Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μάχη δημοκρατίας - απολυταρχίας διαπιστώνει για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. «Υποτίμησε τις δυνατότητες της Ουκρανίας» ανέφερε ο Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία Ντέιβιντ Πετρέους.

«Η δημοκρατία ήταν το προνόμιο των λίγων τις προηγούμενες δεκαετίες και εξαπλώθηκε τις επόμενες δεκαετίες. Η κοινωνία μας έφθασε στις πύλες της Ρωσίας, αυτό θεωρούν απειλή» ανέφερε στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει να κάνει με το ΝΑΤΟ, πρόκειται στην πραγματικότητα για δημοκρατία εναντίον απολυταρχίας. «Η Ουκρανία θα γίνει κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης... Δεν έχω αμφιβολία ότι οι Ουκρανοί θα γίνουν κράτος μέλος της ΕΕ, αυτό το κέρδισαν με το θάρρος τους» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι «δεν ξέρει για τους άλλους οργανισμούς».
«Πρέπει να μεταβάλλουμε την Ευρώπη από κάτι που βρίσκεται στο μυαλό μας σε κάτι που βρίσκεται στην καρδιά μας» επισήμανε ακόμη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Φλώρος: Κομβικά σημεία Σούδα και Αλεξανδρούπολη

Δυο κομβικά σημεία για τη χώρα, εξήγησε ο κ. Φλώρος, είναι η Σούδα και η Αλεξανδρούπολη για τη διέλευση στρατευμάτων όπου χρειάζεται. Λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης η γεωπολιτική αξία της Σούδας έχει αναδειχθεί στον υπέρτατο βαθμό.

Ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου είναι πολύ σημαντικός και η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω του γεωγραφικού της ρόλου τόνισε ακόμη ο κ. Φλώρος.
Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε διμερείς σχέσεις, και πολυμερείς, καθώς έχουν μεγάλη σημασία εξήγησε. Έφερε ως παράδειγμα τις σχέσεις με το Ισραήλ στο οποίο ταξιδεύει τη Δευτέρα προσκεκλημένος του ομολογού του.

«Επίσης σε εξαιρετικό επίπεδο είναι και οι σχέσεις με την Αίγυπτο κάνουμε κοινές ασκήσεις (Μέδουσα) μια φορά το χρόνο. Πολύ καλές σχέσεις διατηρεί η Ελλάδα με Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στο σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συν ΗΠΑ). «Πολύ καλές σχέσεις έχουμε και με τις χώρες των Βαλκανίων» πρόσθεσε ο κ.Φλώρος.

Πετρέους: «Ο Πούτιν υποτίμησε την Ουκρανία»

Μιλώντας χθες στο Φόρουμ ο Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία Ντέιβιντ Πετρέους εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία δεν κατάφερε να πετύχει τον κύριο στόχο της εισβολής που ήταν η αντικατάσταση του Ζελένσκι με έναν φιλορώσο ηγέτη αν και κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια, ενώ χαρακτήρισε ηρωικό τον αγώνα των Ουκρανών στρατιωτών.

«Σαφέστατα ο Πούτιν υποτίμησε τις δυνατότητες της Ουκρανίας και υπερτίμησε τις δικές του» είπε, προσθέτοντας ότι ο ρωσικός στρατός έχει πραγματοποιήσει εγκλήματα πολέμου ενώ ο ίδιος μετράει «καταστροφικές απώλειες». Εξήρε την απόλυτη αποφασιστικότητα των Ουκρανών που μάχονται για την επιβίωσή τους και εμπνέονται από τον πρόεδρό τους, ενώ πρόσθεσε ότι όσοι έχουν μείνει στη χώρα κάνουν ότι μπορούν για να συνδράμουν στην στρατιωτική νίκη.

Αναφέρθηκε επίσης σε κάποια χαρακτηριστικά που κάνουν τον αγώνα των Ουκρανών να ξεχωρίζει, όπως η πρωτοβουλία σε κατώτερο επίπεδο αλλά και η εφευρετικότητα και η δημιουργικότητα. Αντίθετα, σχολίασε ότι οι Ρώσοι παρουσιάζουν πολλές ελλείψεις, ενώ έχει καταρρεύσει το σύστημα επικοινωνίας τους και η στρατηγική τους περιέχει πολλές λάθος κινήσεις. Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο "δώρο" μετά τον ψυχρό πόλεμο είναι η ύπαρξη του Πούτιν και σημείωσε ότι τίποτα πια δεν είναι ίδιο μετά την εισβολή.
Πηγή: Skai.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline