Goblin Mode: Αυτή είναι η νέα λέξη της χρονιάς – Η σημασία της

Για πρώτη φορά το κοινό επέλεξε την λέξη της χρονιάς, σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης. Το «Goblin mode», η λέξη που κέρδισε είναι ένας αργκό όρος που περιγράφει την ανεπιτήδευτη, ράθυμη, ατημέλητη ή άπληστη» συμπεριφορά για την οποία δε χρειάζεται κανείς να απολογηθεί. Ήταν μία από τις τρεις πιθανές επιλογές που επιλέχθηκαν από τους λεξικογράφους της Οξφόρδης. Είναι η συμπεριφορά κατά την οποία κάποιος ικανοποιεί τις επιθυμίες του χωρίς τύψεις, αλλά συνδέεται και με αρνητικά χαρακτηριστικά – με την τεμπελιά την απερισκεψία και την απληστία. Συνήθως συνδυάζεται με την άρνηση συμμόρφωσης με κοινωνικούς κανόνες και τις προσδοκίες των άλλων.

Σύμφωνα με το Oxford University Press, το οποίο εκδίδει το λεξικό Oxford English Dictionary, είναι ένας όρος αργκό που χρησιμοποιείται συχνά σε εκφράσεις όπως «είμαι σε λειτουργία goblin» ή «to goblin mode».

Στη συνέχεια το εξηγεί ως «ένα είδος συμπεριφοράς που δεν απολογείται, επιδεικνύει τεμπελιά, προχειρότητα ή απληστία, συνήθως με τρόπο που απορρίπτει κοινωνικούς κανόνες ή προσδοκίες». Ο όρος άρχισε να εμφανίζεται στο Διαδίκτυο το 2009, αλλά έγινε viral νωρίτερα φέτος και αυξήθηκε σε δημοτικότητα εν μέσω του lockdown.

Καθώς οι περιορισμοί του κορονοϊού μειώθηκαν, ο όρος συνέχισε να αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι δεν ήθελαν να επιστρέψουν στον τρόπο που ήταν η ζωή πριν. Προκάλεσε μια εκστρατεία για την επιλογή του, με το περιοδικό PC Gamer να ζητά από τους αναγνώστες «να βάλουν στην άκρη τις μικροδιαφορές και να ψηφίσουν το «goblin mode» έναντι του «metaverse» ως η λέξη της χρονιάς στην Οξφόρδη» επειδή «η λειτουργία goblin είναι κυρίαρχη».
«Είναι ίσως δύσκολο να διαφωνήσουμε με αυτή τη λογική όταν πολλοί από εμάς μπορεί να αισθανόμαστε λίγο έτσι περιστασιακά» γράφει το BBC. Είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται η λέξη της χρονιάς από το κοινό, μια απόφαση που πάρθηκε σε μια χρονιά που οι διοργανωτές χαρακτήρισαν «πιο διχασμένη από ποτέ».

Η δήλωση του προέδρου της Oxford Languages

Ο Casper Grathwohl, πρόεδρος της Oxford Languages, είπε ότι οι άνθρωποι έχουν αγκαλιάσει... τον εσωτερικό τους καλικάντζαρο (goblin). Και πρόσθεσε: «Ελπίζαμε ότι το κοινό θα απολάμβανε τη συμμετοχή στη διαδικασία, αλλά αυτό το επίπεδο δέσμευσης με την καμπάνια μας εξέπληξε εντελώς. «Η δύναμη της ανταπόκρισης υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι το λεξιλόγιό μας για την κατανόηση του ποιοι είμαστε και την επεξεργασία του τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας.
«Δεδομένης της χρονιάς που μόλις ζήσαμε, το «goblin mode» έχει απήχηση σε όλους εμάς που νιώθουμε λίγο συγκλονισμένοι. Είναι ανακούφιση να αναγνωρίσουμε ότι δεν είμαστε πάντα οι εξιδανικευμένοι, επιμελημένοι εαυτοί που μας ενθαρρύνουν για παρουσίαση στις ροές Instagram και TikTok»

Το Λεξικό της Οξφόρδης

H δεύτερη δημοφιλέστερη λέξη ήταν το metaverse με 14.484 ψήφους και ακολούθησε το #IStandWith με 8.639 ψήφους. Η ειδικός των τηλεοπτικών λέξεων Susie Dent είπε ότι ψήφισε για το #IStandWith.
Η περσινή λέξη της χρονιάς ήταν «vax», απηχώντας το ενδιαφέρον για τα εμβόλια μετά την κυκλοφορία ενός εμβολίου για τον κορονοϊό. «Οι νέες λέξεις κερδίζουν έδαφος όταν αιχμαλωτίζουν τη φαντασία μας ή γεμίζουν ένα κενό με μια λέξη για μια έννοια που πρέπει να εκφράσουμε», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη η Κάθριν Κόνορ Μάρτιν, διευθύντρια στην Oxford Languages.
Οι προηγούμενες λέξεις της χρονιάς

e4

«Αυτό που μου λέει το 'goblin mode' είναι ότι βρήκε απήχηση στην αίσθηση ότι η πανδημία έχει τελειώσει, αλλά ακόμα παλεύουμε με αυτήν. Θέλουμε να επιστρέψουμε στις έννοιες της αξιοπρέπειας του προπανδημικού κόσμου;». Η λέξη της χρονιάς βασίζεται σε στοιχεία χρήσης που αντλούνται από το συνεχώς ανανεούμενο σώμα του Λεξικού της Οξφόρδης με περισσότερες από 19 δισεκατομμύρια λέξεις, που συλλέγονται από ειδησεογραφικές πηγές σε όλο τον αγγλόφωνο κόσμο.

Η επιλογή, σύμφωνα με την Οξφόρδη, έχει ως στόχο «να αντανακλά το ήθος, τη διάθεση ή τις ανησυχίες» του προηγούμενου έτους, ενώ παράλληλα έχει τη δυναμική να αποτελέσει όρο με διαχρονική, πολιτισμικά, σημασία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline