Το ημερολόγιο των εκλογών

"Των φαντασμένων τα μεγάλα λόγια, με μεγάλες συμφορές πληρώνονται" διδάσκει ο Σοφοκλής. Συμφορές, που δεν είναι ατομικές αλλά επεκτείνονται στην κοινωνία, στους θεσμούς της Πολιτείας, στη μοίρα των ανθρώπων.

Δεν πρόκειται για ηθικοπλαστική εισαγωγή, ούτε εύκολο ρέκβιεμ της μοίρας της τετράδας Τίπρας-ΣΥΡΙΖΑ-Καμένος-ΑΝΕΛ, που εύκολα θα αφανιστούν λένε ορισμένοι, γιατί ήδη το μέγα ελάττωμα που ομολογούν και οπαδοί τους είναι η προκλητική ρητορεία, η ψευδολογία, ο εξευτελισμός να γλύφουν εκεί που έφτυναν. Αμερική, Μέρκελ, " τοκογλύφοι δανειστές" μέχρι Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Η απαξίωση δηλαδή και η φθορά, που φέρνει η δημαγωγία, η μονότονη και διαρκής ψευδολογία. Έχει δίκαιο ο Αλ. Τσίπρας όταν επισημαίνει στον Κυρ. Μητσοτάκης ότι κινδυνεύει να γίνει γραφικός-μονότονος εάν επιμένει μόνο στο αίτημα-σύνθημα για πρόωρες εκλογές ( όπως άλλωστε έκανε ο ίδιος το 2012, λίγους μήνες μετά την Πρωθυπουργία Αντ. Σαμαρά ). Ασφαλώς χρειάζεται πρόγραμμα, νέες ιδέες, νέες προτάσεις.

Όμως, ανάλογους κινδύνους γραφικότητας-μονοτονίας απειλούν και τον κ. Τσίπρα όχι σε σχέση με τις πρόωρες αλλά με όσα διαβεβαιώνει για τις κανονικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας, Σεπτέμβριο ή και Οκτώβριο του 2019. Μετά την επώδυνη συμφωνία της Μάλτας, που θα αποδεχθεί ότι σφράγισε το πολιτικό μέλλον του κ. Ευκλ. Τσακαλώτου ως τραγικού ήρωα της εξουσίας, μιας εξουσίας με μισό φαγωμένο πρόσωπο, το έτος ορόσημο 2019 γίνεται απαγορευτικό.

Δεν μπορούν να γίνουν τότε εκλογές, αφού ο κ. Τσακαλώτος δέχθηκε και ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε να αρχίσουν από τον Ιανουάριο του 2019, οι μεγάλες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις για να συγκεντρωθεί το αναγκαίο ποσόν του 1,8 δις, με επικείμενη τη μεγάλη μείωση του Αφορολόγητου από 8.600 σε 5.600 ευρώ περίπου. Οι νέες εκλογές θα είναι πρόωρες, οπωσδήποτε. Όμως ούτε και τους τελευταίους μήνες του επόμενου έτους, του 2018, θα μπορούν οι τέσσερις παράγοντες της συγκυβέρνησης να ορίσουν τις νέες εκλογές. Τι θα πουν τον Οκτώβριο ή τον Σεπτέμβριο; " Θα σας κάνουμε τις νέες περικοπές, στις συντάξεις και θα δούμε κάποια αντισταθμιστικά; " Περικοπές 25% και 30 % σ όλες τις συντάξεις, παλαιές και νεότερες, με αντάλλαγμα, λέει, " αντίμετρα, του 2019 για μικροεπιδόματα, γεύματα, μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση φορολογίας, από 22% σε 20%, μείωση ΕΝΦΙΑ. Και όλα αυτά, τα αβέβαια εάν επιτύχουν οι οικονομικοί στόχοι του 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή αφού θα έχουν προηγηθεί οπωσδήποτε ως βεβαιότητα οι περικοπές και μειώσεις.

Χρονολόγιο πιθανόν πρόωρων εκλογών, ακόμα και το επόμενο Πάσχα. Όσο πιό μακριά από τα επώδυνα μέτρα, τόσο καλύτερα να συγκεντρωθεί ένα ποσοστό λίγο κάτω από το 20% έναντι του σχεδόν 36% τον Σεπτέμβριο του 2015. Μάλιστα καθόλου δεν πρέπει να αποκλειστούν οι εκλογές ενωρίτερα μέχρι τότε. Πρώτον, γιατί η σκληρή διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει ακόμα. " θα υπάρξουν νέοι βαρύτεροι όροι, μετά τη Μάλτα είτε στις νέες συμφωνίες με τους Θεσμούς ( που δεηθέν θα επέστρεφαν αμέσως στην Αθήνα, όπως ψευδώς διέρρεε το Μαξίμου πανηγυρικά) είτε στο νέο πρόγραμμα συμφωνίας Ελλάδος-Δ.Ν.Τ. Το λεγόμενο " Τέταρτο Μνημόνιο ". Η θέση της Κυβέρνησης και η λαϊκή της αποδοχή θα γίνει δυσμενέστερη. Δεύτερον, Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ έχουν απογυμνωθεί από κάθε συμμαχία ισχυρή στην Ευρώπη.

Αποδείχθηκαν ψευδαισθήσεις οι συμμαχίες με PODEMOS και Ρέντσι στην Ιταλία, με την Ευρωπαϊκή Αριστερά και τους ληξιπρόθεσμους Ολάντ και Ομπάμα, και απέμεινε η κ. Μέρκελ, που την σιχτίριζε πολιτικά ο κ. Τσίπρας και διαδήλωναν εναντίον της όταν ήλθε επίσημη επίσκεψη ο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Πράγματι Πρωθυπουργός ανάδελφος. Τρίτον και σημαντικό θα έλθει η ώρα της επίσημης υπογραφής όσων συμφωνηθούν οριστικά μετά τη Μάλτα, με τους Θεσμούς και το Δ.Ν.Τ.

Ασφαλώς θα αποτελεί πολυτέλεια για τέτοιους θεσιθήρες να καταψηφίσουν αλλά μετά τις υπογραφές θα έχει λήξει η πολιτική χρησιμότητα Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποκλείονται συνειδησιακές εκρήξεις από ορισμένους-ελάχιστους -έστω- βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον θα υπάρξουν. Τις επόμενες για το χρονοδιάγραμμα των πρόωρων εκλογών, που αποκλείει την εξάντληση της 4ετούς θητείας, μιας εξαντλημένης χώρας; Οι Γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, όπου θα καταρρεύσει μια ακόμη αυταπάτη του Μαξίμου ότι θα μπορούσε να ηττηθεί η Μέρκελ και να ακολουθήσει μια πιο προοδευτική-φιλική πολιτική ο σοσιαλδημοκράτης κ. Σούλτς. Ήδη η Ελλάδα δεν παίζει κανένα σοβαρό ρόλο στη θεματολογία των γερμανικών εκλογών, όπως δεν παίζει πλέον και στις συνόδους Κορυφής.

Μετά τις γερμανικές εκλογές, αρχίζει η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα και - όπως είδαμε - οι πολλαπλές πιέσεις και κρίσεις πάνω στην πορεία της Κυβέρνησης. Η συνειδητοποίηση ότι όλα τελειώνουν άδοξα ότι το πάρτι της " αριστερής εξουσίας " με τις τόσες αποτυχίες τελειώνει. Όλα τα δεδομένα δείχνουν πως θα συνεχιστεί η δημοσκοπική κατηφόρα, που είναι μαζί και κοινωνική.. Θανάσιμα έχει πληγεί η συγκυβέρνηση από τη γενική εντύπωση πως " δεν είναι μόνο ανίκανοι να κυβερνήσουν" πως ακόμα " ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε πολύ ολίγοις για τις περιστάσεις" αλλά και ότι όλοι οι δικοί του " νοιάζονται μόνο για τις καρέκλες και το μισθό, για καμία αριστερή ιδεολογία και συνέπεια.

Η κατεδάφιση θα είναι μεγάλη από τον Σεπτέμβριο και η χώρα δεν πρέπει να βρεθεί σε άλλη αδυναμία ή δοκιμασία, όπως από τους παράφρονες της Άγκυρας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline