- θα πω δύο, τρία πραγματάκια ως Πόντιος και Έλλην για τον κ. Σαββίδη.
Ο κ. Σαββίδης αντί να βγάζει τα χρήματά του στο εξωτερικό, όπως έκανε η παρέα του συγκεκριμένου Υπουργού και άλλοι γνωστοί παράγοντες, έφερε λεφτά στην Ελλάδα και τα επένδυσε. Πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ έχει επενδύσει στην πατρίδα μας. Επίσης, φρόντισε να εξοφλήσει, να τακτοποιήσει τα χρέη του ΠΑΟΚ, σε αντίθεση με κάποιους άλλους, οι οποίοι φρόντισαν με το «παραθυράκι» του υποβιβασμού να τακτοποιήσουν αυτά τα θέματα.
Κλείνοντας, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας κάνω δύο, τρεις προτάσεις για το θέμα της ΕΠΟ.

Πρώτον, θα ήθελα να σας πω ότι η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής θα είναι ένα πλήγμα στον νοσηρό παραγοντισμό και θα δημιουργήσει κίνητρα για τη συμμετοχή νέων ανθρώπων με όρεξη και διάθεση για προσφορά. Η απλή αναλογική διασφαλίζει την αρχή της αυτοδιοίκησης και διευρύνει την ελεύθερη εκλογή στα όργανα των ενώσεων και των ομοσπονδιών ατόμων ευρύτερης, κοινής αποδοχής και καταξίωσης.
Δεύτερον, διασφαλίζεται ότι δεν θα εκλέγονται για περισσότερες από δύο θητείες άτομα στις θέσεις μελών των διοικητικών συμβουλίων των ενώσεων και των ομοσπονδιών.

Και τρίτον -τελειώνω εδώ- σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα, ψηφίζουν για το ΔΣ της ΕΠΟ τρία άτομα από κάθε Ένωση. Η επιλογή, όμως, αυτών των ατόμων γίνεται με υπόδειξη του Προέδρου της τοπικής ένωσης, δηλαδή «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει».
Η πρόταση είναι να ψηφίζουν στη Γενική Συνέλευση για την ανάδειξη των τριών εκπροσώπων και υποψήφιοι να μπορούν να είναι απλά μέλη και όχι αποκλειστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και η ψηφοφορία να γίνεται μέσα από Γενική Συνέλευση και να είναι άτομα εκτός Διοικητικού Συμβουλίου.

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος)Θα παρακαλούσα, βέβαια, κύριε συνάδελφε, για το εξής. Δεν είναι σωστό στην ανάπτυξη των ερωτήσεων να γίνεται προσωπική, φωτογραφική υπεράσπιση ή καταδίκη ή απαξίωση -εν προκειμένω, ήταν υπεράσπιση- ποδοσφαιρικών παραγόντων κ.λπ. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα που ενδεχομένως να είναι σε αντίθεση και με τον λόγο για τον οποίο εσείς θέσατε το ζήτημα.
Εδώ μπαίνουν γενικώς τα ζητήματα και σε αυτά ο Υπουργός θα απαντήσει, άλλωστε. Ευχαριστώ.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Έτσι ακριβώς, κύριε Πρόεδρε. Θα απαντήσω γενικώς.
Στα ζητήματα των προτάσεων που κατέθεσε ο αγαπητός συνάδελφος θέλω να του τονίσω ότι απασχολείται σοβαρά η νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που έχουμε συστήσει για τη σύνταξη νέου αθλητικού νόμου. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της και αναμένω εντός των επομένων ημερών το πόρισμα μιας κοπιώδους και πολύμηνης προσπάθειας, την οποία έχουν καταβάλει όλα τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής, τα οποία ευχαριστώ και δημόσια για τη συνεισφορά τους.

Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι ότι συμφωνώ ότι πάρα πολλές παθογένειες προκύπτουν από τον τρόπο με τον οποίο διοικείται και έχει δομηθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εδώ η ευθύνη πέφτει πρώτα και κύρια στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Σας ανέφερα, όμως, ότι και άλλοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών, όχι μόνο εμπλεκόμενοι στο ποδόσφαιρο, αλλά και πολιτικές ηγεσίες που τόσα χρόνια ανέχονταν αυτή την κατάσταση.
Επίσης, θέλω να σας τονίσω ότι δουλειά της Κυβέρνησης και του κράτους δεν είναι να εμπλέκεται στα ζητήματα της διαιτησίας. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία το ίδιο το ποδόσφαιρο πρέπει να επιλύει και να επιλύει με τρόπο ορθό, για να καθίσταται το ίδιο αξιόπιστο και να αντιλαμβάνεται ο κάθε φίλαθλος ότι δεν υπάρχουν σκιές και δόλος σε ανθρώπινα λάθη τα οποία μπορεί πράγματι να υπάρξουν.

Όμως, εκείνο που θέλω να σας τονίσω είναι ότι στο θέμα της βίας και των αγριοτήτων πρέπει όλοι να είμαστε τοποθετημένοι με κάθε σαφήνεια, χωρίς «ναι μεν, αλλά». Η βία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, επειδή κάποιος ενδεχομένως κατάλαβε ότι η ομάδα του αδικείται ή μπορεί, πράγματι, να αδικείται ή πράγματι να υπάρχουν σκοτεινές πλευρές σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Η βία είναι κάτι που τροφοδοτείται από όλη αυτή την κατάσταση και πρέπει όλοι εδώ να αντιληφθούμε ότι όσο υπάρχει και όσο αναπτύσσεται τόσο δυσκολεύει την προσπάθεια κάθαρσης και διαφάνειας στον αθλητισμό.

Θέλω να σας αναφέρω δύο θέματα, τα οποία θεωρώ σημαντικά. Έχουμε μπροστά μας τον παράνομο στοιχηματισμό. Είναι ένα θέμα που η Κυβέρνηση έχει θέσει στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα Συμβούλια Υπουργών, διότι είναι ένα ζήτημα το οποίο ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και αν δεν υπάρχει συντονισμός σε όλα τα επίπεδα, διεθνή και εθνικά, τότε δεν πρόκειται να ελεγχθεί και να παταχθεί, αλλά κατ' αρχήν, να ελεγχθεί.

Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι ότι αυτές τις μέρες υλοποιείται και στο επίπεδο της διαβούλευσης μια πρόταση πολλών ποδοσφαιρικών παραγόντων, ομάδων της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας για να ξαναμπεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε νέα βάση. Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι απολύτως θετική, αντανακλά την αγωνία αυτών των ανθρώπων του ποδοσφαίρου. Θεωρούμε ότι η πρόταση την οποία ήδη έχουν δημοσιοποιήσει είναι μια λογική πρόταση και μια βάση για συζήτηση.
Όσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, η Κυβέρνηση είπε από την πρώτη στιγμή –και το τονίζει- ότι σε θέματα δημόσιας ασφάλειας και κοινωνικής ειρήνης κανένας δεν μπορεί να της υπαγορεύσει πολιτικές. Τονίσαμε, όμως, ότι αν με σοβαρές ενέργειες διασφαλιστεί η δημόσια τάξη και η κοινωνική ειρήνη, μπορούμε να δούμε ξανά, μετά την έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ζήτημα της διοργάνωσης του Κυπέλλου. Το αναφέραμε με κάθε σαφήνεια στην αντιπροσωπεία της FIFA και της UEFA που είχε έρθει να μας επισκεφθεί.

Όμως, τους τονίσαμε ότι το πρώτο και κύριο που πρέπει να γίνει είναι να εναρμονιστεί το καταστατικό της ΕΠΟ με αυτά των διεθνών ομοσπονδιών και άμεσα να επιληφθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας όλων εκείνων των παραγόντων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και κανένας δεν τους έχει αγγίξει, διότι το προβλέπει αυτό που σας λέω –δηλαδή, να μην τους αγγίζει κανένας- ο Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας. Έχουν τεθεί στο απυρόβλητο.
Αυτά τα πράγματα, λοιπόν, που τώρα σας περιγράφω ζητάμε εμείς. Πιστεύω ότι πρέπει να βρίσκουμε συμπαραστάτες από τις διεθνείς ομοσπονδίες και όχι ανθρώπους να μας κουνούν το δάχτυλο. Θα έλεγα –διότι πρέπει να αποδίδουμε την αλήθεια σε κάθε ζήτημα που προκύπτει- ότι αρχίζουν να το καταλαβαίνουν το πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα. Αρχίζουν να το συνειδητοποιούν.
Εύχομαι να το συνειδητοποιήσουν μέχρι τέλους και να καταλάβουν ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική Κυβέρνηση είναι προσπάθειες για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του ποδοσφαίρου και η ειρήνευση σε έναν χώρο, τον οποίο παρακολουθούν χιλιάδες Έλληνες πολίτες και κυρίως νέοι άνθρωποι, ενώπιον των οποίων έχουμε την τελική και κύρια ευθύνη.

Η ΝΕΑ ΚΟΝΤΡΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ-ΕΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

-Ανακοίνωση - απάντηση κατά του Σταύρου Κοντονή εξέδωσε η ΕΠΟ, κάνοντας λόγο για πραξικοπηματική προσπάθεια ανατροπής της σημερινής διοίκησης. Νωρίτερα ο κ. Κοντονής, σε συνέντευξή του στον Sport FM, είχε επιτεθεί στην ΕΠΟ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιμένει για την αυτοκάθαρση της Ομοσπονδίας και ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω, ακόμη κι αν έρθει διεθνής ποδοσφαιρικός αποκλεισμός της Ελλάδας.

«....Σε καμία σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, καταλήγει η ΕΠΟ, δεν μπορεί να αποτελέσει ηθικά ή θεσμικά αποδεκτή κυβερνητική πρακτική η εξώθηση σε παραίτηση κάποιου που έχει εκλεγεί νόμιμα, απλώς και μόνο επειδή έχει ασκηθεί εις βάρος του ποινική δίωξη, πριν δηλαδή αυτός δικαστεί ( αν δικαστεί) για την πράξη που κατηγορείται από τον φυσικό του δικαστή. Το τεκμήριο αθωότητας ( άρθρο 6 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) δεν αποτελεί απλά ένα ευχολόγιο, αλλά θεμελιώδη κανόνα ουσιαστικού δικαίου και μία από τις μέγιστες κατακτήσεις του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι προβλεπόμενες για το επόμενο χρονικό διάστημα εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι εξαιρετικά δυσοίωνες με αποκλειστικό υπεύθυνο, όπως σαφώς η FIFA και η UEFA τον κατέστησαν τόσο στη διάρκεια της συνάντησης όσο και με την επιστολή τους, τον Υφυπουργό.
Από τις δικές του αποκλειστικά πράξεις θα κριθεί το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και ίσως και του ελληνικού αθλητισμού, ως ενεργού και ισότιμου μέλους της παγκόσμιας αθλητικής οικογένειας».

--Ο Σταύρος Κοντονής σήκωσε το γάντι που του πέταξε και πάλι νωρίτερα η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί πραξικοπηματικά να ελέγξει την ΕΠΟ και το ποδόσφαιρο.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η γενική γραμματεία αθλητισμού τονίζεται πως οι αναφορές του Γιώργου Γκιρτζίκη είναι ψευδείς και συκοφαντικές που αποσκοπούν στο να αποτραπούν μελλοντικοί έλεγχοι στην ΕΠΟ.

Η ανακοίνωση της γγΑ: «Οι αναφορές του Προέδρου της Ε.Π.Ο. κ. Γιώργου Γκιρτζίκη περί δήθεν επισκέψεων κλιμακίων κρατικών υπηρεσιών (αδιευκρίνιστης ιδιότητας και προέλευσης), οι οποίες επεκτείνονται και σε απρεπείς χαρακτηρισμούς, είναι εντελώς ψευδείς και συκοφαντικές.
Κατά συνέπεια χαρακτηρίζονται αποκυήματα φαντασίας, εκτός και αν συνιστούν σκόπιμες αναφορές με προφανή στόχο να αποτραπούν μελλοντικοί έλεγχοι στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline