Τα ελαττώματα των Ελλήνων

Ποτέ μου δεν συμπάθησα το ποίημα "666" της Γαλάτειας Καζαντζάκη, για τη μοίρα μιας εκπορνευόμενης γυναίκας, που βρίσκει εύκολα άλλοθι απέναντι στην κοινωνία για την ηθική της έκπτωση: "Κι από τη θέση αυτή σου φωνάζω: Εικόνα μου είσαι κοινωνία και σου μοιάζω".

Αυτή τη γενίκευση, την εξίσωση των πάντων τις θεωρούσα και τις θεωρώ εύκολο άλλοθι για το " επάγγελμα: πορνεία". Γεμάτη η Ελλάδα στην πολιτική της ζωή και φαντασίωση με αντίστοιχες απλουστεύσεις. Ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια. Ιδεοληψίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε ριζικές ανατροπές, με τη νίκη του στην Ελλάδα, στην Ευρώπη όλη. Νότο και Βορρά. Έκτοτε η Ευρώπη βαδίζει διαρκώς σε μια πιό συντηρητική κατεύθυνση ( όχι κυρίαρχα Ακροδεξιά ), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε χωρίς καμμία σοβαρή συμμαχία, κυβερνητική ή κομματική. Κατέληξε παράκλητοις εταίρος στην " κυρία Μέρκελ " και τον " Ολαντρέου " της Γαλλίας (τον Γιωργάκη Παπανδρέου δηλαδή εκεί), αφού τους χλεύασε, για να τους προσκυνήσει όσο κανένας άλλος Έλληνας Πρωθυπουργός σε λιβανωτούς " Μην κάνετε προβλέψεις ". Κάνετε προσευχές " συμβούλευε παλαιός σοφός.

Πράγματι εάν δεί κανείς το 2016 θα ξαφνιαστεί από τις διαψεύσεις και τις ανατροπές, που το σημάδεψαν. Η αποτυχία της βεβαιότητας Χ. Κλίντον σε συνδυασμό με τις βεβαιότητες ότι οι τζιχαντιστές θα κυριαρχήσουν στη Συρία και θα ανατραπεί το καθεστώς Άσσαντ. Η νίκη Τραμπ που οδηγεί σε άλλες προοπτικές στις σχέσεις με τη Ρωσία και τον Βλ, Πούτιν, σε αντίθεση με την προεδρία Μπ. Ομπάμα. Το φρενάρισμα της ανάπτυξης στην Κίνα αλλά και την Ινδία, τα προβλήματα ανάπτυξης πλέον στα Εμιράτα. Και στη γειτονιά μας σε μεγαλύτερη απόσταση το 2016 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Με δειλά βήματα προσέγγισης προς Ρωσσία και Ισραήλ. Με την Αλβανία σε καθεστώς σκληρών όρων από την ΕΕ και τα Σκόπια, εκτός από αυτό, σε κατάσταση πολιτικής αναταραχής και διχασμού. Αντίθετα με τα Βαλκάνια, μάλλον καλύτερα έγιναν και θα γίνουν οι σχέσεις μας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο και γενικά όλο το μεσογειακό Νότο.

Μόνος ενδιασμός η εξέλιξη της νέας φάσης του Κυπριακού, καθώς οι διαπραγματεύσεις του Προέδρου της Κύπρου αντιμετωπίζονται μάλλον με απόσταση από την Κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Δεν αποκλείεται να έχουμε μια νέα ανατροπή, όπως το 2005 με το " σχέδιο Ανάν ", από το οποίο δεν απέχει αισθητά το τωρινό. Ίδωμεν. Και εδώ ένα από τα μεγαλύτερα ελαττώματα των Ελλαδιτών ( λιγότερο των Κυπρίων ), να χαράζουμε και να υπηρετήσουμε ενιαία γραμμή στα εθνικά μας θέματα. Εάν πολλοί Έλληνες ψηφίζουν ασυλλόγιστα, επιπόλαια και παρορμητικά, γιατί λ.χ. ήταν ορατές και τεράστιες οι αδυναμίες του Α. Τσίπρα να γίνει πρωθυπουργός της χώρας και των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κυβερνήσουν την Ελλάδα, τώρα έχουν φανεί οι συνέπειες της επιλογής τους να ψηφίζουν " αρνητικά και μόνο ".

Τίποτα δεν πήγε καλά το 2016 από πλευράς εσωτερικής κατάστασης. Μόνο καλό, ελπιδοφόρο σημάδι, η εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, σύμφωνα με το θετικό κλίμα που προκάλεσε και το οποίο όχι μόνο διαρκεί αλλά αυξάνεται. Τίποτε δεν βγήκε στον κ. Τσίπρα θετικά είτε από τις πρωτοβουλίες είτε από τις εντυπώσεις, που άφησε ο ίδιος. Ανασχηματισμός, μποναμάδες στους μικροσυνταξιούχους, επίσκεψη Ομπάμα, μετανάστες μεσαία τάξη, Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό κατά εκατοντάδες χιλιάδες, ανεργία, φορολογία.

Σε όλα πήγαμε πίσω το 2016. Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ότι ο κ. Τσίπρας, μετά την εκλογική αποτυχία των PODEMOS θα γίνει ληξιπρόθεσμος σύντομα, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος και οι Πρωθυπουργοί της Αγγλίαε και της Ιταλίας. Όλα τα δημοσιεύματα καταλήγουν στις πρόωρες εκλογές ως αναπόφευκτης και μεγάλης ήττας. Είτε ετοιμάζει ο κ. Τσίπρας ηρωϊκή είτε όποια άλλη πολιτική έξοδο από την εξουσία. Μια εξουσία την οποία κατέκτησε με μια αντιπολίτευση χωρίς αρχές και με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις το 2015, όπου εκδηλώθηκαν ( μαζί με τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή ) πολλά πολιτικά ελαττώματα των Ελλήνων. Φανατισμός, προχειρότητα, εμπάθεια, ψευδαισθήσεις, φανατισμός και φασισμός, αριστερές ιδεοληψίες, επιπολαιότητα. Καιρός να διορθώσουμε τα ελαττώματα αυτά μέσα στο 2017. Γιατί, όχι δεν είμαστε αυτό, που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε τα τελευταία χρόνια.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline