Μαθήματα εξουσίας για όλους

Μέχρι το Πάσχα ή λίγο αργότερα, λέει η Κυβέρνηση, θα έχουν τελειώσει όλα. Ανάσταση της οικονομίας προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρα, αποχώρηση από το Τρίτο Μνημόνιο, διαβεβαίωσε ο Π. Καμμένος. Δεν πρόκειται να συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Οι διαπραγματεύσεις (και οι ψηφοφορίες στη Βουλή τη Μεγάλη Εβδομάδα) θα μείνουν αναγκαστικά στη μέση. Θα χρειαστεί άλλο ένα εξάμηνο νέων διαπραγματεύσεων, με μήνα αιχμής τον Σεπτέμβριο, σχεδόν έως το τέλος του 2016, για να κλείσουν τα πιο σημαντικά θέματα του Μνημονίου. Οι καυτές διατάξεις της νέας Φορολογίας, το Ασφαλιστικό, τα Κόκκινα δάνεια, η ρύθμιση του Δημόσιου χρέους. Τέσσερα θέματα αγκάθια, με πρώτες οδυνηρές ρυθμίσεις - κυρίως στα πρώτα - έως το Πάσχα. Μαθήματα πολιτικού ρεαλισμού. Το Τρίτο Μνημόνιο είναι το πιό δύσκολο, θα λέγαμε το πιο αιματηρό για τα οικονομικά τόσο του Κράτους (που δεν θα πάρει εύκολα τη νέα δόση και χωρίς την ευλογία του Δ.Ν.Τ) όσο και των Ελλήνων (που δείχνουν να έχουν εξαντληθεί από τις φορολογικές υποχρεώσεις και τις περικοπές.

Θα περάσουμε δύσκολο καλοκαίρι, ας λένε οι κ.κ. Τσίπρα και Καμμένος, χωρίς να ανασταίνονται οι ελπίδες για την αγορά και τα δημόσια οικονομικά. Το ίδιο πτωτικά, περιορισμένα θα κινηθεί η πολιτική μα ζωή. Δεν φαίνεται ορατή καμιά ανάκαμψη στις δημοσκοπήσεις αλλά και στη κοινή γνώμη για την Κυβέρνηση, του Αλ. Τσίπρα, την παράσταση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Μαθήματα εξουσίας για όλους, καθώς φαίνεται να κλείνει αναπόφευκτα ο κύκλος φθοράς της συγκυβέρνησης Τσίπρα, η οποία κατηγορήθηκε σκληρά όσο καμμιά άλλη με τον χαρακτηρισμό " ψεύτες ". Ουδεμία άλλη Κυβέρνηση " κλεπτών ", " φαύλων ", " Μερκελιστών" κλπ. γνώρισε τέτοια ηθική απαξίωση από όλα τα κόμματα, που την αντιπολιτεύονταν.

Ακόμα και οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχονται, παθητικά, τον χαρακτηρισμό " ψεύτες " και μοιάζουν να μην τον καταπολεμούν. Όπως ότι σε λίγο θα αποκαλούνται αυτοί " Μερκελιστές " όπως κατηγορούσαν άλλους. Πράγματι, αν θέλει να παρατηρήσει ψύχραιμα κανείς τις αλλαγές, που έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο ή και εξάμηνο, θα διαπιστώσει το " φαινόμενο της αναστροφής ". Εκτεταμένο, παντού υπάρχον, γεγονός το οποίο πλήττει την αξιοπιστία Μαξίμου, Πρωθυπουργού, Υπουργών, βουλευτών, στελεχών. Αναστροφή πλήρης, αυτό που λέμε διαρκής κωλοτούμπα, στροφή. 180 μοιρών και κατά συνέπεια διαρκής κατάσταση αναξιοπιστίας, έλλειψης εμπιστοσύνης.

Δεν θέλει μεγάλη ανάλυση να προβλέψουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας βαδίζει στο δρόμο ενός αναλώσιμου Πρωθυπουργού, ο οποίος όσο πιό γρήγορα περάσει στην έξοδο, τόσο πιό πολύ θα υπονομεύσει το πρωθυπουργικό μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Καθώς θα βρεθεί με την ωρολογιακή βόμβα του τρίτου Μνημονίου στα χέρια.

Η για δεύτερη φορά Κυβέρνηση της (γνήσιας μαρξιστικής) Αριστεράς καταλήγει σε μιά πολιτική αποτυχία τη Μεταπολίτευσης. Άλλωστε, τα μαθήματα εξουσίας, διδάσκουν ότι η Αριστερά - ακόμα και η μη κομμουνιστογενής, όπως το ΠΑΣΟΚ - είτε απέτυχε να ασκήσει σοβαρή μου εξουσία και όταν την άσκησε από την εποχή της Κατοχής στα βουνά, έως σαράντα χρόνια αργότερα με το ΠΑΣΟΚ να αφήνει πικρή γεύση απαξίωσης, ακόμα και στους ίδιους τους οπαδούς του. Το παρόν διαφέρει και πόσο; Το 40-45% του ΠΑΣΟΚ έγινε 4-5%, δέκα φορές μικρότερο. Το 35% του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξαναγίνει 3,5-4% όπως ήταν επί δεκαετίες.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline