Όλα όσα έρχονται

Ας δεχτούμε τον ακραίο ισχυρισμό, ότι δηλαδή το 80% του ελληνικού λαού εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Με τρόπο συμπαράστασης σταθερό, αμετακίνητο, χωρίς ενδοιασμούς. Ένα είδος λευκής επιταγής, υποστηρίζουν τα οικοσυστήματα της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αμφιβάλλω πολύ, εάν συμβαίνει αυτό.

Πρώτον, γιατί κατά τα υψηλά δεδομένα δεν προέρχονται από ιδιαίτερα αξιόπιστες πηγές. Δεν επιβεβαιώνονται από 2-3 σοβαρές έρευνες. Αντίθετα πριν 15 ημέρες, αξιόπιστη έρευνα στο ΒΗΜΑ κατέγραφε αυτά τα ποσοστά αποδοχής στο 60%, είκοσι και πλέον μονάδες από τις πρώτες μετεκλογικές ημέρες της 25ης Ιανουαρίου. Αμφιβάλλω δηλαδή εάν το 80% εξακολουθεί πλέον να ισχύει ως γενική ευρύτερη, άνευ όρων αποδοχή. Μπορεί πλέον να ισχύει μόνο με μια προϋπόθεση, όπως συνέβαινε για 4-5 μήνες με τη διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009, δηλαδή με συγκεκριμένες παροχές και υποσχέσεις, ότι λεφτά υπάρχουν. Συνδυασμός, -πριν τα πάρει όλα πίσω στο πολλαπλάσιο- που ίσχυε μέχρι το Μάρτιο του 2010.

Φοβούνται ότι αυτό το χρονικό διάστημα του εξαμήνου δεν το διαθέτει η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Ήδη στον ένα μήνα ακριβώς ήλθε (και έκλεισε ευτυχώς καλά) η συμφωνία στις Βρυξέλλες, στη βάση της επιστολής του Γιάννη Βαρουφάκη. Φαίνεται όμως ότι τελειώνει η περίοδος των προσδοκιών, των καλών ελπίδων μέσα σ´ αυτό το μήνα. Απόδειξη οι κραδασμοί, που δημιουργήθηκαν -μέχρι διχασμού- στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλα τα επίπεδα. Από τον Μανώλη Γλέζο, τους Ευρωβουλευτές και τους βουλευτές και τα στελέχη, με εξαίρεση τους Υπουργούς, (σιωπηλούς και συγκαταβατικούς, όπως όλοι οι Υπουργοί, δεξιοί και αριστεροί).

Δοκιμασία μεγάλη να φτάσουμε στη συμφωνία αυτή, μετά από πολλές παραχωρήσεις του Γ. Βαρουφάκη (με ρητή εντολή) αλλά φαίνεται μεγαλύτερη δοκιμασία δείχνει τα αποδώ και πέρα. Το επόμενο τετράμηνο έως το τέλος Ιουνίου. Τα δυο κρίσιμα δίμηνα των αξιολογήσεων της "προόδου της χώρας" δηλαδή των νέων σκληρών μέτρων, από τα οποία θα κριθούν συνολικά και τελεσίδικα τα πάντα, για την αναγκαία χρηματοδότηση της χώρας. Την αναγκαία πορεία επιβίωσης.

Ας ελπίσει κανείς για το καλύτερο έως τότε. Όσο κι αν ξεκινήσαμε από μια συμφωνία "πλαίσιο". Με πολλές δεσμεύσεις, ελέγχους, παραδοχές από την πλευρά της Κυβέρνησης κι ας επαίρεται η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκανε κανένα συμβιβασμό. Δεν παρέμεινε μέσα στο μήνα μόλις, υπόδειγμα συνέπειας, αδιαλλαξίας αριστερής. Συμβιβάστηκε και έκανε ήδη πολλές υποχωρήσεις.

Τέσσερις μήνες μετά ποιο θα είναι το νέο σκηνικό ; Τι θα συμβεί; Κανείς δεν ξέρει, αλλά τα πάντα εξαρτώνται από τον Αλέξη Τσίπρα και την ομάδα του και από την ανταπόκριση του στις προσδοκίες του μέσου Έλληνα. Του υποσχέθηκαν πολλά και δεν θα ανεχθεί δεύτερη κοροϊδία μετά τον Γ. Παπανδρέου και δεύτερη απογοήτευση, μετά την αιμορραγία του από τους φόρους και τα ψαλιδίσματα της Κυβέρνησης Σαμαρά. Χωρίς κανένα άλλοθι πλέον, γιατί το πλαίσιο δράσης το διαμόρφωσε με τη συμφωνία Βαρουφάκη, το σύστημα Τσίπρα και μόνο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline