Βρετανικές εκλογές. τέσσερα σπουδαία διδάγματα: Στροφή προς τα δεξιά. Πλήρης διάψευση των γκάλοπ. Αποτυχία των ευρωσκεπτικιστών φίλων του Καμμένου και ΣΥΡΙΖΑ. Πανωλεθρία στα μικρά και συνεργαζόμενα κόμματα. Κύριο

Ιδιόμορφο φαινόμενο τα αποτελέσματα στη Σκωτία. Νικητής με αυτοδυναμία ο Κάμερον και υπόσχεση για δημοψήφισμα, παρότι έχει δηλώσει αντίθετος. - Πανωλεθρία των εργατικών.

Παραιτήθηκαν ο Εντ Μιλιμπαντ, ο Νικ Κλεγκ και ο Φαρατζ - Τι γράφει ο διεθνής Τύπος για το εκλογικό αποτέλεσμα

Θριαμβευτική νίκη για τους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον, που απέσπασαν την πολυπόθητη αυτοδυναμία και βγήκαν από την εκλογική αναμέτρηση πιο ενισχυμένοι από την πρώτη τους εκλογή. Κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή της Μ. Θάτσερ.

Σε σύντομο μήνυμά του έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο ηγέτης των Συντηρητικών και νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι θα προχωρήσει με το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη στην ΕΕ.

«Είμαστε στα πρόθυρα του να δημιουργήσουμε κάτι ξεχωριστό σε αυτή τη χώρα» είπε ο Κάμερον, μετά τη συνάντησή του με τη βασίλισσα Ελισάβετ στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Μπορούμε να κάνουμε τη Βρετανία ένα μέρος όπου η καλή ζωή θα μπορεί να γίνει πραγματικότητα για όποιον προτίθεται να εργαστεί και να κάνει το σωστό, είπε.

Ο Κάμερον επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για δημιουργία τριών εκατομμυρίων θέσεων μαθητείας, για περισσότερη βοήθεια στον τομέα της φροντίδας των παιδιών, μειώσεις φόρων, χτίσιμο σπιτιών και δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Αναφερόμενος στη Σκωτία δήλωσε ότι η διακυβέρνηση μιας χώρας σημαίνει να σέβεται κανείς τα διαφορετικά έθνη που έχουν δικές τους κυβερνήσεις και υποσχέθηκε ότι τα έθνη αυτά θα γίνουν πιο ισχυρά.

«Στη Σκωτία, το σχέδιό μας είναι να αναπτύξουμε την πιο δυνατή αποκεντρωμένη κυβέρνηση του κόσμου» είπε στη σκιά των 56 εδρών που κατέκτησε το σκωτσέζικο SNP.

Ως κυβέρνηση πλειοψηφίας θα έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε όλες τις υποσχέσεις μας, δήλωσε ο Κάμερον.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ και ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Οι Τόρις απέσπασαν κυβερνητική πλειοψηφία και συγκέντρωσαν 331 από τις 650 έδρες του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Η πλειοψηφία στο Ουέστμινστερ αριθμητικά βρίσκεται στις 326 έδρες, αλλά πρακτικά (λόγω της απουσίας του ιρλανδικού Σιν Φέιν) χρειαζόντουσαν 323 έδρες.

Παράλληλα, καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα της χώρας, με τρεις (!) ηγέτες κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή να έχουν ανακοινώσει ότι παραιτούνται: Εντ Μίλιμπαντ των Εργατικών, Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP ανέλαβαν την ευθύνη για την ήττα.

Τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Σε σύνολο 650 περιφερειών/εδρών:
• Οι Συντηρητικοί (Ντ.Κάμερον) παίρνουν 331 έδρες
• Οι Εργατικοί (Εντ Μίλιμπαντ) παίρνουν 232 έδρες
• Το σκωτσέζικο SNP παίρνει 56 έδρες
• Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες παίρνουν 8 έδρες
• Το UKIP παίρνει 1 έδρα
• Μικρότερα κόμματα παίρνουν συνολικά 23 έδρες
Τα ποσοστά των κομμάτων στην επικράτεια έχουν ως εξής:
• Υποψηφίους των Συντηρητικών ψήφισε το 36,9%
• Των Εργατικών το 30,4%
• Του UKIP το 12,6%
• Των Φιλελεύθερων Δημοκρατών το 7,9%
• Του SNP (υποψήφιοι μόνο στην Σκωτία) το 4,7%
• Των Πρασίνων το 3,8%

Ιδιαίτερα αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής. Σύμφωνα με στοιχεία του BBC, αγγίζει το 66%, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής από το 1997.

Μιλώντας στα γραφεία των Συντηρητικών, μετά τη νίκη στις εκλογές, ο Κάμερον είχε δηλώσει ότι «αυτή είναι η πιο γλυκιά» νίκη από όλες.

Αν και η επικράτηση των Τόρις πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο τον Κάμερον -θεωρείται προσωπική του επιτυχία γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα στους «μνηστήρες» που εποφθαλμιούσαν τη θέση του- ο ηγέτης των Συντηρητικών θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους ευρωσκεπτικιστές και τις πιέσεις τους για μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την ΕΕ.

Έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Κάμερον επανέλαβε ότι σκοπεύει να προχωρήσει με το δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ και να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον Κάμερον, καθώς η ΕΕ προετοιμάζεται για δύο χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Κάμερον για να τον συγχαρεί και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το Παρίσι μετά τη συγκρότηση κυβέρνησης, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν διεθνή και ευρωπαϊκά ζητήματα.

Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ

Όπως αναμενόταν μετά την ήττα των Εργατικών στις βρετανικές κάλπες, παραιτήθηκε ο ηγέτης του κόμματος Εντ Μίλιμπαντ παραιτήθηκε.

Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για το αποτέλεσμα, είπε ο Μίλιμπαντ, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις έφερναν ισοδύναμο με τον Κάμερον.

Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι μίλησε με τον ηγέτη των Τόρις και πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Ο Μίλιμπαντ γίνεται ο τρίτος ηγέτης βρετανικού κόμματος που παραιτείται μέσα σε διάστημα λίγης ώρας, μετά τον Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP και τον Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Ο Μίλιμπαντ είπε ότι η Χάριετ Χάρμαν, αντιπρόεδρος των Εργατικών, θα αναλάβει την ηγεσία του κόμματος μέχρι την ανάδειξη νέου ηγέτη.

Οι Εργατικοί υπήρξαν μία «απίστευτη δύναμη προόδου» από τότε που μπήκε στο κόμμα, σε ηλικία 15 ετών, δήλωσε ο Μίλιμπαντ, προσθέτοντας ότι τέτοια δύναμη προόδου θα γίνει και στο μέλλον.

Ζήτησε συγγνώμη για τα αποτελέσματα και τόνισε ότι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε ως ηγέτης των Εργατικών για σχεδόν πέντε χρόνια.

«Μη θρηνείτε για την ήττα» τόνισε, «αλλά συνεχίστε να παλεύετε για την Βρετανία».

Οι υποστηρικτές του τον χειροκρότησαν όρθιοι και εκείνος έφυγε από το πόντιουμ, κουνώντας το χέρι του σε έναν χαιρετισμό.

Μετά τις ανακοινώσεις του Μίλιμπαντ, η αντιπρόεδρος του κόμματος Χάριετ Χάρμαν δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από το πόστο της, όταν εκλεγεί νέος ηγέτης.

Παραιτήθηκε ο Φάρατζ από την ηγεσία του UKIP

Παραιτήθηκε ο Νάιτζελ Φάρατζ από την ηγεσία του ευρωσκεπτικιστικού UKIP μετά την αποτυχία του να εκλεγεί βουλευτής στο Ουέστμινστερ. Πολιτικός εταίρος παλαιότερα του Γιώργου Καρατζαφέρη και μετά του Παναγιώτη Καμμένου και συμπορευτής με τους αντιευρωπαιστές (αν και με ανθελληνικές θέσεις) του ΣΥΡΙΖΑ.

«Νιώθω απογοήτευση κατά ένα τρόπο, αλλά ένα μέρος μου αισθάνεται πολύ μεγαλύτερη χαρά από ότι έχει αισθανθεί εδώ και πολλά, πολλά χρόνια» είπε ο Φάρατζ σε δηλώσεις του.

Νωρίτερα, ο Φάρατζ είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα παραιτηθεί εάν δεν πάρει την έδρα στο Σάουθ Τένετ. «Είμαι άνθρωπος που κρατάω τον λόγο μου» είπε το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ είπε ότι θα πάρει άδεια το καλοκαίρι, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την ηγεσία του UKIP.

Συγκεκριμένα, είπε ότι θα υπάρξει ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος και θα εξετάσει εάν θα είναι και αυτός υποψήφιος. Πρότεινε την Σούζαν Έβανς, το νούμερο 2 του κόμματος θα αναλάβει στο μεταξύ την ηγεσία του UKIP.

Η Έβανς δήλωσε ότι την τιμά η εμπιστοσύνη του Φάρατζ, αλλά δήλωσε ότι η θέση δεν είναι δική της και ότι θα πρέπει να υπάρξει απόφαση από την εκτελεστική επιτροπή του κόμματος. «Θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να αποφασίσει ποιος θέλει να ηγηθεί προσωρινά, μέχρι να οργανώσουμε μια δημοκρατική ψηφοφορία για να αποφασιστεί ο νέος ηγέτης» είπε η Σούζαν Έβανς.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για την περιφέρεια του Σάουθ Τένετ.

Επικράτησε τελικά ο υποψήφιος των Συντηρητικών Κρεγκ ΜακΚίνλεϊ, αφήνοντας δεύτερο τον Φάρατζ.
Παραιτήθηκε ο Νικ Κλεγκ από την ηγεσία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ ανακοίνωσε την παραίτησή του, μετά την πανωλεθρία που υπέστη το κόμμα του στις βρετανικές κάλπες.

Είναι η δεύτερη παραίτηση αρχηγού κόμματος στη Βρετανία που ανακοινώθηκε μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών. Νωρίτερα είχε παραιτηθεί ο πρόεδρος του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το κόμμα που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Συντηρητικούς, την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, έχασαν 47 έδρες.

Ο Κλεγκ δήλωσε ότι περίμενε πως οι εκλογές αυτές θα ήταν πολύ δύσκολες, αλλά τόνισε ότι είναι «σπαραξικάρδιο» να βλέπει τόσους συναδέλφους και φίλους να χάνουν τις έδρες τους.

Ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρρευση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και δήλωσε ότι αυτό είναι το τίμημα που κλήθηκε να πληρώσει για την απόφαση να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Οι επιφανείς εκλεγμένοι και οι επιφανείς ηττημένοι

Από τους Συντηρητικούς, ο Μπόρις Τζόνσον, δήμαρχος Λονδίνου και μέλος της προηγούμενης Βουλής των Κοινοτήτων, επανεξελέγη (αυτή τη φορά σε διαφορετική περιφέρεια, στο Άξμπριτζ). Θα είναι ταυτόχρονα βουλευτής και δήμαρχος μέχρι τις δημοτικές εκλογές του επόμενου χρόνου.

Η πιο ηχηρή μεμονωμένη ήττα για τους Εργατικούς είναι ο Εντ Μπολς: Ο «βαρόνος» του κόμματος είχε τη θέση του «σκιώδους υπουργού Οικονομικών» αλλά έχασε την έδρα στο Μόρλει- Άουτγουντ απέναντι στην υποψήφια των Συντηρητικών Αντρέα Τζένκινς. Η διαφορά βρισκόταν στις 422 ψήφους. Ούτε ο «σκιώδης υπουργός Εξωτερικών» Ντάγκλας Αλεξάντερ δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Πάντως, στους Εργατικούς υπάρχει ένας νικητής που μένει σε πρωθυπουργική κατοικία -έστω και... άλλης χώρας. Ο Στέφεν Κίνοκ των Εργατικών εξελέξη στο Έιμπεραβον: Είναι ο σύζυγος της Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, πρωθυπουργού της Δανίας (η οποία τον συνόδευσε στην ψηφοφορία και στην τελετή ανάδειξής του ως νικητή).

Στην Σκωτία, το SNP εξέλεξε την Μαΐρι Μπλακ που γίνεται το νεότερο μέλος του βρετανικού Κοινοβουλίου από τον 17ο αιώνα: Είναι μόλις 20 χρονών.

Τι γράφει ο βρετανικός τύπος για τη νίκη Κάμερον

Ο βρετανικός Τύπος, στην πλειοψηφία του συντηρητικός, χαιρετίζει τη νίκη του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και των Τόρις στις βουλευτικές εκλογές.

«Τώρα δώσε μας μία ψήφο για την ΕΕ», είναι ο τίτλος της Daily Express, που αναφέρεται στη δέσμευση του Κάμερον, στην περίπτωση επανεκλογής του, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος μέχρι το τέλος του 2016 για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Ο Κάμερον παραμένει στην εξουσία, σύμφωνα με τα exit polls», γράφει σεμνά στην πρώτη της σελίδα η Daily Telegraph κάτω από τη φωτογραφία ενός χαμογελαστού Κάμερον.

Αντίστοιχοι τόνοι στη Daily Mail και τους Times, με την πρώτη να κάνει λόγο στην «Επιστροφή στον αριθμό 10» ενώ η δεύτερη αρκείται στον τίτλο «Επικεφαλής οι Τόρις».

Η The Sun συνοδεύει μία φωτογραφία του ζεύγους Κάμερον με τον τίτλο «Swinging the Blues» παίζοντας με το μπλε χρώμα των Τόρις. Σε μεγάλες φόρμες, το βρετανικό ταμπλόιντ, που έδωσε μεγάλη μάχη για τους Τόρις τιτλοφορεί άρθρο της πρώτης σελίδας με το σύνθημα «Keep Cam (υποκοριστικό του Κάμερον) and carry on», παραφράζοντας το γνωστό βρετανικό σύνθημα "Keep calm and carry on».

Το σύνθημα υπήρχε σε αφίσα της βρετανικής κυβέρνησης του 1939, ανακαλύφθηκε το 2000 και έκτοτε φιγουράρει σε μπλουζάκια, κούπες και συσκευασίες προϊόντων.

Η Daily Mirror, από τις σπάνιες αριστερές εφημερίδες, επέλεξε πένθιμο χρώμα εκτός του τίτλου «Βουλευτικές εκλογές 2015. Καταδικασμένοι και πάλι...Αλλα πέντε χαμένα χρόνια».

Η Guardian αφιερώνει τον τίτλο της στην «καταστροφική για το Εργατικό Κόμμα πρόβλεψη», ενώ ο Independent αναφέρεται στο «χάος των συστημάτων πληροφορικής που εμπόδισε 'εκατοντάδες' ψηφοφόρους να ψηφίσουν».

Οι Financial Times επικεντρώνονται στην έντονη αστάθεια της αγοράς ομολόγων στην Ευρωζώνη.

Τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ

Η επικράτηση του Ντέιβιντ Κάμερον αλλά και η αναπάντεχη συντριπτική ήττα του Εντ Μίλιμπαντ στη Μεγάλη Βρετανία πρωταγωνιστούν σήμερα στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού τύπου, μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Μόλις και μετά βίας θριάμβευσαν οι Τόρηδες στη Μ. Βρετανία» αναφέρει στον τίτλο της ηSüddeutsche Zeitung. Στην έλλειψη σοβαρού ανταγωνισμού αποδίδει η εφημερίδα την διαφαινόμενη νίκη του νυν πρωθυπουργού. Ο αντίπαλός του, Εντ Μίλιμπαντ, δεν μπόρεσε να πείσει προεκλογικά τους ψηφοφόρους, με αποτέλεσμα οι πολίτες να δείξουν και πάλι την προτίμησή τους στο πρόσωπο του Ντέιβιντ Κάμερον. Πολλοί Βρετανοί δεν βλέπουν την ανάκαμψη της χώρας, που δείχνουν οι στατιστικές και η οποία αποτέλεσε το βασικό προεκλογικό όπλο του συντηρητικού Κάμερον.

«Οι μισθοί ανεβαίνουν με πολύ αργούς ρυθμούς και οι περικοπές στον κοινωνικό τομέα έχουν αρνητικές συνέπειες. Πολλοί φτωχοί άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να καλύψουν ούτε τα έξοδα για φαγητό, ενώ τα συσσίτια δέχονται περισσότερους πολίτες από ποτέ». Πολλοί Βρετανοί φοβούνται λοιπόν τη συνέχεια της πολιτικής που ασκούν οι Συντηρητικοί για άλλα πέντε χρόνια. Το Εργατικό Κόμμα όμως δεν εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο αυτό το γεγονός, υποστηρίζει η Süddeutsche δίνοντας έτσι το προβάδισμα στους Συντηρητικούς.

«Συμφορά» για τον Εντ Μίλιμπαντ

«Συμφορά» και «Πανωλεθρία» χαρακτηρίζει το Spiegel Online την ήττα του Εντ Μίλιμπαντ και αναφέρεται στην απόγνωση των Eργατικών και Φιλελευθέρων το βράδυ των εκλογών. «Δεν μπορεί να ισχύουν τα έξιτ πολς», έλεγαν με απορία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα. Ιδιαίτερα πικρή γεύση πρέπει να άφησε η νίκη της 20χρονης Μαίρη Μπλακ, η οποία ανήκει στο Σκωτσέζικο Εθνικιστικό Κόμμα (SNP), στον Ντάγκλας Αλεξάντερ, ο οποίος θα αναγκαστεί να της παραδώσει την κοινοβουλευτική του έδρα. Σε περίπτωση νίκης ο Αλεξάντερ προοριζόταν για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρουν τα αποτελέσματα των εκλογών αναλύει η Handelsblatt, θέτοντας ως βασικότερο πρόβλημα την ενδεχόμενη ρήξη με τη Σκωτία. «Η απόλυτη νίκη του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος έχει διασπάσει τη χώρα σε μία Αγγλία των Τόρηδων και σε μία Σκωτία των SNP. Ήδη από τώρα κορυφαία πολιτικά στελέχη του SNP αμφισβητούν την νομιμοποίηση της κυβέρνησης του Κάμερον στη Σκωτία.

Περί Βrexit

Ένα δεύτερο ζήτημα που θίγει σήμερα η Handelsblatt είναι το σενάριο Brexit, το οποίο αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα, όπως λέει χαρακτηριστικά. Η Μεγάλη Βρετανία θα αρχίσει να ταρακουνάει τον χάρτινο πύργο της Ευρώπης και να υποβάλλει σε δοκιμασία την ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική βούληση.

Για τις συνέπειες του δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ανέφερε προεκλογικά ο Κάμερον κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Θα προηγηθούν όμως του δημοψηφίσματος διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση των βρετανό-ευρωπαϊκών σχέσεων. «Οι ευρωπαίοι εταίροι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι ο Κάμερον θα μπει με νέα αυτοπεποίθηση στις διαπραγματεύσεις, όποιο και αν είναι το νομικό πλαίσιο. Και θα επιμείνει σε παραχωρήσεις». «Τι θα προσφέρουν λοιπόν στον Κάμερον οι Ευρωπαίοι, και ειδικά εκείνοι που θέλουν να κρατήσουν την Μ. Βρετανία στην Ε.Ε., όπως η γερμανίδα καγκελάριος;» διερωτάται η εφημερίδα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline