«Ο επαναπατρισμός των Γλυπτών θα προσδώσει τιμή στους Βρετανούς»

O 82χρονος προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλάει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» με αφορμή την πενθήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί από χθες στο Λονδίνο, καταδικάζοντας, για μία ακόμη φορά, τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Την ανησυχία του για τις οδυνηρές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης εξέφρασε, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Καταδικάζοντας, για μία ακόμη φορά, τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τόνισε ότι προσεύχεται να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος και κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών που πλήττονται από την κρίση να πάρουν μέτρα για να προστατεύσουν τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες.

Ο 82χρονος ηγέτης της Μητρός Εκκλησίας πραγματοποιεί, από χθες, πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο, προκειμένου να μετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση εκατό ετών από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, όπως αποκάλυψε μιλώντας στα «ΝΕΑ», θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον νέο βασιλιά Κάρολο. Ο Βαρθολομαίος, ο οποίος εξελέγη στον Οικουμενικό Θρόνο το 1991, έκανε ειδική μνεία στον «ιδιαίτερο σεβασμό» του Καρόλου Γ' προς την Ορθοδοξία (η «Γκάρντιαν», η «Εξπρές» και άλλες βρετανικές εφημερίδες έχουν γράψει ότι ο Κάρολος, ως πρίγκιπας, είχε ασπασθεί το Ορθόδοξο δόγμα), αλλά και στη «μεγάλη ευαισθησία» του για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος στα Γλυπτά του Παρθενώνα (έχει επίσης γραφτεί ότι ο βασιλιάς υποστηρίζει, ιδιωτικά, την επανένωση), ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι η επιστροφή τους στην Ελλάδα θα αποτελέσει «μία πράξη αξιομνημόνευτη, που θα προσδώσει μεγάλη τιμή και αναγνώριση στο Βρετανικό Μουσείο και στη βρετανική κυβέρνηση». Για τον λόγο αυτό, προέτρεψε αμφοτέρους «να ανταποκριθούν με ευαισθησία στο δίκαιο αίτημα των Ελλήνων», το οποίο, όπως υπογράμμισε, υποστηρίζεται τόσο από τον βρετανικό λαό όσο και από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline