Μετά οκτώ μήνες

Σεπτέμβριο τοποθετούνται οι γερμανικές εκλογές, μετά τις οποίες προβλέπονται θεαματικές εξελίξεις στην οικονομία της Ελλάδας. Το τρίτο και τελικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, με τις ευλογίες και του ΔΝΤ και χωρίς τις μεθόδους των δύο προηγουμένων haircut, με μειώσεις αξίας κεφαλαίου δηλαδή, μάλλον με ευεργετική μείωση των επιτοκίων.

Οκτώ μήνες μετά, τοποθετούνται αυτές οι καλές ελπίδες, εάν βεβαίως έχουν πάει όλα καλά με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Όχι αυτές δεν είναι μόνο το ξέρουν πλέον και στις Βρυξέλλες, τη Βόννη και την Ουάσινγκτον- οι διαρκείς περικοπές μισθών και συντάξεων, ή η διαρκής φορολόγηση μιας περιουσίας- κατάρας, που δεν δίνει εισοδήματα και συνεχώς απαξιώνεται.

Εάν συνεχίσει μέχρι τότε την ίδια πολιτική η Κυβέρνηση Σαμαρά, δεν θα μακροημερεύσει. Θα έχει την τύχη της υστεροφημίας της διακυβέρνησης του άτολμου Λουκά Παπαδήμου. Ο ελληνικός λαός δεν χρειάζεται άλλο σωτήρες επειδή δεν ήλθε το χειρότερο της χρεοκοπίας. Ιδιαίτερα όταν κουράστηκε από την αφαίμαξη και τη στέρηση και όταν άλλα Κράτη, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αρχίζουν να βγαίνουν, σχεδόν βγήκαν, από την κρίση.

Ο ελληνικός λαός αυτό το οκτάμηνο δεν έχει ανάγκη της προφητείες του Αλ. Τσίπρα για εκλογές τον Μάρτιο ή για ανασχηματισμό τον Απρίλιο ούτε για γενικές προσδοκίες εξόδου από την ύφεση. Μακάρι να υπάρχουν νέες μεγάλες επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις, προγράμματα- δυνατότητες απασχόλησης, ιδιωτικοποιήσεις. Όμως πάνω από όλα, πρώτα από όλα χρειάζονται νέα έσοδα από τη φοροδιαφυγή και το κλέψιμο του ΦΠΑ, νέοι πόροι από πλούσιους ή παράνομους καταθέτες στο εξωτερικό και λιγότεροι φόροι στους πολίτες.

 

Ο Μιχάλης Δημητρίου είναι δημοσιογράφος, ηγετικό στέλεχος μεγάλων εφημερίδων. Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής της ΕΤ1, Γενικός Διευθυντής του Antenna Satellite και μέλος του ΕΣΡ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline