Πόσο επικίνδυνα είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, φαίνεται πως είναι λιγότερο βλαβερά από το κανονικό κάπνισμα - Tι αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Economist.

Δικαίως τα μέλη της αμερικανικής Αρχής Τροφίμων και Φαρμάκων θα μπορούσαν να ζήτήσουν ένα διάλειμμα για τσιγάρο. Είχαν τεράστια πίεση να αποφασίσουν έως τις 9 Σεπτεμβρίου εάν πάνω από 6,5 εκατομμύρια προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου, από 500 και πλέον εταιρίες, μπορούν να παραμείνουν στην αγορά.
Όταν έφτασε η προθεσμία, η ρυθμιστική αρχή είχε λάβει αποφάσεις για το 93% των προϊόντων που της είχαν υποβληθεί για έλεγχο, και θα εμποδίσει την πώληση πάνω από 946.000 αρωματικών προϊόντων.

Ωστόσο το ζήτημα της εταιρίας Juul, του κορυφαίου παίκτη στην αγορά με μερίδιο 40%, απαιτεί περισσότερο χρόνο, είπαν τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Economist, έχουν προσελκύσει ένθερμο ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης τα τελευταίας χρόνια, με καταγγελίες πολύπειρων ιατρών το 2019 περί επιδημίας μεταξύ των νέων με τη χρήση αρωμάτων που αρέσουν στα παιδιά, όπως κανέλα και βανίλια. Την ίδια χρονιά πάνω από 450 άνθρωποι στις ΗΠΑ υπέφεραν από μια μυστηριώδη και σοβαρή ασθένεια στους πνεύμονες που συνδέθηκε με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, και πιθανότατα προκλήθηκε από υλικά προερχόμενα από τη μαύρη αγορά με ίχνη κάνναβης και βλαβερά συστατικά.

Σε άλλες χώρες όπως τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Σιγκαπούρη, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει ήδη απαγορευθεί. Άρα πόσο επικίνδυνο είναι τελικά;, διερωτάται ο Economist.

Τα συστατικά ποικίλουν σημαντικά από προϊόν σε προϊόν. Συχνά εντοπίζονται κάποια που είναι επικίνδυνα αν εισέλθουν στον οργανισμό διά της εισπνοής, ενώ κάποια είναι ακόμη και καρκινογόνα, αν και δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη σε επικίνδυνες ποσότητες σε προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ωστόσο η μεγάλη έκθεση σε στοιχεία όπως αυτά που υπάρχουν στο θερμαινόμενο τμήμα του προϊόντος, δηλαδή νικέλιο και κάδμιο.
Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι κάποια προϊόντα περιέχουν υψηλά επίπεδα αναντρίρρητα επικίνδυνων ουσιών όπως η φορμαλδεΐδη, που παράγονται από άλλα συστατικά όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες. Εντοπίζονται ακόμη κάποιες ιδιαιτέρως οξειδωτικές ουσίες οι οποίες μπορούν να πλήξουν τους ιστούς ή το

DNA και θεωρείται ότι προέρχονται από τα αρωματικά που προστίθενται στα προϊόντα.
Και βεβαίως υπάρχει η νικοτίνη, σε μικρή μεν ποσότητα, αλλά εξαιρετικά βλαβερή ιδίως για παιδιά που μπορεί να έχουν πρόσβαση σε τέτοια προϊόντα.

Αυτά μπορεί να φαίνονται ανησυχητικά, αλλά βεβαίως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο βλαβερά από τα συμβατικά τους «ξαδέρφια». Το κανονικό τσιγάρο περιλαμβάνει 70 καρκινογόνες ουσίες, καθώς και μονοξείδιο του άνθρακα (που αποτελεί δηλητήριο), τοξικά βαρέα μέταλλα όπως κάδμιο και αρσενικό, οξειδωτικά χημικά και μια ποικιλία άλλων οργανικών ενώσεων: Εκεί που τα τσιγάρα έχουν χιλιάδες τέτοιες ενώσεις, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν μόνο μερικές εκατοντάδες. Επιπλέον τα κανονικά τσιγάρα είναι μακράν πιο εθιστικά απο τα ηλεκτρονικά λόγω της νικοτίνης και των άλλων χημικών που περιέχουν.
Οι πολιτικοί και οι υπεύθυνοι των ρυθμιστικών αρχών έχουν δίκιο που ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αλλά τυχόν ευρείες απαγορεύσεις μπορεί να ακυρώσουν το κέρδος για τη δημόσια υγεία που συνιστά η στροφή του κόσμου σε αυτό από το κανονικό κάπνισμα.

Εξάλλου στις ΗΠΑ η τάση φαίνεται να είναι μεταξύ των εφήβων πλέον για απομάκρυνση από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ποσοστό των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αμερική που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά τσιγάρα έπεσε πέρυσι στο 19,6% από 27,5% το 2019.
Ωστόσο το κανονικό κάπνισμα σκοτώνει κάθε χρόνο 480.000 Αμερικανούς, και 8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Επομένως οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να βρουν τη σωστή ισορροπία, δηλαδή να βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο, και να αποτρέψουν μια νέα γενιά εθισμένων στη νικοτίνη.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline