Έρχεται και σύντομα σύγκρουση Ομπάμα - Τραμπ, στις διχασμένες ΗΠΑ. Οι προβλέψεις του Politico. Κύριο

Βαθαίνουν οι διχασμοί από τις εξαγγελίες και τα σκληρά μέτρα κατά μεγάλων κοινωνικών ομάδων και πολιτών στις ΗΠΑ που προκαλούν μεγάλα κύματα διαμαρτυρίας και διαδηλώσεων.

Αποκαλυπτική για το σήμερα, μόλις δέκα μέρες προεδρίας του Ντ.Τραμπ, η πόλωση και ο βαθύς διχασμός στις ΗΠΑ αλλά επίσης στην Ευρώπη, τον Καναδά και άλλες χώρες του Κόσμου. Η ειδική δημοσκόπηση της 30ης και 31ης Ιανουαρίου δείχνει ότι περίπου ένας στους δύο Αμερικανούς υποστηρίζει την απαγόρευση, η οποία εμποδίζει επίσης την είσοδο στη χώρα όλων των προσφύγων για 120 ημέρες, παρότι υπήρχε μεγάλη διάσταση γνώμης που ακολουθεί τις γραμμές των κομμάτων. Οι υπόλοιποι μισοί είναι αντίθετοι.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έκρυψε την αντίθεσή του δημόσια για τις πρώτες αποφάσεις του διαδόχου του στον Λευκό Οίκο τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε σχεδόν ως κινδύνους της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, καθώς η μία μετά την άλλη καταργούν μεγάλες επιλογές της οκταετίας του απελθόντος προέδρου. Η διεθνής ιστοσελίδα Politico θέτει ως σοβαρό ενδεχόμενο την ανοιχτή πολιτική σύγκρουση των δύο ηγετών την οποία θεωρεί βέβαιη.

"Από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ κάθισε στο Οβάλ γραφείο, άρχισε να ακυρώνει αποφάσεις του Μπαράκ Ομπάμα, ή να υιοθετεί κάποιες που έρχονται σε μεγάλη αντίθεση με την πολιτική που ακολούθησε ο προκάτοχός του.

Η πρώτη αντίδραση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ ήρθε τη Δευτέρα, όταν μέσω του εκπροσώπου του επέκρινε ουσιαστικά το διάταγμα Τραμπ για τους μετανάστες και επικρότησε τις μαζικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα. Ηταν αναμενόμενο ότι ο Μπαράκ Ομπάμα και οι συνεργάτες του θα έρχονταν κάποια στιγμή αντιμέτωποι με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά δεν πίστευαν ότι αυτό θα συνέβαινε τόσο γρήγορα, γράφει το Politico.

Τώρα, προσπαθούν να βρουν τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στα ζητήματα που απαιτούν απάντηση και το πώς ο Ομπάμα θα πετύχει την επιλεκτική αντίδραση, σημειώνει το δημοσίευμα. Ο Ομπάμα και η ομάδα του παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στον Λευκό Οίκο, δίχως να αποκλείουν την πιθανότητα να αμφισβητήσει πιο δυναμικά ο πρώην πρόεδρος τον Τραμπ τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με ανθρώπους που είναι σε επαφή με τον Ομπάμα και τους επικαλείται το Politico.

Αυτό εξαρτάται από τον Τραμπ, αλλά και από το αν κριθεί ότι μιλώντας ο Ομπάμα δεν θα έχει ουσιαστικά αντίκτυπο με αποτέλεσμα αυτό να οδηγήσει στην ενδυνάμωση του Αμερικανού Προέδρου, κάτι που αποτελεί μεγάλη ανησυχία για τους ανθρώπους του Ομπάμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρώην πρόεδρος ενημερώνεται για τις ειδήσεις από την Ουάσινγκτον και τις διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα, ενώ φίλοι και πρώην συνεργάτες του στέλνουν email και μιλούν μαζί του. Το προσωπικό στο νέο γραφείο του, που ακόμη αδειάζει κούτες, τον ενημέρωσε για τους δημοσιογράφους που επιμένουν να ρωτούν για το αν έχουν ήδη συμβεί αρκετά προκειμένου να φτάσει στο όριο που έχει θέσει προκειμένου να μιλήσει.

Τελικά αποφάσισε ότι έπρεπε να πει κάτι για το διάταγμα για τους μετανάστες που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις. Αλλά προτίμησε να μην το κάνει ο ίδιος, τουλάχιστον όχι ακόμη. Ετσι, τη Δευτέρα ο εκπρόσωπός του έβγαλε ανακοίνωσή, στην οποία χαιρέτιζε ουσιαστικά τις διαμαρτυρίες και επεσήμανε ότι αυτό πρέπει να κάνουν οι πολίτες όταν διακυβεύονται οι αμερικανικές αξίες. Επίσης, η ανακοίνωση του εκπροσώπου τόνιζε ότι ο πρώην πρόεδρος είναι αντίθετος με τις διακρίσεις σε βάρος ανθρώπων για τη θρησκεία ή την πίστη τους.

Πάντως, ο Ομπάμα δεν θα αντιδράσει στην καρατόμηση της αναπληρώτριας υπουργού Δικαιοσύνης, Σάλι Γέιτς, την Τρίτη, για την άρνησή της να εφαρμόσει το διάταγμα για τους μετανάστες. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει το Politico, ανησυχεί ότι θα «συρθεί» σε κάθε μία από τις μάχες που θα προκύψουν. Γιατί η ομάδα του δεν θέλει να γίνει το πρόσωπο του κινήματος κατά του Τραμπ.

Την ίδια ώρα, οι Δημοκρατικοί χρειάζονται απελπισμένα ηγεσία, γράφει το Politico, αλλά ανησυχούν ότι η μάχη μπορεί να επικεντρωθεί στο πρόσωπο του Ομπάμα, με κάποιους να είναι δυσαρεστημένοι από το πώς χειρίστηκε το κόμμα ο πρώην πρόεδρος.

Ο Ομπάμα γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά πιο δραστικά μέτρα για τα οποία ίσως θελήσει να αντιδράσει και θέλει να κρατήσει την πιο ευθεία παρέμβαση για τον μέγιστο αντίκτυπο, είπαν στο Politico άνθρωποι που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του. Ξέρει ότι θα έχει μόνο μία ευκαιρία για την πρώτη φορά που θα τα βάλει ο ίδιος με τον Τραμπ, συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Θα ξέρει ποια είναι η σωστή στιγμή», είπε πηγή του Politico που εμπλέκεται στο ζήτημα. «Θα έχει καλύτερη αίσθηση για το πότε πρέπει να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση».

Πάντως, ήδη οι στενότεροι συνεργάτες του Ομπάμα αντιδρούν έντονα. «Ο Τραμπ επιτυγχάνει στο να ενώσει τη χώρα- εναντίον του. Πάνω από όλα νοιάζεται για τη δημοτικότητά του. Θα τον αμφισβητήσουν ποτέ οι ''yes men'' του;», έγραψε ο φίλος του Ομπάμα και πρώην υπουργός Παιδείας, Αρν Ντάνκαν. Αρκετοί πρώην συνεργάτες του Ομπάμα, χρησιμοποιώντας το Twitter, έχουν εξαπολύσει τα πυρά τους εναντίον του Τραμπ για το διάταγμα για τους μετανάστες, την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος αλλά και την αναδιοργάνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας προκειμένου να αναβαθμιστεί ο Στιβ Μπάνον".

-Το διάταγμα Τραμπ δίχασε τους Αμερικανούς: Περίπου οι μισοί το υποστηρίζουν,ενώ οι άλλοι μισοί το αρνούνται, σε μια πρωτοφανή για νέο πρόεδρο διάσταση της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ.

Επιβάλλοντας προσωρινή απαγόρευση εισόδου σε υπηκόους 7 μουσουλμανικών χωρών, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κίνηση θα βοηθήσει να προστατευτούν οι ΗΠΑ από την τρομοκρατία.

Λιγότερο όμως από ένα τρίτο των Αμερικανών πιστεύει ότι η κίνηση αυτή βελτιώνει την ασφάλεια στη χώρα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Η δημοσκόπηση της 30ης και 31ης Ιανουαρίου δείχνει ότι περίπου ένας στους δύο Αμερικανούς υποστηρίζει την απαγόρευση, η οποία εμποδίζει επίσης την είσοδο στη χώρα όλων των προσφύγων για 120 ημέρες, παρότι υπήρχε μεγάλη διάσταση γνώμης που ακολουθεί τις γραμμές των κομμάτων.

Ο Τραμπ έχει απαντήσει σε επικριτές του που υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση στοχεύει μουσουλμάνους λέγοντας ότι είναι απαραίτητος «ο εξοντωτικός έλεγχος» των υπηκόων αυτών για να προστατευτούν η χώρα και τα σύνορά της. «Δεν αφορά θρησκεία», είπε σε δηλώσεις του ο Τραμπ μετά από την ανακοίνωση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης την Παρασκευή, «αφορά τη τρομοκρατία και την ασφάλεια της χώρας μας».

Στη δημοσκόπηση Reuters/Ipsos, περίπου 31% των ερωτηθέντων είπαν ότι η απαγόρευση τους έδωσε την αίσθηση ότι ήταν «περισσότερο ασφαλείς», ενώ ένα 25% απάντησε ότι ένιωθε «λιγότερο ασφαλές». Επίσης, ένα 33% των ερωτηθέντων είπε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα, ενώ οι υπόλοιποι είπαν ότι δεν ξέρουν.

Οι χώρες των οποίων οι υπήκοοι εμποδίστηκαν να εισέλθουν στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη, ενώ οι Σύροι απαγορεύτηκαν επ' αόριστον.

Μερικοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές κατέκριναν την απόφαση του Τραμπ και είπαν ότι μπορεί να καταλήξει μπούμερανγκ και να δώσει σε τρομοκρατικές οργανώσεις ένα νέο σύνθημα για τη στρατολόγηση νέων μελών. «Αυτό το εκτελεστικό διάταγμα στέλνει ένα μήνυμα, εσκεμμένα ή όχι, ότι η Αμερική δεν θέλει μουσουλμάνους να εισέλθουν στη χώρα μας», δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωση οι γερουσιαστές Τζον Μακέιν της Αριζόνας και Λίντζι Γκράμ της Νότιας Καρολίνας.

Η δημοσκόπηση Reuters/Ipsos έδειξε ότι 49% των Αμερικανών συμφωνούν με το διάταγμα και 41% διαφωνούν. Περίπου 53% των Δημοκρατικών είπαν ότι «διαφωνούν έντονα» με την απόφαση του Τραμπ, ενώ 51% των Ρεπουμπλικανών είπαν ότι «συμφωνούν έντονα».

Οι Δημοκρατικοί είχαν τριπλάσια πιθανότητα να υποστηρίξουν ότι «η Αμερική θα πρέπει να συνεχίσει να δέχεται μετανάστες κια πρόσφυγες» από τους Ρεπουμπλικανούς, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί αντίστοιχα ήταν τρεις φορές πιό πιθανό να υποστηρίξουν ότι «η απαγόρευση ατόμων από μουσουλμανικές χώρες είναι αναγκαία για να προληφθεί η τρομοκρατία».

Η Σέριλ Χόφμαν, 46, από το Σούμερντακ, Βιρτζίνια, είπε ότι ήταν ενθουσιασμένη που ο Τραμπ διέταξε την απαγόρευση. «Κατανοώ ότι η χώρα ιδρύθηκε με βάση τους μετανάστες», είπε η Χόφμαν, η οποία συμμετείχε στη δημοσκόπηση. «Έλεος, το καταλαβαίνω αυτό. Αλλά ανησυχώ γιατί οι πρόσφυγες έρχονται εδώ και υποστηρίζονται από τους φόρους που καταβάλλω εγώ».

Αντίθετα, η Βερόνικα Μπιουτέλ, 57, από το Γκριν του Οχάιο, που επίσης συμμετείχε στη δημοσκόπηση, είπε, «Ναί, όντως ζούμε σε τρομακτικές εποχές, αλλά υπάρχουν άλλοι, καλύτεροι τρόποι να ξεριζώσουμε την τρομοκρατία».

Ο Ουέστι Έγκμοντ, διευθυντής του Εργαστηρίου Ενσωμάτωσης Μεταναστών στο Κολέγιο της Βοστόνης, είπε ότι οι Αμερικανοί έχουν αποκτήσει σταδιακά μια εχθρότητα προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες καθώς έχει μετατεθεί το βάρος της προέλευσης των ροών από την ανατολική Ευρώπη σε χώρες όπως το Ιράκ, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν.

«Η αύξηση των αριθμών αυτών, όσο σχετικά μικροί και να είναι, έχουν συγκεντρώσει αρκετά φώτα της δημοσιότητας ώστε να φέρουν μια μικρή αντίδραση από άτομα που νιώθουν πραγματικά πολύ άβολα με την ποικιλομορφία που τους περιβάλλει», είπε ο Έγκμοντ.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί, ωστόσο, δεν πιστεύουν ότι η κράτος θα έπρεπε να δείξει μια προτίμηση σε χριστιανούς πρόσφυγες, όπως έχει υπονοήσει ο Τραμπ. Περίπου 56%, συμπεριλαμβανόμενων 72% Δημοκρατικών και 45% Ρεπουμπλικανών, διαφώνησαν ότι η χώρα θα πρέπει να «υποδεχθεί χριστιανούς πρόσφυγες, αλλά όχι μουσουλμάνους».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline