Τα σημάδια δείχνουν πολιτικές εξελίξεις

Του Κώστα Πασίση

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η χώρα έχει εισέλθει σε τροχιά ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, που περιλαμβάνουν τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ή τη προσφυγή εκ νέου στη λαϊκή ετυμηγορία.

Τα μηνύματα που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα είναι πολλά και για πρώτη φορά προέρχονται ταυτόχρονα τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό μέτωπο. Η κυβέρνηση δεκατρείς μήνες μετα από 13 μήνες στη διακυβέρνηση του τόπου είναι με τη πλάτη στον τοίχο και αδυνατεί να ελέγξει τις εξελίξεις.

Η αιφνιδιαστική κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑΑ ήταν το πρώτο ορατό και συνάμα ηχηρό σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι ουσιαστικά έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές η συγκεκριμένη πτώση είναι προαναγγελία γεγονότων, που θα επηρεάσουν το πολιτικό σκηνικό στο εγγύς μέλλον. Τα ξένα funds ρευστοποίησαν με ζημιές και αυτό σημαίνει πολλά για όσους γνωρίζουν το παιχνίδι του χρηματιστηρίου.

Το δεύτερο μήνυμα προέρχεται επίσης από το εσωτερικό μέτωπο. Το ασφαλιστικό και το φορολογικό δεν προχωρά. Οι αγρότες δεν κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης παίρνουν διακριτές αποστάσεις από την κυβέρνηση. Όλοι πλέον μιλούν για αδιέξοδο και στο Μαξίμου αναζητούν τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μια λύση που εξετάζεται είναι η αναγκαστική παραίτηση του υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις έναρξης διαλόγου με τους εξεγερμένους αγρότες.

Το τρίτο μήνυμα είναι ουσιαστικά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο. Οι δανειστές είπαν όχι ουσιαστικά στην κυβερνητική πρόταση για το νέο ασφαλιστικό. Η απόρριψη αυτή, όμως, έχει μεγάλο κόστος για την κυβέρνηση επειδή πάει προς τα πίσω χρονικά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που σημαίνει ότι οι δόσεις προς τη χώρα μας, παραμένουν κλειδωμένες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος ήταν αποκαλυπτικός: «Αν η αξιολόγηση πάει Μάιο –Ιούνιο καήκαμε», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον στο χορό αμφισβήτησης της κυβέρνησης έχουν μπει και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσής. Όλοι βλέπουν ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει να διαχειριστεί ταυτόχρονα δυο κρίσεις, όπως είναι το ασφαλιστικό-φορολογικό και το προσφυγικό και θεωρούν ότι οι εξελίξεις είναι αναπόφευκτες.
Την ίδια στιγμή αρνητικά είναι και τα μηνύματα από το εξωτερικό. Το μεγάλο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ αναφέρει ότι Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη και πάλι με χρηματοδοτική κρίση καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για το ασφαλιστικό και το προσφυγικό. Μάλιστα, αξιωματούχοι της ευρωζώνης προειδοποίησαν, ότι οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές μπορεί να πάρουν ακόμη και μήνες, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργαστεί πλήρως στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά. Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Κρίνοντας από τις συζητήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μήνες. Δεν βλέπω πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα ως τον Ιούνιο», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Επίσης αναλυτές της Eurasia Group συνδέουν ευθέως το μεταναστευτικό με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Η έλευση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών αυξάνει τις πιέσεις στην Ελλάδα, σε μια στιγμή που η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια στάσιμη οικονομία, αύξηση των κοινωνικών εντάσεων και πολιτική αβεβαιότητα», επισημαίνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν ότι οι «οι πιέσεις αυτές μπορεί να επαναφέρουν την Ελλάδα σε τροχιά εξόδου από το ευρώ, τονίζοντας ότι μπορεί να είναι αυτή που θα υποστεί τις συνέπειες από τα ευρωπαϊκά σχέδια για τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που φτάνουν στην Βόρεια Ευρώπη».

Τέλος πρέπει να υπενθυμίσουμε και την τελευταία δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας κ. Σόιμπλε ο οποίος επανέφερε ξαφνικά στο προσκήνιο το σενάριο του Grexit. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Αμβούργο είπε: «Είναι δύσκολο για την Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας της χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος και επισήμανε: «Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έπληττε τη χώρα άπαξ και θα είχε αποφευχθεί η "ατελείωτη διαδικασία" των σκληρών μέτρων για τους Έλληνες».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline